Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анелия Клисарова: Варна има нужда от инфекциозна болница

Анелия Клисарова
Снимка: Стаматина Никова

Важно е общинските здравни заведения, не само да съществуват, но и да осигуряват достъпно и качествено обслужване на пациентите, това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ председателят на комисията по здравеопазване във Варненския общински съвет проф. Анелия Клисарова. Според нея, Варна има нужда от нова и модерна инфекциозна болница, а Тубдиспансера би могъл да бъде преместен в новото лечебно заведение. На въпрос: „Как би могло да се финансира изграждането на инфекциозна болница?“, Анелия Клисарова отговори:

Общината дава годишно около 600 хиляди лева на Тубдиспасера. Възможно е да бъде изтеглен заем за построяването на болницата и общината, вместо да дава пари за Тубдиспасера, да плаща, примерно, 300 хиляди вноска по кредита на година.

Допълнителните два милиона лева за здравеопазване, които са включени в общинския бюджет за този година, не са достатъчни, коментира още общинският съветник от „БСП за България“ и допълни, че средствата са увеличени заради по-високата минимална работна заплата.

По повод промените в Закона за висшето образование, проф. Анелия Клисарова заяви, че някои от тях са положителни, но други са спорни. Като плюсове бившият министър на образованието определи мандатността на ректорите, отделянето на повече средства за дефицитните специалности и ограничаване на възможността преподаватели на 65 и повече години да кандидатстват за ръководители на звена във ВУЗ-овете.

Спорни са въпросите за това дали картата на висшето образование трябва да бъде на професионален или на териториален принцип и дали ректорите трябва да сключват трудови договори с Министерството на образованието. „За” идеята за договорите са ректори, които разчитат повече на помощ от държавата. Да не забравяме обаче, че висшите училища са автономни. Според мен държавната регулация трябва да се осъществява чрез механизмите за финансиране.

Някои от основните проблеми в образованието можат да бъдат решени чрез въвеждане на мерки, които не са популярни, но ще бъдат ефективни, посочи още Анелия Клисарова и даде пример с намаляване на държавната поръчка и ограничаване или забрана за откриване на филиали на университети.

Проф. Клисарова подчерта, че подкрепя идеята за това един преподавател да е професор само в един университет, а не, както е сега – в няколко висши училища.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос Калиакра, 13 на нос Емине. Във Варна атмосферното налягане е 1008 хПа – по-ниско от средното..

публикувано на 28.03.24 в 05:52

Адресите без ток

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 28.03.2024 от 09:00 ч...

публикувано на 28.03.24 в 05:00

Над 550 ученици във Варна изучават професии с помощ на бизнеса

Над 550 ученици от 8 до 12 клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене, металообработване, производствени технологии, строителство, администрация и управление. Това стана ясно по време на регионална среща за..

публикувано на 27.03.24 в 17:38

Сезираха РДНСК за строежа до Първа Езикова гимназия

Община Варна сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) заради строежа до Първа Езикова гимназия. Причината е местоположението на строителния обект, както и неукрепеният строителен изкоп, попадащ в двора на действаща гимназия. Това бе констатирано при проверка на отдел „Строителен контрол“ към Община Варна, съобщават от..

публикувано на 27.03.24 в 17:00