Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасността от коронавируса се преекспонира


Оказва се натиск за отклоняване на вниманието на обществото. Мнението е на доцент Георги Кючуков, заместник-председател на Борда на директорите на УМБАЛ "Света Анна" във Варна. В ефира на Радио Варна той коментира указанията на здравното министерство за болнични по време на карантина:

"Болнични по време на карантина е прецедент,  който досега не сме имали в българското законодателство и в медицинската ни практика. Тук се сблъскват интереси на системата на здравеопазването и системата на социално осигуряване. По тази причина бяха дадени изключително противоречиви сигнали към обществото. Според последното указание на Министерството на здравеопазването, хората, които се подлагат на карантина, имат право да ползват болнични до 14 дни от личния си лекар. Така вече са защитени правата на болните или на контактните. Никъде, обаче не става ясно кои точно хора имат право да ползват болнични за карантина. Най-общо се казва – „ страни, в които има опасност от епидемия“. Епидемия може да пренесена от място с един заразен, както и от място с хиляди болни. Ако съм на мястото на един личен лекар ще се чувствам притеснен за това на кого имам право да издам болничен лист. По този въпрос конкретни указания няма".

-  Има пропуски в законодателството ни. Къде според вас трябва да бъдат запълнени празнотите - дали в Закона за здравето или в Кодекса за социално осигуряване?

-  И в двете. Законодателната власт трябва да помисли за модернизиране на Наредбите. Това, че хората под карантина имат право на болничен, за мен е положително, независимо че ще тежат на социалната система.

-  Оставаме на самосъзнанието на хората под карантина, че ще изпълнят предписанията да си останат у дома и да не контактуват с околния свят.  Въпросът е кой ги контролира?

-  Засега те се призовават единствено да не контактуват с другите, но няма никакви контролни механизми, няма никакви санкции. Няма значение дали ползва болничен или не, въпросът е, че ако не спазва необходимите карантинни мероприятия, човек е опасен за цялото общество. Много ми е трудно да определя кой трябва да ги контролира, може би, това трябва да са личните лекари.

-  През последните два месеца, през които в обществото ни преобладаваща е темата за коронавируса, като човек от системата да ви питам, как ви изглежда ситуацията?

-  Личното ми мнение е, че опасността от коронавируса се преекспонира. Имам чувството, че се използва за оказване на някакъв натиск за отклоняване вниманието на обществото само и единствено в тази насока. Смъртността при този коронавирус е 3%, при САРС преди 10 години беше 10 %, при обикновения грип е 1 - 1.5%. Да, епидемията се разраства, но според мен има преекспониране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05