Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасността от коронавируса се преекспонира


Оказва се натиск за отклоняване на вниманието на обществото. Мнението е на доцент Георги Кючуков, заместник-председател на Борда на директорите на УМБАЛ "Света Анна" във Варна. В ефира на Радио Варна той коментира указанията на здравното министерство за болнични по време на карантина:

"Болнични по време на карантина е прецедент,  който досега не сме имали в българското законодателство и в медицинската ни практика. Тук се сблъскват интереси на системата на здравеопазването и системата на социално осигуряване. По тази причина бяха дадени изключително противоречиви сигнали към обществото. Според последното указание на Министерството на здравеопазването, хората, които се подлагат на карантина, имат право да ползват болнични до 14 дни от личния си лекар. Така вече са защитени правата на болните или на контактните. Никъде, обаче не става ясно кои точно хора имат право да ползват болнични за карантина. Най-общо се казва – „ страни, в които има опасност от епидемия“. Епидемия може да пренесена от място с един заразен, както и от място с хиляди болни. Ако съм на мястото на един личен лекар ще се чувствам притеснен за това на кого имам право да издам болничен лист. По този въпрос конкретни указания няма".

-  Има пропуски в законодателството ни. Къде според вас трябва да бъдат запълнени празнотите - дали в Закона за здравето или в Кодекса за социално осигуряване?

-  И в двете. Законодателната власт трябва да помисли за модернизиране на Наредбите. Това, че хората под карантина имат право на болничен, за мен е положително, независимо че ще тежат на социалната система.

-  Оставаме на самосъзнанието на хората под карантина, че ще изпълнят предписанията да си останат у дома и да не контактуват с околния свят.  Въпросът е кой ги контролира?

-  Засега те се призовават единствено да не контактуват с другите, но няма никакви контролни механизми, няма никакви санкции. Няма значение дали ползва болничен или не, въпросът е, че ако не спазва необходимите карантинни мероприятия, човек е опасен за цялото общество. Много ми е трудно да определя кой трябва да ги контролира, може би, това трябва да са личните лекари.

-  През последните два месеца, през които в обществото ни преобладаваща е темата за коронавируса, като човек от системата да ви питам, как ви изглежда ситуацията?

-  Личното ми мнение е, че опасността от коронавируса се преекспонира. Имам чувството, че се използва за оказване на някакъв натиск за отклоняване вниманието на обществото само и единствено в тази насока. Смъртността при този коронавирус е 3%, при САРС преди 10 години беше 10 %, при обикновения грип е 1 - 1.5%. Да, епидемията се разраства, но според мен има преекспониране.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев.  Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят.  Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд...

публикувано на 20.05.20 в 23:05