Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов хореограф начело на ПФА „Добруджа“

Иван Иванов
Снимка: Личен архив

Тази седмица главният художествен ръководител на Професиналния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ Стоян Господинов представи новия хореграф в екипа си. Това е Иван Иванов, който от 1998 г. е част от танцовия колектив на ансамбъла, от няколко дни вече е и негов ръководител. Той е родом от град Силистра, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Работил е и като помощник-ръководител в Детски фолклорен ансамбъл „Добруджанче“. Създател е на Музикално-танцова студия „Палитра“ в Добрич.

Иван Иванов и Стоян Господинов гостуваха в предаването „Съботна трапеза“ на 1 февруари, за да разкажат за избора и промените в екипа. Какво е усещането да се „пуснеш от колана“ и да минеш „пет крачки“ напред, разказа хореографът Иван Иванов: Днес беше първият ден, в който трябваше да направя тези пет крачки. Дълго време се подготвях психологически, може би около година, защото имаше вече идеята да се направи промяна в ръководния състав. Благодаря на колегите, че ме подкрепиха с думите „Ние сме с теб!“. Силно вярвам, че ще постигнем много хубави резулатати и в тази конфигурация. (...) Днес видях, че губя за себе си възможността да бъда до тези хора на сцената, защото удоволствието да работя с тях като артист беше уникално. Но най-хубавото е, че аз няма да се отделя от тях, просто ще трябва, когато те изживяват всики миг на сцената, чувайки музиката, виждайки публиката, аз да го преживявам зад тях, зад кулисите. Мисля, че няма да ми е много лесно. От своя страна Стоян Господинов изтъкна достойнствата на Иван Иванов, за да заеме ръководната длъжност: Иван познава репертоара на ансамбъла отвътре. Най-много ми хареса в неговата концепция за развитието на танцовия състав, а и на ансамбъла, че не отписва създаденото до сега. Всичко натрупано той го получава и каквото може - да надгражда. (...) Ще му отнеме десетки години, за да се занимава с въпроса "Аз добър хореограф ли съм?". А това означава да си добър и като психолог, да обединяваш звената, за да може да станеш вторият човек след главния художествен ръководител. Пожелавам му много търпение, да се въоръжи с много нерви, защото работата с артистите не е лека, трябва да вниква във всеки един от тях.

Цялото интервю с Иван Иванов и Стоян Господинов чуйте в звуковия файл

Иван Иванов (вляво) и Стоян Господинов (вдясно) в Япония


ВИЖТЕ ОЩЕ

Скулптурен портрет на Петър Райчев откриват в Международния ден на музиката

В Международния ден на музиката 1 октомври 2022 г., когато Държавна опера Варна вдига завеса за новия творчески сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме достойно място в оперния театър, основан от легендарния певец през 1947 г. Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна...

публикувано на 01.10.22 в 15:10

"Клетка за пеперуди" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре е втората премиера от 102 творчески сезон на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Втората премиера на втората премиера е на 3 октомври на Основна сцена. Режисьор е професор Атанас Атанасов. Зад сценографията и костюмите стои Петя Стойкова, композитор и вокален педагог е Петя Диманова, хореографията е на..

публикувано на 01.10.22 в 15:03

Във Варна започва кукленият фестивал "Златният делфин"

Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се завръща. Пет години след последното му издание Кукленият театър във Варна отново е домакин на най-стария фестивал за куклено изкуство в България. Той се провежда на всеки 3 години, а заради пандемията беше отлаган на два пъти. От 1 до 7 октомври варненци и гости на града ще може да избират от 14..

публикувано на 01.10.22 в 08:30

"Майка" на Зорница София грабна Голямата награда на 40-та "Златна роза"

Филмът, вдъхновен от истинска история, разказва за млада жена, която не може да има деца, но, преобразявайки живота на сираци в далечна Африка чрез театрална програма, преоткрива смисъла на думата „майка“. Лентата беше избрана за български представител на наградите "Оскар", но поради разрез с регламента, отпадна от надпреварата. На Фестивала на..

публикувано на 29.09.22 в 23:46

Огнян Георгиев представя изложбата "Светлината на брега"

Изложба-живопис "Светлината на брега" представя тази вечер във Варна художникът Огнян Георгиев. Домакин е галерия "Арт Маркони".  Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко..

публикувано на 29.09.22 в 15:47

Международният куклен фестивал "Златният делфин" - от 1 до 7 октомври във Варна

XVIII Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се проведе от 1-ви до 7-ми октомври във Варна. Домакин е Държавен куклен театър Варна. Билетите за всички представления вече са в продажба - онлайн:  http://vnpuppet.com/купи-онлайн/  или на касата на Кукления театър, ул. "Драгоман" 4.  Програма на XVIII Международен куклен фестивал "Златният..

публикувано на 28.09.22 в 14:26

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и..

публикувано на 28.09.22 в 11:07