Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Невян Митев: Историята трябва да се разказва увлекателно

Той е млад, но вече е доктор по история. От малък обича да се рови в учебниците и книгите, свързани с исторически събития.

Със свое изследване участва в книгата “Варна - връщане към миналото и поглед към бъдещето”.

Историк и нумизмат, д-р Невян Митев е старши експерт в парк-музей “Владислав Варненчик” - филиал на Националния военноисторически музей в София. 

"Експозицията в музея в изключително богата. Редовно се радваме на много полски и унгарски туристи. На територия от 30 дка освен музея и мавзолея, могат да се видят най-различни представители на иглолистните и широколистни дървета, най-различни растения и много животински видове. Парк-музеят е уникално съчетание на природата с културно-историческото наследство. Той е идеално кътче за отдих и неслучайно - един от най-посещаваните обекти в България. Полските и унгарски туристи си ценят изключително много историята - това е едно от местата, които задължително посещават, щом са на почивка в България. Без значение в коя част на страната е тя", сподели Невян Митев.

Според него, сухата историческа материя, чистата наука не е атрактивна за човек, който няма нищо общо с нея. "Важно е един научен работник да предостави информацията по увлекателен начин и да не се употребяват научни термини", посочи той.

В музея специалистите използват 3D анимация, която  по достъпен начин разказва за битката при Варна. "Винаги я пускаме, когато имаме ученици за посетители. На тях им е най-интересна", допълни Невян Митев.

Любов към историята той изпитва още от ранните си ученически години. След това в Хуманитарната гимназия във Варна задълбочава знанията си, за да кандидатства успешно в Шуменския университет, където продължава и своята магистратура. След това защитава дисертация във Великотърновския университет, а темата му е посветена на походите на Владислав Варненчик. Интересите на Невян преди това обаче са насочени към Османската нумизматика. "Тя не е допроучена - всички специалисти се насочват към Античната или Средновековната нумизматика. А с Османската се занимават професионално двама в България", обясни Невян Митев. И допълни, че най-старият град в Европа - Провадия, е бил османска монетарица.

Учителят по история в училище е най-важният човек по пътя към професионалната ми реализация, каза още Невян Митев. Той благодари от сърце на преподавателя си в Хуманитарната гимназия Петър Боляров, който до днес работи там. "Той е даровит, умело борави с думите и с това запали по-голямата част от класа ни, към историята. Дано има повече учители като него", допълни Невян Митев.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00

Вицеадмирал Митко Петев: Във всяка криза се раждат и възможности

Белгийският премиер Софи Вилмес вчера обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им. Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус . Около 490 души са хоспитализирани..

публикувано на 29.03.20 в 12:41

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16