Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 32 гласа "за" приеха бюджета на Варна за 2020-а

| обновено на 11.02.20 в 13:15

Бюджетът на Варна за 2020 г. бе приет от Общинския съвет. Макрорамката е в размер на 492,07 млн. лв. От тях 108,37 млн. лв ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

С 32 гласа "за", 16 "против" и 0 - "въздържали се", бе приет общинският бюджет днес. Против гласуваха общинските съветници от групите на БСП, "Възраждане" и "Демокративна България".

"Гласувахме против, защото смятаме, че разпределянето на толкова много пари не е в посока на развитието на града. Това са пари, които ще бъдат усвоени", коментира за Радио Варна Ивайло Митковски от Демократична България.

Неправилно разпределени средства по различните функции - така определи бюджета и Мария Тодорова от БСП. "Не са предвидени достатъчно средства за социални услуги", каза още тя.

"Бюджетите на Община Варна не се харчат разумно, създава се усещане за корупция и некомпетентност", коментира и Костадин Костадинов от партия "Възраждане".

„Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2020 г., защото това означава подкрепа за развитието на Варна. В него са осигурени средства за образование, здравеопазване и социални дейности, култура, спорт. Този бюджет създава условия за спокойно и същевременно динамично развитие на града, както и за налагане на нов икономически профил на Варна, използвайки потенциала на университетите, на младите и образовани хора, които са истинския капитал на града ни“, заяви кметът Иван Портних пред съветниците. Той допълни, че Община Варна ще  работи за привличане на инвестиции с висока добавена стойност, за развитие на икономическа зона и нови проекти с европейско финансиране.

Заложените средства в бюджет 2020 от европейски проекти и програми са в размер на 108,37 млн. лева. От имуществени и други местни данъци се очаква да влязат в хазната 91,6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество – по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са в размер на 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са в размер 76,7 млн. лева. Основна част по това перо са постъпленията от такси и от управление на собственост – 83%.

Бюджетът за образование е 154 млн. лв. и е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината – 40%, като увеличението спрямо миналата година е с 11 млн. лв.

Проекторамката по функция „Здравеопазване“ е в размер на 23,4 млн. лева, или с 2,3 млн. лева повече спрямо предходната година. За социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета са планирани 17,2 млн. лева.

Капиталовата програма възлиза на 163,2 млн. лева, от които 100,6 млн. лева са по европейски проекти и програми. Акцентите в нея са: инвестиции в кварталите – в улици, тротоари, зелени площи, подобряване на инфраструктурата, строителство на спортни съоръжения и площадки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Качеството на морската вода - отлично, изключение правят Офицерският и Централният плаж

Отлично качество на крайбрежните морски води отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна след мониторинг от 23 зони за къпане в областта - от местност Панорама, комплекс "Златни пясъци" до град Бяла. Изключение правят само два плажа в морската столица - Офицерският и Централният във Варна.  Получените резултати от микробиологичните..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта хванаха в кв. "Аспарухово"

Шофьор с над 2 промила алкохол хванаха варненските полицаи, съобават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Около 10 часа в неделя в квартал "Аспарухово" служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. Силната миризма на алкохол, носеща се от купето накарала униформените да проверят водача за употреба на спиртни напитки. Тестът отчел над 2..

публикувано на 29.07.24 в 09:42

Общинският съвет във Варна заседава днес

Общинският съвет във Варна се събира днес – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан..

публикувано на 29.07.24 в 09:17

14 случая на Ковид-19 през юли във Варна

14 са случаите на Ковид-19 във Варна за месец юли, съобщиха за Радио Варна от РЗИ-Варна.  Около 37 % от заболяването в страната е с новия вариант „Флирт“, уточни доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Той е изключително заразен, но протича сравнително леко – с отпадналост, висока температура, болки в..

публикувано на 29.07.24 в 09:09

Президентът връчва днес третия проучвателен мандат на ИТН

Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.  В 12 часа днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер, който да се опита да състави правителство. В Конституцията не е посочен срок за..

публикувано на 29.07.24 в 09:00

Жегата се завръща

Най-прохладно тази сутрин е в районите на Добрич и Карнобат, където са измерени 17 градуса, 18 градуса е в Шумен, 19 в Ахтопол, 20 в Шабла. По 21 градуса е към 6.00 часатемпературата на въздуха в Разград, Бургас и Варна, като във Варна атмосферното налягане е 1015 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се понижи до края на деня, а..

публикувано на 29.07.24 в 06:26

Адресите без ток

На 29.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Александър Василев, ул. Петко Напетов и ул. Цар Иван Страцимир, електрозахранени от ТП 131. Смущенията на електрозахранването ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 05:00