Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гроздьово - първа част

37
Снимка: Д.Дончева

Тази събота гостуваме на жителите на село Гроздьово. Едно от най-големите села във варненска област, намира се в община Долни Чифлик. В селото  има църква, читалище, пенсионерски клуб, детска градина, училище, джамия и уникална ботаническа градина, в която виреят нетипични за нашите географски ширини растения. Селото има богата история, много паметници и паметни плочи. В него са родени известни българи, посещавано е от височайши особи, а в близост се намира  местността Бункера,  където се е криела  партизанската чета водена от Гроздьо Желев. Партизанинът  на чието име е кръстено селото. Повече от 30-сет години след прехода Гроздьово запазва облика си на село от социалистически тип, а местните жители го харесват точно такова, каквото е.  Не отричат историята си, не премахват паметниците си, поддържат и джамията и църквата си, живеят задружно въпреки религиите, преживяват и възродителния процес заедно – с изпращане и сълзи на тъга и с посрещане и сълзи, но вече на радост. Много интересни срещи и разговори имах в това село. Ще ги чуете и вие. В две предавания за Гроздьово  -  днес и следващата събота. За да чуем всички.

Село Гроздьово е разположено в китната Камчийска долина в подножието на Стара планина. Мястото е хубаво и в облачно време, но не и първото, което се вижда преди табелата – обширно поле с купища боклуци. Това е от едната страна, от другата е чисто. Първата ми среща е с кмета Ирхан Хасан. Кмет е за първи път.  Съдейства ми във всички срещи с местните. А аз от разговорите си с тях разбрах, че хората залагат много големи надежди на него.  Дали ще ги оправдае – времето ще покаже. Кметът е местен. Познават го. Бил е малко в чужбина, след това се прибира на село. Държал е три магазина, сега има един, с който се занимава съпругата му. А защо се е кандидатирал за кмет, чуйте в звуковия файл.



Село Гроздьово е с богата история, за която най-много знае председателят на Сдружение "За Гроздьово".  Целта на сдружението е да проучи, издири и съхрани културно-историческото наследство на селото. А тя започва от средновековието, когато Гроздьово е известно под името Моста, по късно Моста над Тича, а през турско робство Кьопрю кьой. Името идва от дървения мост, който от древни времена се намира над река Камчия. Географското положение на селото е играело важно значение в българската история, тъй като се намира на стратегическо място. Разположено е на т.нар. Път на народите, който минава от Дръстър през Марцианопол през Голишкия проход и от там към Константинопол.  Доста краеведи смятат, че в землището на днешното село е имало пътна станция от римско време известна под името Паниса. През 583 година е разрушена, а после е построено селище Пацимиск. Повече  разказва председателят на Сдружение "За Гроздьово" Стефан Димитров.



Разказваме за паметниците на село Гроздьово в деня на Голяма Задушница, когато почитаме паметта на починалите ни близки  и  прадеди. А историята знае и помни много събития, за едно от които си спомниха местните жители на селото.

Както много селища в страната, така и село Гроздьово има отпечатък в историята си от времето на Възродителния процес. Местните помнят всичко и разказват миналото си, като че  е било вчера. В една от срещите ми с жените от местни пенсионерски клуб случайно разбрах, че едната дама е била 16 години кмет на селото. Теменужка Ангелова си спомня за един от най-трудните моменти преживяни в миналото.


Село Гроздьово е едно от малкото села посещавани и от цар и от държавен глава, от известни личности, както от страната, така и от чужбина.  В него са родени кмет, артист, архитект и сценарист – все известни имена, за които разказва още краеведът Стефан Димитров.


Бях гост и на жените от Клуба на пенсионера. Изключителни жени, гостоприемни, усмихнати – всяка преживяла различна съдба в едно общо село, което ги сближава дотолкова, че да се чувстват като сестри. Клубът на пенсионера в Гроздьово се оказа малко по-различен от всички клубове, които съм виждала досега. Той е един, но разполага с две помещения – в едното се събират жените, в другото мъжете. Жените през деня, мъжете след 6 часа вечерта. Заедно са по големите празници, а в делнични дни – разделени. Така мъжете не се бъркат в женските работи и обратно. И едните са доволни и другите. Само, че не можах да се срещна с мъжете. Защото тяхната среща  е късно. Сега ще чуете едната част от дамите. Другите следващата седмица, когато ще чуете и как пеят автентичните песни от техния край.



Предаването за село Гроздьово продължава следващата събота. Тогава ще разкажа за църквата, детската градина, училището и читалището. Както и за най-голямата местна атракция – уникалната Ботаническа градина на Иван Иванов.

Вижте снимки в галерията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна на 9 август, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00