Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Дръндар

| обновено на 13.03.20 в 14:16

Здравейте, уважаеми слушатели!

Слънчево настроение Ви пожелават Милица Панайотова и Ваня Славова.

 Предаването „На село” в съботната сутрин от 9 до 10 часа е посветено на Дръндар.

То се намира в община Суворово, област Варна. Старото му име е Халлач, или ("Върба").

Селото е на 40 км. северозападно от Варна. Името му в превод от турски език означава "чепкало за вълна, дарак".[1]

Населението е изцяло мюсюлманско.

В един ветровит и студен ден случайно отидох в село Дръндар. Без да звъня предварително и да правя уговорки. На влизане в населеното място забелязах колко е чисто. И как се поддържа центърът. Започваме с кмета, на среща в кметството:


Чухте Ибрям Ибрямов-кмет на село Дръндар.



А в края на разговора стана дума за частния имот на Ахмед Доган. Той наподобява замък от приказките със сини покриви. Замък, който обаче остава заключен за всички нас. Един пуст имот, без душа, защото в него няма деца!


Само една крава е останала в Суворовското село Дръндар.

Спокойно и чисто е в това населено място. Тишината е поразителна.

В селото има спретнат център, кметство, читалище, има чешма, от която местните си наливат вода. Няма магазини, няма барове, няма развлечения.

Разхождам се, а най-големият коафьор: вятърът развява косата ми във всички посоки. Влиза нахално в микрофона ми по време на разговора. Местните са сърдечни, и макар да не ме познават, реагират и откликват. Като следващата ми събеседничка.

С нея разговарям през оградата на джамията. Има красиви сини очи. Запознайте се и вие с нея:


След този разговор Имне Реджебова продължи с усърдие да чисти двора на джамията в Дръндар.


Работливи са хората на село, свикнали са с труда, който заема огромна част от ежедневието им.

Трудът едновременно запълва тяхното време, но и краде от минутите за удоволствие и почивка. Последните две думи не са част от битието на много българи. Дано обаче да станат, защото работата край няма, дори когато един ден нас няма да ни има.

Затова налейте си вкусно кафе и се насладете на приятната музика, забавете ритъма, събота сутрин е, време за нещо приятно!

Вървя из улиците на Дръндар. Тихи и спокойни са те. Тихо и пусто е в самото селце. Рядка гледка е на село да видиш младо семейство, рядко е на село да видиш малки деца и бременна жена. Може би имам късмет, късметът на репортера и в кръгозора на моя поглед се вижда една семейна идилия.

Като снимка в рамка: на пейката пред дома си стоят следващите ми събеседници:



Отидох съвсем случайно в село Дръндар, за да правя предаване за селото от Североизтока.

Оказа се, че в Дръндар живеят сто и няколко човека, всички мюсюлмани, които  говорят помежду си на турски език.

Посрещнаха ме сърдечно и с интерес. При тях рядко ходят журналисти. Върнах се с малко интервюта, но пък автентични. Защото и срещите бяха по-скоро първични, простички и истински, с моите любими събеседници, така наречените обикновени хора, за мен съвсем необикновени като следната жена:



Дръндар: живот в контраст.

Стотина души, двайсетина кози, една крава. Сараите на Доган. 

Сърдечната Фатме.

Тишина, смутена от вятъра.

Пусти къщи. Пусто ежедневие. Пустеещо селце...








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50

Психолог: Нека децата грешат в сигурна среда

Социалното и емоционално развитие на децата от детските градини бе един от акцентите в събитието, на което Варна е домакин - „Дни на иновациите в образованието“. Мотото е учене чрез преживяване за по-ангажирани деца, учители и родители .  Децата от детска градина „Мир“ във Варна дадоха пример как се учат един от друг по време на..

публикувано на 17.10.24 в 15:29

БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?"  С този въпрос Българското национално радио се объръща за поредна година към гражданите на България, а стотици от вас вече посочиха своите фаворити сред 10-те номинации. БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“. Избира го аудиторията с гласуване в сайта на медията. Възможността..

публикувано на 17.10.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Експерт: В туризма няма как да заменим с роботи личното отношение

Роботите и роботизираните системи не могат да изместят човешкото присъствие в туризма. Така  коментира темата за навлизане на изкуствения интелект Илин Димитров, съветникът на президента по въпросите на туризма и бивш министър на туризма. Туризмът е услуга, където човек помага на човека. В нашия сектор се прилага лично отношение, което няма как да..

публикувано на 17.10.24 в 11:04