Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Златев: „Градски транспорт” е в скрит фалит

Снимка: личен архив

Общинското дружество „Градски транспорт” във Варна е в скрит фалит, това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” общинският съветник от „БСП за България” Мартин Златев. Според него, не е ясно какво е актуалното финансово състояние на дружеството и колко точно са неговите дългове към НАП и доставчици. Яснота по проблема се очаква до края на месеца, когато трябва да е готов финансовия отчет на „Градски транспорт” за миналата година, каза Мартин Златев и допълни:

Странното е, че един и същ човек - управителят на "Градски транспорт" Злати Златев - съобщава различни данни за задълженията. Един път бяха 6 милиона, друг път - 10 милиона. Според мен проблемът ще бъде решен, когато на "Градски транспорт" започне да се плаща на база изминат километър. Важно е обаче как точно ще се формира тази цена.

Градският транспорт във Варна в момента е арена на истинска война между машините и хората за това кой и как да прибира парите от билети, каза още Мартин Златев:

До колкото имам информация, в ТАСРУТ са назначени само между 5 и 7 контрольора, а кондукторите, които преминаха към ТАСРУТ се водят промоутъри, т.е хора, които обясняват как се работи с машините. Същите тези промоутъри работят и на граждански договор в "Градски транспорт". Те си купуват билети от дружеството на цена от 90 стотинки, 10 стотинки остават за тях, което е нормална печалба, и продават билети. Те имат изгода да го правят. Тези пари отиват в общинското дружество и това са всъщност неговите приходи. Да, но хората вече се чудят от кого да си купят билета - от машината или от човека.

Според общинският съветник от БСП, Интегрираният градски транспорт не функционира, макар че вече са платени всички компоненти по първата фаза на този проект. Златев уточни, че приложението и сайта "Варна трафик" отново показват движението на автобусите по всички линии, след като е бил сключен договор между частната фирма и "Градски транспорт". Мартин Златев подчерта:

Тук стои въпросът "Какво се случва в приложението infoitransport, за което бяха дадени не малко пари, а то не върши никаква работа?"

Мартин Златев определи като проблем и липсата на транспортна схема във Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и с бриз по Черноморето, жълт код за високи тепратури за останалата част от страната

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната в неделя, предимно в Северна, Централна и Южна България. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури между 31° и..

обновено на 11.08.24 в 08:17
УМБАЛ

Редица нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина"

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана е извършил в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. Проверката на експертите констатира наличието на множество..

публикувано на 10.08.24 в 22:59
Атанас Зафиров

БСП ще се яви като коалиция на предсрочните избори

Националният съвет взе решение БСП да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Това съобщи временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията.  Зафиров обясни, че Изпълнителното бюро на БСП е получило мандат да продължи с..

публикувано на 10.08.24 в 15:54
Калин Стоянов

МВР шефът: Бъдещият служебен премиер е подложен на брутален натиск

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск..

публикувано на 10.08.24 в 15:37

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в..

публикувано на 10.08.24 в 13:53

От днес приемат проекти за скрапиране на риболовни кораби

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 13:31

Жители на село Попович затварят пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 13:05