Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Растения от цял свят привличат туристи във варненско село

| обновено на 04.03.20 в 12:30

Уникална ботаническа градина с редки растителни видове от 6 континента е създал близо до Варна Иван Иванов. Той е от село Гроздьово, община Долни Чифлик, а градината се намира в двора на къщата му в селото. Нарекъл е мястото „Маргарита“, защото в света има голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси, които се казват така.

Първият камък в градината е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й, разказа за радио Варна Иван Иванов. Той се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни.Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Живее в България и САЩ, като в родината се прибира през пролетта. Когато е зад граница за градината се грижи майка му.

Първите туристи започват да посещават градината от 1999 година. Тогава започва и същинското изграждане на инфраструктурата в нея - алеи, площадки, зона за отдих, санитарен възел и др. Отваря за посещения от май месец, но при топло време, като тази година, ще отвори през април.

Най-трудно е да се каже колко вида растения има в градината, споделя Иван. Тя има и научно-изследователска цел и в нея постоянно се експериментира със субтропически видове.

Най-уникалното растение е това, което е направило най-силно впечатление на отделния турист. Обикновено туристите се впечатляват най-много от палмите, защото те са типични представители на южната флора. През есента посетителите на градината се възхищават на цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, защото почти никъде не може да се види цитрусов плод на дърво посред двора.

Почти всичко в градината се доставя от чужбина, разказва още  Иван Иванов. Има връзки с негови колеги от целия свят. Последното, което е изпратил за Ботаническата градина е семе на кашу от горичка край Малайзия и Тайланд. Това семе ще е първото експериментално за територията на нашата страна и е едно най-студоустойчивите видове.

Новото тази година ще бъде построяването на сектор "Тайландска градина" с много вода в нея, допълва създателят на ботаническия рай в село Гроздьово.

От тази година в градината ще се посрещат туристи и вратите ще са отворени за всеки.

Целият разговор чуйте в звуковия файл, а снимки от градината виж в галерията.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклуб "Вокил" организира кръводарителска акция

Представители на мотообществото от Североизточна България участваха в организирана от мотоклуб „Вокил” кампания за кръводаряване в Кръвния център във Варна. Десетки мотористи, шофьори от таксиметрова компания и граждани се включиха в кампанията,седем от клубовете са варненски. Галин Димов-председател на конфедерацията по кик бокс и муай тай и..

обновено на 07.06.20 в 11:56
 Том Джоунс

Том Джоунс навършва 80 години

Известният британски певец Том Джоунс днес отбелязва своя 80-и юбилей. Изпълнителят, истинското име на когото е Томас Джоунс Удуърд, е роден на 7 юни 1940 г. в град Понтиприд, Южен Уелс, графство Гламорган. Започва да пее рано, устройва представления за гостите на родителите си, изявява се по сватби. На 15 години Джоунс се увлича по..

публикувано на 07.06.20 в 11:41
Петдесетница

Петдесетница е днес

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на..

публикувано на 07.06.20 в 08:52

Разкрита е тайната за идеалната кожа на Елизабет II

Британската кралица се пази слънчевите лъчи да не падат върху лицето и това е тайната за идеалната кожа на лицето й. Секретът бе разкрит от експерта Стюарт Майлс, основател на сайта за начина на живота MilesYounger.com, на когото се позовава вестник The Sun. По думите му кралицата никога не ходи на почивка в горещи страни, вместо това..

публикувано на 06.06.20 в 17:05
Дворец Версай

Дворецът "Версай" отново е отворен за посетители

Прочутият френски дворец "Версай", построен през 17 век от Краля слънце Луи Четиринадесети, от днес отново приема посетители, след като бе затворен заради кризата с коронавируса, съобщи БТА. Вчера служители на двореца почистиха още веднъж великолепната Огледална зала и лъснаха позлатените й статуи, подготвяйки за днешното отваряне, предаде..

публикувано на 06.06.20 в 09:44

В Балчик ще плетат на открито

Балчик се включва в световния ден на плетенето на открито. Денят тази година се пада на 13 юни. Това е денят, в който всички, обичащи плетивото, излизат и плетат на публични места. Общинската структура към Съюза на инвалидите в България организира събитието следващата събота от 16,00 до 18,00 часа на площадката зад Аквилон в..

обновено на 05.06.20 в 14:50

По брега край морето

Чадърите по плажа на Варна още не пазят сянка. Крилете им са прибрани и затворени стоят като белите стълбове на брези, но без корони. Усещането за безметежност също чака жегите. 19 градуса е температурата на въздуха, 16 са градусите на морската вода. Когато истинското топло дойде, сянката под чадъра ще струва 5 лв. и полягването на шезлонг..

обновено на 05.06.20 в 13:02