Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническите градини у нас - места за социални контакти

Снимка: Сияна Спиридонова

Ботаническите градини у нас, особено тези във Варна и Балчик, могат да станат места за социални контакти и да се посещават от хората не само на празници, но затова са необходими повече средства. Това заяви във Варна ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който присъства на традиционните тържества и кушии, посветени на Тодоровден в университетската ботаническа градина - Екопарк в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Проф. Герджиков обясни:

"В тези градини, особено Балчик и Варна, често можем да помогнем и за социални събития, така че хората едновременно да се веселят и да се запознаем с природата. Проблемът е, че нямаме достатъчно средства за това, иначе от години говорим за възможността ботаническите градини да бъдат много по-често социални места за събирания на хората от града".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

МВР шефът: Бъдещият служебен премиер е подложен на брутален натиск

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск..

публикувано на 10.08.24 в 15:37
На сянка

В неделя ще е слънчево

През нощта облачността ще е променлива, намаляваща до предимно ясно. Ще духа слаб, променлив по посока вятър.  Минимални температури от 17° до 22°, за Варна 22°. Утре ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури..

публикувано на 10.08.24 в 15:25

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в..

публикувано на 10.08.24 в 13:53

От днес приемат проекти за скрапиране на риболовни кораби

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 13:31

Жители на село Попович затварят пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Връчиха дипломите на студенти от ВВМУ-Варна

503-ма български и чуждестранни студенти от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, обучавани в 14 специалности, получиха своите дипломи на официална церемония в учебното заведение в присъствието на родителите си и на официални лица. Първенец на целия випуск е мичман  Рафаел Кънев, негова подгласничка е студентката Адриана..

публикувано на 10.08.24 в 12:09

Синдикалната федерация на служителите в МВР с позиция за избора на ресорен министър

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица..

публикувано на 10.08.24 в 11:39