Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Играят „Сън в лятна нощ“ навръх юбилея на проф. Христо Йоцов

Снимка: Драматичен театър - Търговище

Героите от „Сън в лятна нощ“ отново ще превземат сцената на Държавна опера Варна на 17 февруари т.г. Любопитен факт е, че представлението ще се играе на датата, когато композиторът на мюзикъла, по шедьовъра на Уилям Шекспир, навършва 60 години.

Проф. Христо Йоцов написа този мюзикъл специално за 25-годишнината на Варненска детско-юношеска опера (ВДЮО) при ЦПЛР – Общински детски комплекс. Премиерата на „Сън в лятна нощ“ се състоя на 8 октомври 2018 г. в копродукция с ТМПЦ - Варна. Режисьор е Костадин Бандутов. „Щастливи сме, че имаме възможност да изиграем този прекрасен спектакъл точно на рождената дата на проф. Йоцов“, сподели Ганчо Ганчев - диригент и главен художествен ръководител на Варненска детско-юношеска опера.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Mеждународният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ със специална селекция ленти в „Двореца“ на Балчик

За всички любители на качественото късометражното кино Американска фондация за България и Културен център „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от селекцията на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 25 до 27 юни 2021 г. в Каменната зала на Двореца (16-17.30 ч.) може да гледате български и румънски филми,..

публикувано на 21.06.21 в 15:31
На снимката: Едуардо Диез и Ирена Енчева - преводач, ДКИ КЦ

Самоук художник от Испания представя мечтите си в Двореца на Балчик

26 творби на испанеца Едуардо Диез, обединени под името „Мечти“, очароват през втората половина на юни посетителите на културен център „Двореца“ и основната зала на галерия „Тихото гнездо“. Всеки може да се наслади на пейзажи, съществуващи само във фантазията на самоукия художник, но докосващи истински сетивата на зрителя.  Природата, гората, реките,..

публикувано на 21.06.21 в 14:59
Милко Божков

Каменни послания в картините на Милко Божков

„Салонът на природата“ е озаглавена изложба, с която Галерия 8 отбелязва 33 години от своето създаване. Творби на художника Милко Божков по стихове на Борис Христов гостуват не за първи път във Варна. Но този път богатството от форми и идеи водят своето начало от посланията, закодирани в камъка. Те са и основната отправна точка, от която Милко..

публикувано на 21.06.21 в 14:52

Празник на музиката в понеделник във Варна

Празник на музиката ще се проведе за десета поредна година във Варна. Организатори на събитието са Франкофонският център, Международният френски лицей „Шарл Перо“. В понеделник - на 21 юни, между 14 и 21 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина, ще..

публикувано на 19.06.21 в 16:40

Поздрави от цял свят за 30-годишнината на „Откритие“

В своята 30-годишнина Международният музикален фестивал „Откритие“ се връща назад, за да си припомни важни моменти в неговата история. Изпълнители и автори на песни от цял свят изпращат своите поздрави за юбилея на фестивала, с който те си спомнят Варна и България. Спомените на участници и гости във фестивала са интересни за неговата история..

публикувано на 19.06.21 в 11:05

Селекция от 108 световни фотографии на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021

Избрана селекция от 108 фотографии на творци от целия свят ще бъдат показани на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021. Традиционно изложбата представя виртуозите на световното фотографското изкуство в морската столица, радва граждани, туристи и гости, обогатява летния културен афиш. Тя ще бъде разположена на алеята пред Морското казино..

обновено на 18.06.21 в 15:44

Живопис от пленера "Европейски хоризонти" ви очаква в ХГ - Балчик и още две изложби този месец

26 творби на 13 автори от България, Турция, Русия и Молдова. Това е резултатът от 13-ото издание на пленера „Европейски хоризонти“, който се проведе в Балчик от 7 до 15 юни, на 16 юни бе подредена живописна изложба. Тя може да бъде разгледана в градската галерия до 18 юли.  Още за юнските изложби от уредника в Художествена галерия – Балчик Николина..

публикувано на 18.06.21 в 11:05