Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Велосипедът - начин на живот

Със затоплянето на времето всеки от нас търси начини да остане по-дълго навън. Едни обичат разходките в парка, други - излетите извън града. Голяма част от хората в почивния си ден яхват колелото и се отправят на поредното пътешествие сред красивата ни природа.

Владимир Стоянов е велосипедист във варненския колоездачен клуб "Одесос". В предаването "Улица "Събота" той разказа в подробности за любовта си към това хоби и сподели полезни съвети при избора на нов велосипед.

"Много хора се отказват от колоезденето именно заради неподходящия избор на велосипед. Най-важното в случая е да се подбере рамка, която да е по мярка", подчерта Стоянов. 

За началото на колоезденето

Като всички деца започнах да карам още като дете. Карах синьо „Балканче“ в Севлиево, от където е родом баща ми. Интересното е, че по-късно се качих на колелото на баба ми - по това време в града велосипедът беше основно средство за придвижване.

За карането във Варна

Условията в града ни стават все по-добри. Варна е опасана с велоалеи, а събитията, посветени на колоезденето, започнаха да стават все по-интересни. Аз  постепенно разбрах, че планинският велосипед не е за мен и реших да се насоча кък шосейното колоездене. Запознах се с момичетата и момчетата от клуб „Одесос“ и започнах да ходя на редовните им сбирки.

За шосейното колоездене

Много хора си мислят, че шосейното колоездене е опасно. Така е, но смея да твърдя, че когато сме голяма група колоездачи, шофьорите ни пазят. За някои колоезденето може да се разглежда като индивидуален спорт - за мен обаче е колективен спорт. Обичам да карам с много хора!

За клубовете във Варна

Освен клуб „Одесос“, в който членувам, има и друг – „Устрем“. Те провеждат колоездачни обиколки по черните пътеки, с планински велосипеди. Клуб „Варна“ пък е по-професионален, те имат право да участват по състезания. А от клуб „Одесос“ произлезе една група от колоездачи, които стават много рано сутрин, за да карат - нарекли са се с шеговитото „Кукуриго Райд“.

Освен страстен колоездач, Владимир е запален и по фотографията и видеозаснемането - той документира почти всеки велопоход в своя youtube канал Cycling Leisure.

Целия разговор на Добо Мързов с велосипедиста Владимир Стоянов чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев.  Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят.  Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд...

публикувано на 20.05.20 в 23:05