Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да кастрираш куче за 2 хиляди лева

Кастрацията на куче струва 2 хиляди лева на община Варна,  стана ясно по време на приемната на общинския съветник проф. Анелия Клисарова. Сигналът бе подаден от Николай Добрев, заместник-председател на Сдружение „Зоозащита”:

"Община Варна харчи необосновано големи пари за дейност, която не извършва -  кастриране на бездомните животни, чипиране и превенция на появата на нови животни по улиците.  Всяка година общината харчи приблизително около половин милион лева, а успява да кастрира едва 180 кучета. За сравнение, Фондация "Лъки Хънт" с около 50 пъти по-малка сума,  кастрира два пъти по-малко животни."

Кастрация за около две хиляди е висока и нереална цена и според проф. Клисарова. Като общински съветник тя ще иска контрол върху разходване на средствата, както и корекция за какво ще бъдат похарчени тези пари. "Приютът в Каменар не работи, няма ветеринарен лекар. Частната фондация пък не може да получи средства по Закона за бюджета", коментира Клисарова:"Можем да кандидатстваме за европейски пари, така че в петте района на Варна да се направят пет кучешки площадки. Който иска да разхожда кучето си там, трябва да го е регистрирал и да  е платил данъка за него. Достъпът ще е с  електронна карта. Ще бъде монтирано устройство, което срещу отпадък ще пуска доза кучешка храна. Такава машина има в Бургас и засега е единствена в България."

Според Николай Добрев от "Зоозащита",  общинските служители трябва да съставят електронния регистър на кучетата, а не  гражданите, както е записано в Наредбата за обществения ред.

"Моите две кучета не са регистрирани към община Варна в знак на протест. Още преди години исках да докажа, че общината не работи. И до днес нито съм санкциониран, нито съм проверен. "

В момента в приюта в Каменар има само две кучета, установи проверка на Радио Варна. Щатните бройки са за 12 души персонал. Бюджетът за 2020 година е за над 600 хиляди лева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна кандидатства за нови социални услуги в подкрепа на над 1100 души

Община Варна подготвя две проектни предложения за нови социални услуги в подкрепа на гражданите във връзка с пандемията COVID-19, съобщават от пресцентъра. Първото е по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020“. Чрез него могат да бъдат обхванати 250 души - хора с ниски доходи, под линията на бедност, които..

публикувано на 10.04.20 в 17:43

КНСБ предлага допълнителни мерки, сред тях е отпуск за гледане на дете до 14 години

Допълнителни мерки за подкрепа на безработни, самоосигуряващи се, родители и хора без доходи предлага КНСБ на правителството. Обсъждането им предстои в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от КНСБ. Експертите на конфедерацията са готови с..

публикувано на 10.04.20 в 17:15

Времето край морето до 16 април

През нощта срещу събота облачността ще се увеличи, а вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. През деня ще е предимно облачно, а вятърът постепенно ще стане от югоизток. Минимални температури от 4 до 9 градуса, максимални – между 15 и 20, по крайбрежието 11/16. Нощта срещу неделя ще започне с облачно време, но облачността..

публикувано на 10.04.20 в 17:02

Пограничната община Кайнарджа дарява за болницата в Силистра

Общинските съветници от Кайнарджанската община са дарили средства за болницата в Силистра и за възрастни жители на общината, съобщиха от Областната администрация в Силистра. За болницата са дарени 2 500 лева лични средства на съветниците. Допълнително са дарени 1 300 лева на общината, за да бъдат закупени лични предпазни средства за жители..

публикувано на 10.04.20 в 16:49

Основни продукти получиха сто домакинства преди Великден във Варна

Продукти за сто домакинства дариха от Ротари клуб "Евксиноград" във Варна  в навечерието на Великден. Дарението беше предадено на Българския червен кръст, които са партньори по проекта. "Включени са основните храни, с които се надяваме да подпомогнем хорта в нужда и да направим светъл празника. Извън тази кампания, нашият фокус е към младото..

публикувано на 10.04.20 в 16:04

От понеделник ОДК-Варна започва работа дистанционно

От 13 до 16 април Общинският детски комплекс /ОДК/ във Варна започва да работи дистанционно по определен график. От родителите се изисква да дадат своето изрично съгласие, съобщи за Радио Варна Лилия Христова , директор на дирекция "Образование и младежки дейност" в Община Варна. ОДК ще работи на ден по два административни часа, а в дните след 16 април..

публикувано на 10.04.20 в 15:58

Без контакт с екипажа на фрегатата "Верни" - остават под карнатина

В периода от 23 март до 12 април 2020 г. фрегата „Верни” с бордови номер 42 участва в състава на втората постоянна военноморска група на НАТО (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG2).   На 12 април 2020 г., по разчет около 09.00 ч. корабът ще застане на Морска гара - Варна, на 1-во пасажерско корабно място. Във връзка с изпълнение..

обновено на 10.04.20 в 15:43