Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник в театъра на 12 март„Първата постановка на варненския театър през 1921 година е европейската пиеса „Инстинктът” от Анри Кестмекер. Модна за онова време, но не е останала до днес, явно не е била толкова стойностна.  Тогава обаче е била в актуалния тренд, защото сме искали да приличаме на Европа”, това каза в ефира на предаването „Гравитация нула” Виолета Тончева, PR на театъра.

Аз потръпвам като си помисля колко много години са минали оттогава – тази година 99, догодина 100, вековен юбилей. Във варненския театър всички са със съзнанието за тази годишнина, а и варненци знаят, че всяка година предлагаме различни програми за рождения ден на драматичния театър на 12 март и на 27 март, когато е Световният ден на театъра. Нашите награди „Златна маска” ще раздадем на 27 март на ветерани и на личности, които имат отношение и заслуги към театъра. В Радио Варна има доста такива награди „Златна маска”, включително и водещата на това предаване.

Програмата за 12 март е като за празник – театралната постановка ще бъде най-новото ни заглавие „Отело” на режисьора Пламен Марков. Премиерата на спектакъла беше миналия месец. Ще има и богата съпътстваща програма. На 12 март от 14 часа ще отворим врати за любопитните зрители – това е ден на открити врати – с една богата костюмографска изложба. Искаме да представим костюми на водещи дизайнери, които са работили за варненския театър.  Ще бъде показан костюмът на Симеон Лютаков, с който той е играл през 2001 година в постановката  на Вили Цанков „Обезчестената монархия”. От 14 до 16 часа зрителите са поканени в модула „Ретроспекция” на видеопрожекция на постановката „Жени с минало” по Димитър Димов сезон 1970-1971 година с великолепните аткриси Катя Динева, Грациела Бъчварова, Ана Феликсова, също с Преслав Петров и магнетичния Димитър Хаджиянев. От 16 до 16.30 часа пред театъра около паметника на Иван Церов ще има флашмоб, подготвен от възпитаниците на театралните школи „Студио театър” с водещи актьорите Стоян Радев и Веселина Михалкова, театрално ателие на Милена Кънева и артгрупата „Театрално забавление” на Биляна Стоева. От 16.30 до 17.30 на сцена „Ротонда” на разговор с актьори са поканени младите хора, които се интересуват от театър.

Догодина една от водещите премиерни постановки ще бъде първата постановка в България по романа „Тютюн” по оригиналната версия на Димитър Димов. Откупихме авторските права от Теодора Димова и сестра й. Юри Дачев вече е преполовил драматизацията, каза още Виолета Тончева.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00