Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов хореограф начело на ПФА „Добруджа“

Иван Иванов
Снимка: Личен архив

Тази седмица главният художествен ръководител на Професиналния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ Стоян Господинов представи новия хореграф в екипа си. Това е Иван Иванов, който от 1998 г. е част от танцовия колектив на ансамбъла, от няколко дни вече е и негов ръководител. Той е родом от град Силистра, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Работил е и като помощник-ръководител в Детски фолклорен ансамбъл „Добруджанче“. Създател е на Музикално-танцова студия „Палитра“ в Добрич.

Иван Иванов и Стоян Господинов гостуваха в предаването „Съботна трапеза“ на 1 февруари, за да разкажат за избора и промените в екипа. Какво е усещането да се „пуснеш от колана“ и да минеш „пет крачки“ напред, разказа хореографът Иван Иванов: Днес беше първият ден, в който трябваше да направя тези пет крачки. Дълго време се подготвях психологически, може би около година, защото имаше вече идеята да се направи промяна в ръководния състав. Благодаря на колегите, че ме подкрепиха с думите „Ние сме с теб!“. Силно вярвам, че ще постигнем много хубави резулатати и в тази конфигурация. (...) Днес видях, че губя за себе си възможността да бъда до тези хора на сцената, защото удоволствието да работя с тях като артист беше уникално. Но най-хубавото е, че аз няма да се отделя от тях, просто ще трябва, когато те изживяват всики миг на сцената, чувайки музиката, виждайки публиката, аз да го преживявам зад тях, зад кулисите. Мисля, че няма да ми е много лесно. От своя страна Стоян Господинов изтъкна достойнствата на Иван Иванов, за да заеме ръководната длъжност: Иван познава репертоара на ансамбъла отвътре. Най-много ми хареса в неговата концепция за развитието на танцовия състав, а и на ансамбъла, че не отписва създаденото до сега. Всичко натрупано той го получава и каквото може - да надгражда. (...) Ще му отнеме десетки години, за да се занимава с въпроса "Аз добър хореограф ли съм?". А това означава да си добър и като психолог, да обединяваш звената, за да може да станеш вторият човек след главния художествен ръководител. Пожелавам му много търпение, да се въоръжи с много нерви, защото работата с артистите не е лека, трябва да вниква във всеки един от тях.

Цялото интервю с Иван Иванов и Стоян Господинов чуйте в звуковия файл

Иван Иванов (вляво) и Стоян Господинов (вдясно) в Япония


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06

18 международен фестивал за късометражно кино "In The Palace"

Жури, съставено от филмови експерти от 12 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от 18-то издание на международния фестивал за късометражно кино "In The Palace". В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави. 18-тото издание на "In The Palace" ще бъде онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Изложбата "Командирите на българското опълчение" гостува в Балчик по повод 3 март

По по­вод На­цио­нал­ния праз­ник за трети път в Балчик гостува На­цио­на­лен парк-му­зей „Шип­ка-Буз­луд­жа“. Този път с ек­спо­зи­ция­та„Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние“. Из­лож­ба­та е от­во­ре­на за по­се­ще­ния в из­лож­бе­на­та за­ла на Ис­то­ри­чес­кия му­зей и мо­же да бъ­де раз­гле­да­на до началото на април. Ек­спо­зи­ция­та..

публикувано на 26.02.21 в 14:29