Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволка, участвала в гасенето на пожарите: В трудни времена се обединяваме!

3
Наталия Лазарова и семейството ѝ
Снимка: личен архив


Центъра на село Припек. Множество туби с вода, подредени една до друга и готови да изпълнят предназначението си - да помогнат при борбата с огнената стихия. Тези кадри, обиколили социалните мрежи, развълнуваха мнозина, и напълниха сърцата им с благодарност към тях - доброволците, които по един или друг начин допринесоха за справянето с опустошителните пожари в района.


Една от всички е Наталия Лазарова. Тя, заедно със своя съпруг и 19-годишния им син, помага при гасенето на пожарите във Варна и региона. Инициатор е на множество благотворителни акции във "Владиславово" - кварталът, който също пострада от огнената стихия. Семейството е сред първите, които отиват с колата си до село Припек, след което и до квартал "Повеляново". 

Станала свидетел на ужаса и страха на хората, Наталия разговаря с екипа ни със сълзи на очи. "През цялото време, когато гледах всичко това, плаках. Първо ти виждаш една стихия, пред която си непосилен! Как няма да има сълзи в очите ми", споделя емоционално тя. Доброволката коментира, че за пореден път в трудни, тежки ситуации, обществото успява да се обедини. 

Наталия Лазарова и семейството ѝ

Хора отвсякъде, разказва Наталия, дори такива от други населени места в страната, са носели туби по 10, по 20 литра, за да помогнат на пожарникарите. "Ръцете ме болят! Предавахме ги от ръка на ръка", допълва Наталия Лазарова. Според нея без помощта на доброволците за държавата е било непосилно да се справи с пожарите в региона, тъй като ресурсите, с които се разполага, са недостатъчни. Нямаме голям капацитет, посочва доброволката. 

В Слънчево, в Припек, в "Повеляново" - навсякъде са помагали съпругът и синът на Наталия в кризисните два дни за Варна и областта. "Имаше и много деца на по 14, 15 години. Адмирации, поздрави на родителите на тези деца!", добавя Наталия. 

Разговора с нея чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29