Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Ара Маликян спечели награда Goya

Благодаря на родителите му, че е толкова свободен и щастлив, казва режисьорката

Филмът за Ара Маликян „Живот между струните” спечели най-големия приз в испанското кино - награда Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – жената до Ара, испанска актриса и режисьор. Чаровната двойка беше аплодирана от хилядна аудитория на бляскава церемония в Малага.

„Живот между струните” преди време беше удостоен и с испанския филмов приз Forque. Тогава камерите уловиха сълзи в очите на публиката. Испанците обичат и много ценят своя цигулар. Не само заради необичайната му история, наподобяваща филм. Но и защото вече 20 години придава своя изключителен колорит на испанската сцена.

40 години бащата на Ара събира и пази спомени и документи за семейната история. А сега със филма си Морено иска да каже на бащата, че неговият син е жив и е един от най-блестящите световни музиканти.

„Живот между струните” разказва за арменския геноцид, за миграцията на бежанците между Азия и Европа, за 8-годишния Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка. За бедните му години на следване в Германия и Англия и как се стига до световните сцени и да имаш собствен оркестър, аплодиран от милионни аудитории. Дори без да притежаваш цигулка, изработена от прочут лютиер.

„Музиката в моето семейство е повече от музика. Тя е спасението. Тя е животът”, са първите думи на Ара Маликян във филма.

„На 8 години, когато около теб падат бомби, и имаш само една цигулка, наследена от баща си, ти не говориш за бъдещето, защото дори не знаеш дали утре ще отидеш на училище. Не знаеш какво те очаква, нямаш мечти”.

„Виждал съм много тъмни неща в живота около мен. И благодарение на музиката се доближих до светлината”, казва Ара. Кагато баща ми ми завеща цигулката, знаеше, че тя не само ще ме спаси, но и ще ме направи щастлив. И се оказа прав!”.

А на церемонията в Малага Наталия Морено благодари на родителите на Ара, че са го възпитали толкова щастлив и свободен.

Ще видим необичайния цигулар във Варна на 17 март, в ДКС. Билети се продават в системата на Eventim




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03

Първо представяне пред читателите на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" в Белия град

На 12 септември е официалното представяне на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало” на проф. Ангел Ангелов. Тя е фокусирана върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието.   В нея са представени някои от природните катаклизми, повлияли съществено върху живота,  приказната..

публикувано на 11.09.24 в 16:22

Разнообразната програма на фестивала на изкуствата "Виа понтика" - Балчик продължава при вход свободен за всички събития

Изложба калиграфия "Красиви думи" е подредена в Художествена галерия - Балчик. Тя е дело на студентите Александра Вутова, Ангела Айтоска, Димитър Иванов и Илия Иванов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София и Валерия Лень и Даниела Христова от специалност "Графичен дизайн и визуални комуникации" във..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54