Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предстоят съкращения в община Балчик


Близо 17 процента съкращения предстоят в администрацията на община Балчик и кметствата, след като днес местният парламент утвърди предложената от кмета нова обща численост и структура.

Общата численост на длъжностите се намалява с петдесет и е 248,5 броя. Включва изборните длъжности, кметският екип, кметските наместници, администрация и функции към общината като здравеопазване, образование, отбрана и сигурност, социални грижи, благоустрояване и чистота, икономически дейности и услуги, почивно дело, културни и религиозни дейности.

Промяна на икономическите показатели и отпадането на част от второстепенните разпоредители с бюджет са сред мотивите на кмета да внесе предложението. Дебатите днес бяха насочени към селата, където съкращенията са най-осезаеми. Кметът Николай Ангелов разясни, че във всички села с избираем кмет остават по един деловодител – касиер и един работник по чистотата, изключение е село Оброчище, към което ще има и секретар. Към кметските наместничества освен наместника има и един работник по чистотата. С така направените съкращения ще се спестят за година 1 милион лева, коментира Ангелов и поясни, че към момента плащанията за заплати възлизат на 500 хиляди лева за месец или 6 милиона за година от собствените приходи.

Съветникът Илиян Станоев постави въпрос конкретно за Кранево, което през лятото се превръща в един малък град и е второто лице на община Балчик, и не може да се сравни с другите села в областта. Той предложи да се добави още един човек за поддръжка целогодишно, което обаче не успя да получи нужното мнозинство. Кметът Ангелов отвърна, че кметството ще може да се справи с поддръжката с граждански договори през активния сезон, за да не се плащат целогодишно заплати. Той е убеден, че и с този числен състав кметствата ще се справят.

Съветникът Станоев контрира, че с направената реформа, не е оценено село Кранево. „Ние защо направихме такова кметство, като ще държим кмета там и никой друг. Кметство за 300 хиляди, асансьори сложихме за 60 хиляди лева и като отидат хората, да няма кой да ги обслужи. Не може да сравняваме Кранево с другите населени места, повтори той.

Структурата коментира и съветникът Атанас Жечев, който каза, че е „за“ централизирането на счетоводството към Общината, но посочи, че е нужна и поддръжка.

Кметът на Гурково Тодор Георгиев се почувства засегнат. Редно е селата да имат минимален бюджет и да не бъдат подценявани нуждите ни, каза той.

В крайна сметка предложената структура бе приета, с допълнително едно място към специализираната администрация. Кметът на общината увери, че заплатите ще се качат поне с пет процента от 1 юли.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Слънчев 6-и април

Над Североизточна България и по Северното Черноморие облачността ще намалее до изяснявани и утре ще преобладава слънчево време. В останалите райони до сутринта   валежите ще спрат, а утре облачността постепенно ще намалее. Ще продължи да духа слаб до умерен, по Черноморието умерен и силен североизточен вятър. Преобладаващи минимални температури..

публикувано на 05.04.20 в 17:10

Рязък скок на заразените в Япония

Над 130 души са новозаразени с коронавируса в Токио, съобщи днес обществената телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс.  Това е най-големият скок на броя на потвърдени новозаразени за един ден в японската столица, като общата бройка вече е достигнала над 1000 души, посочва Ен Ейч Кей.  Токийските власти призовават хората да останат по домовете си,..

публикувано на 05.04.20 в 16:25

82-ма български граждани чакат да бъдат превозени от Италия

Един от българите, които са блокирани на круизния кораб на италианското пристанище Пьомбино, вече е с положителен резултат за коронавирус. Това съобщи за "Хоризонт" музикантът Атанас Ловчинов - друг от българите, на кораба. На плавателния съд има още трима българи музиканти и 8 български моряци: "На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на..

публикувано на 05.04.20 в 16:18

Леворъките-неразгаданата мистерия за учените

Да си леворък в крайна сметка не е толкова рядко явление, установи международен екип учени, след като бяха анализирани резултатите от най-голямото проучване, провеждано някога в тази област, пише в. "Дейли мейл". От анализираните данни на 2 милиона души се оказало, че леворъките представляват почти една пета от населението - 18,1 на сто. Учените все..

публикувано на 05.04.20 в 16:07

Близо 2 хиляди безработни са обслужени по електронен път от Агенцията по заетостта

Близо 7 000 души са се възползвали от електронните услуги, които предлагат структурите към Министерството на труда и социалната политика от началото на извънредното положение.  Агенцията по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни, съобщават от МТСП. В Агенция социално подпомагане са подадени 1042 заявления от граждани за детски,..

публикувано на 05.04.20 в 15:54
Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца

Италианският здравен министър очерта следващата фаза на борба с Covid-19

Италианският здравен министър очерта планове за по-широко тестване и подобряване на здравните услуги като част от пакет от мерки, които ще последват едно бъдещо облекчаване на наложената в страната блокада и карантина заради коронавируса, съобщава Ройтерс, цитирайки негови днешни изказвания пред италианската преса. Министърът на здравеопазването..

публикувано на 05.04.20 в 15:46

Арменската църква предава богослуженията за Цветница онлайн

За да защити здравето на вярващите, арменската църква в София временно преустановява достъпа до храма на вярващите, но богослуженията ще се предават онлайн. Днес арменците по света празнуват Цветница и след нея за тях започва Страстната седмица, съобщиха от Арменската църква у нас. До изтичане на специалните мерки за защита здравето на..

публикувано на 05.04.20 в 15:41