Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Маркова: Изкуството иска отдаване до край



Темата „вчерашни момичета” е своеобразно продължение на разсъжденията ми от предишната изложба – за новото попълнение от млади автори. Оказа се, че „тежката ми артилерия” художници, с които изминах дълъг път на утвърждаване на галерията и отчасти на самите тях, се състои само мъже, нещо за което не се бях замисляла. Като закачка, съдбата ми изпрати предизвикателството във времето да дам начален тласък и подкрепа на крехки на вид, но силни по дух момичета, избрали не лекия път на твореца. Изкуството изисква отдаване до край. Точно за това списъкът със световно известни жени – творци е доста кратък. Повечето са преодолели егото си и са предпочели да приемат себе и като жени, и като художници, балансирайки умело между едното и другото.

Моите вчерашни момичета – вече семейни, майки с по едно, две и три деца, продължават да следват вътрешния си подтик за творчество.

Това, че публиката ги вижда по-рядко и епизодично, не означава, че са се отказали. Просто са избрали да бъдат щастливи, да споделят с някого живота си и да дадат друга магия на творчеството си. Новите им житейски роли са развили по друг начин сетивата и изразността. Убедете се сами:

Ренета Павлова е най-малката от всички мои автори. Когато дойде с папката си, току-що завършила националното училище по изкуства, приятно ме изненада с увереният си рисунък – молив, акварел, масло. С първата си изложба, вече студентка, показа добра техника и даде заявка, че може много и има желание да се развива, и търси своя стил. На фона на крехката ѝ фигурка големите формати, които я изкушаваха, изглеждаха предизвикателни, смели и излъчващи огромна енергия. След магистратурата записа докторантура. 2019 година започна с изложба, после сватба и завърши с появата една прекрасна малка принцеса Амели. Това не попречи на Ренета да подготви за коледната изложба два големи, разкошни натюрморта, които разви и допълни за настоящата с още две платна.



Емилия Бояджиева ми довери първата си изложба непосредствено завършвайки НУИ”Добри Христов”. Докато следваше във Велико Търново, продължаваше да носи нови картини, последваха нови изложба и теми, развивайки се, тя запази своя различим стил и колорит. После дойде сватбата с Илиян Пеев, също художник, малкият им син Боби, докторантурата... Картините в галерията намаляха обяснимо, но не пропуска участие в сборните изложби…


Галина Станева е експериментатор по дух. Тя умело борави с нестандартни материали: прежда, тел, дърво, пластмаса, бетон, мрежа, гипс… Първата ѝ изложба бе една очарователна приказна феерия от разноцветни конци и тел, която оживи и разчупи пространството на галерията ми. С помощта на хартията, камъкът, бронзът, въображението на Галина създава невероятни скулптури. Различните концептуални търсения отдавна я отведоха в пространствата на други галерии, където творбите ѝ самостоятелно, или в общи експозиции, могат по-добре да изтъкнат своите качества. Радвам се, че съм била част от нейният старт, възхищавам се от последователността, с която развива и материализира своите размишления, търпението с което успява да съчетае творчески търсения, преподавателска работа, семейни задължения и отглеждането на Йоана, която неотдавна се присъедини към вече порасналите кака Божана и батко Никола.


Първата изложба на Мая Рад, реализирахме с родителите ѝ, а с нея комуникирах виртуално, защото редица обстоятелства попречиха да прелети от Берген, където се намираше и следваше. Запознахме се на живо няколко години след това, когато дойде за следващата си изложба. През цялото това време творбите ѝ пътуваха към Варна, заредени с носталгия по слънцето, със спомени за искрящи есени, с болката на пъстроперата птица, попаднала в студен и дъждовен град, както тя чувстваше себе си. Малкото храбро момиче успя да се дипломира в Media University of Volda , сви семейно гнездо и няма търпение да се завърне в България, за да отглеждат с норвежкия си съпруг тук бъдещите си деца.



Клементина Манчева открих в интернет. Впечатлена от акварела ѝ, който ме грабна отведнъж , направих първата стъпка. Последваха няколко изложби, които тя споделяше с Иван Додов, приятел и учител, и Коцето-Калки. Енергичната ѝ натура прозира във всеки щрих. Силен замах, вглъбен и балансиран колорит, който извежда изчистен и ненатрапчив детайл. Настроението се излива мощно и въздействащо. Третото дете на Клементина, невръстната Зори, не промени темпераментното излъчване на картините ѝ, нито ведрото им излъчване.


С Миряна Койнова и Надя Антова се сближих покрай конкурса за детска рисунка „Нарисувай Еконт”. За тях и творчеството им знаех от медиите и от приятели. По време на подготовката на събитието бях очарована от отношението и всеотдайността им към децата – тези, които обучават в училището по изкуства, както и своите собствени. Този път се доверих на интуицията си и ги поканих да се включат в инициативата „Вчерашни момичета”. Радвам се, че приеха.

Ренета Павлова. Родена 02.06.1994 г. в гр. Аксаково. Възпитаник на Националното училище по изкуства „Добри Христов – Варна. Дипломиран магистър - живопис във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“, където в момента готви докторантура.


Галина Станева е родена през 1979 г. в гр. Варна. Средното си образование завършва в НУИ ”Добри Христов” Варна. През 2004 г. се дипломира във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност изящни изкуства – скулптура.
2018 – Награда за скулптура, “Шести национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура”, Художествена галерия - Добрич
2014 - Номинацияза скулптура, “Четвърти национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура”, Художествена галерия - Добрич
2014 - Голямата награда на СБХ, „Седмо биенале на малките форми в изобразителното изкуство“, Художествена галерия „Илия Бешков“, гр. Плевен.

Емилия Бояджиева е родена на 07.09.1984 г. в град Варна. Завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" с пълно отличие - специалност живопис. 2010 г се дипломира като магистър във Велико Търновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", същата специалност. Защитава докторантура към БАН. Живописта си остава любимо изразно средство.

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. През 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела.

Мая Рад / Мая Радославова Риннинг./ Родена 18.05.1981 г. Възпитаник на Училището по изкуства „Добри Христов” – Варна. Завършва висшето си образование в Техническия университет – специалност промишлен дизайн.От 2010 година живее и твори в Берген, Норвегия, където завършва през 2007 г.одина Media University of Volda. Посещава различни курсове към University of Bergen. Работи по различни арт-проекти: реставрация, декорация и приложни изкуства, школа по рисуване, които не я отклоняват от основното ѝ призвание – рисуването.

Миряна Койнова е родена през 1984г в гр. Добрич. През 2003г. завършва средното си образование в Национално Училище по Изкуствата "Добри Христов" - Варна. През 2010г. получава диплома за Бакалавър от Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски" в специалност - Педагогока по Изобразително Изкуство. От 2008г. се посвещава на нелеката професия - учител по рисуване. От 2012 преподава в НУИ "Добри Христов"-Варна - учител в специалност Изящни Изкуства.
2016г. е отличена с наградата "Млад автор на Варна", връчена от галерия "Графит.
Работи в сверата на рисунката и илюстрацията.

Надя Антова е родена във Варна през 1980 година.
•Завършва специалност “Изящни изкуства” – скулптура в Национално училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна
• През 1999 г. е приета специалност “Сценография” в Национално художествена академия-София .
• През 2000 г. е приета в Изящен факултет на Национална художествена академия-София специалност “Скулптура” , където се дипломира успешно.
Активно участва в много арт проекти, сборни изложби, като събира сили и за самостоятелни изяви. Съчетава творчеството с преподаване на скулптура в НУИ”Добри Христов” Варна


.


Галерия „АРТ МАРКОНИ“ поздравява всички свои приятели и почитатели с настъпващите пролетни празници със сборна изложба живопис и пластика с наслов "Вчерашни момичета".  Откриването е на 5 март от 18.30 часа.  Творбите на  Галина Станева, Емилия Бояджиева, Клементина Манчева, Мая Рад, Миряна Койнова, Надя Антова и Ренета Павлова може да видите до 7 април. 

Ваня Маркова- галерия „Арт Маркони“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36