Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов национален координационен център следи обемите на язовирите

Нов национален координационен център за управление на водите бе представен днес в Министерството на околната среда и водите от заместник-министър Красимир Живков и Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда. Те показаха оперативната зала, където се следи управлението на водите и се извършва координацията между институциите. Тук се провеждат съвещанията със съответните експерти, анализира се състоянието на язовирите за питейно-битови нужди. Следят се и обемите на язовирите в реално време. Всеки ден се изготвя ежедневен бюлетин за процента на запълване на язовирите. Следи се притокът, който е постъпил и разходът, който е формиран. "Софийска вода" предоставя всекидневно информация за потреблението на питейната вода. Министерството е потребител на данните, които са предоставяни от всички експлоатационни дружества.

Важното е да има разумно и ефективно управление на водоемите, каза Ивелина Василева. По думите й е много важно наличието на оперативен център, за да се гарантира доброто взаимодействие между всички институции, които имат отношение, за да не се допускат критични ситуации. "Насърчаваме проекта на МОСВ за въвеждане на национална система за управление на водите, така че във всеки един момент да има информация в реално време за състоянието на водните обекти", посочи Василева.

По думите й проблемът с язовир Студена е можело да бъде избегнат. Има пропуски и грешки, действия, които не са предприети от отговорните лица, които е трябвало на време да алармират, за да не се стига до това положение, отбеляза тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

И през 2021 година в Балчик ще бъде организиран Международен зумба фестивал „Алегрия“

Седмото издание е планирано от 3 до 6 септември 2021 година, съобщи инструкторът Стоян Стоянов от сдружението организатор "Ейнджълс Моделс" гр.Добрич. Той се надява, че до тази дата ограниченията за провеждане на организирани събития ще отпадне, като припомни, че миналата година по същото време, въпреки пандемията от COVID 19, проявата се е..

публикувано на 19.01.21 в 11:25

Приключва ваксинирането на лекари във Варна, започва тестване на учители

До сряда в РЗИ-Варна ще приключи ваксинирането на медицински специалисти с втората доза от ваксината на "Пфайзер" срещу коронавирус.  Това съобщи д-р Ана Денева-началник на отдел "Противоепидемичен контрол". 425 са медиците, досега са ваксинирани 111. Даниела Стойнова разговаря с д-р Мариета Базитова -зъболекар, която чакаше на опашката за..

публикувано на 19.01.21 в 10:56

Граждански инициативи в Добрич отново ще са финансирани от общината

Община Добрич ще финансира и през новата година граждански инициативи в полза на местната общност. С финансова подкрепа от 10 хил. лв, която общинският съвет трябва да утвърди на предстоящото си заседание, ще се повиши активността на гражданските сдружения, смята кметската управа. През изминалата година общината е финансирала осем проекта..

публикувано на 19.01.21 в 10:20

22 са новите случаи на КОВИД 19 във Варна за последните 24 часа

Броят на активните случаи на коронавирусна инфекция намалява драстично, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Според тях случаите са малко под 40 хиляди. За последното денонощие у нас има 570 новодиагностицирани. От тях 22 са във Варна, 15 в Бургас и 7 в Добрич. Излекуваните са над 7 500 души.

публикувано на 19.01.21 в 10:11

Адреси без вода на 19.01.2021г.

Във Варна без вода от 9.00 до около 20.00ч. ще е част от висока зона на кв. "Аспарухово".  Район Добрич: с. Ведрина, с. Ново Ботево, с.- Овчарово Район Балчик: ВЗ "Кулака" Район Каварна: с. Нейково Район Г. Тошево: с. Спасово, с. Писарово, с. Великово

публикувано на 19.01.21 в 09:15

Сухи и проходими са пътищата в региона

Пътищата от републиканската пътна мрежа са сухи, проходими при зимни условия, съобщават от Областните пътни управления в региона за Радио Варна. От 8.00 часа сутринта започва опесъчаване на заледени места. Тази сутрин температурите в региона на Добрич са между минус 8 и минус 5 градуса. Във Варна варират от -3 до +2 градуса. Днес в областта ще има..

публикувано на 19.01.21 в 08:17

Стартира онлайн кабинет за консултации с ревматолог в Източна България

През месец януари стартира безплатен онлайн кабинет за консултации със специалист- ревматолог. Към момента кампанията е насочена само към пациенти от Източна България и се организира от пациентска Фондация "Медикънект".  Първите медицински консултации ще се осъществят в края на месец януари за пациенти с поставена диагноза ревматоиден..

публикувано на 19.01.21 в 08:15