Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" на 99 години

99 години навършва днес варненският Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Създаден е през 1921 година с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Има една от най-красивите театрални сгради в България.

През 1909 година, когато го предлагат за кмет, Иван Церов заявява, че ще приеме при две условия: първо - да бъде избран с пълно мнозинство и второ - да му се даде възможност да построи театър във Варна.

На 26 март 1912 г. той полага основния камък на театралната сграда с думите: “Днес се извършва голямо по значение и последствие събитие в хубавия ни град – полага се основният камък на градския театър. Той ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила...”

Строежът по проект на един от най-големите български архитекти Никола Лазаров се забавя заради последвалите войни. Но през 1927 година културната общественост го възобновява с безпрецедентна дарителска кампания, в която всеки варненец добавя по един златен лев към своя хляб, билет за кино и други подобни, за да ускори довършването на сградата. Общината тегли поредния заем и така, с любовта на един цял град, новият „Градски театъръ“, както е било изписано тогава на него, отваря врати през 1932 г.

Междувременно обаче театралният дух не загива и през 1921-а, по предложение на кмета Димитър Кондов, общинската управа отпуска ежегодна субсидия за поддържането на постоянна театрална трупа на Варна. За ръководната длъжност “директор-режисьор” е поканен именитият актьор от Народния театър "Стоян Бъчваров", който сформира трупата и определя репертоарната политика. Спектаклите се играят в зала “Съединение”, сега сцена Филиал, тогава дървена пристройка към часовниковата кула. На 12 март 1921 г. театърът открива първия си сезон със съвременната тогава пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер. Именно тази дата считаме за рождена.

Много вода е изтекла оттогава, много хора, влюбени и отдадени на театъра, са въплатили духа си в този храм на Мелпомена.

Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г., припомня Виолета Тончева, пиар на Театрално-музикалния продуцентски център Варна.




Театърът преминава през много събития, до днес, когато въпреки забраната за масови културни мероприятия и при празни зали, актьорите са на сцената и играят пред публика. Не тази в залата, а тази в интернет.

Решението на Варненската опера и театър да излъчва онлайн представления бе посрещната с аплодисменти от много хора в социалните мрежи. И това е един прекрасен начин те да достигнат до много повече хора, особено тези по селата, които които обичат театъра и киното, но изкуството не достига до тях.

Димитричка Андреева е старши учител в село Гроздьово. Родом е от Варна, но живее на село от години, там се омъжва и създава семейство. На село й липсва най-много културния живот – театъра и киното.



Като жест към почитателите на театъра и операта, Театрално-музикален продуцентски център ще излъчи с live streaming във фейсбук страниците на театъра и операта три спектакъла, които ще се играят без публика.

Трите спектакъла, които ще бъдат излъчени онлайн са:

19 март, 19.00, Основна сцена

ХУБАВАТА ЕЛЕНА

ПРЕМИЕРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Оперета от Жак Офенбах. Режисьор Светозар Донев. Диригент Кръстин Настев. Хореография Анна Донева. Сценография Иван Токаджиев. Костюми Анна Мария Токаджиева. Диригент на хора Цветан Крумов. В ролите: МЕНЕЛАЙ – Пламен Георгиев, Александър Мутафчийски; ПАРИС – Пламен Долапчиев, Момчил Караиванов, Христо Ганевски; ЕЛЕНА – Илина Михайлова, Лилия Илиева, Марина Иванова; КАЛХАС – Велин Михайлов, Мартин Киров, Александър Мутафчийски. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна;

21 март, 19.00, Основна сцена

ТЕЛЕФОНЪТ НА МЪРТВЕЦА

СПЕКТАКЪЛ НА ДТ „СТОЯН БЪЧВАРОВ“

Черна комедия от Сара Рул. Постановка Петър Денчев. Сценография и костюми Петър Митев. Музика Христо Намлиев. В ролите: ДЖИЙН – Биляна Стоева, ПОКОЙНИЯТ ГОРДЪН - Симеон Лютаков, Г-ЖА ГОТЛИБ – Веселина Михалкова, ХЪРМИЯ, вдовица на Гордън - Милена Кънева, ДУАЙТ, брат на Гордън - Николай Божков, ДРУГАТА ЖЕНА – Полина Недкова;

27 март, 19.00 – СВЕТОВЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА

САМО ЗА ЖЕНИ

СПЕКТАКЪЛ НА ДТ „СТОЯН БЪЧВАРОВ“

Комедия от Дарио Фо. Превод Хубан Стойнов. Сценичен вариант и режисура Костадин Бандутов. Сценография и костюми Даниела Николчова. Хореография и музикална среда Никола Йорданов. Участват: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи Международната танцова академия „Варна”

С гала концерт на сцената на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна приключи поредното издание на Международната танцова академия „Варна”, която се проведе от 18 юли до днес. Академията е създадена от фондация „Калина Богоева“ и ръководена от известната прима и балетен педагог.  49 бяха участниците в това издание, които получиха своите..

публикувано на 28.07.24 в 15:35

RADAR #11 - начало на нова декада за международния фестивал

Единадесетото издание на фестивала RADAR  представя вълнуваща програма от артистични изяви извън стандартите. От 2 до 4 август Варна ще бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в рамките на 8 концерта и две творчески работилници с участието на над 30 музиканти и визуални артисти. От джаз и електроника до бийтбокс, от ренесанс и авангард..

публикувано на 28.07.24 в 11:47

Концерт в музеен комплекс „Аладжа манастир“ в понеделник

На 29 юли /понеделник/ от 14:00 ч., в музеен комплекс „Аладжа манастир“ ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов „Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“.  В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент – Евгения Григорова.  Солисти –..

публикувано на 28.07.24 в 11:37

Първа пичинг сесия за филмови проекти в рамките на София Филм Фест във Варна

София Филм Фест във Варна прави още една крачка към превръщането на Варна в привлекателна дестинация за киноиндустрията. На 3-ти август 2024г. ще се проведе първата пичинг сесия за филмови проекти в рамките на годишния културен календар на фестивала. Това е уникална възможност за всички сценаристи, режисьори и продуценти да представят своите проекти..

публикувано на 28.07.24 в 11:26

Американска пианистка с концерт при вход свободен в Градската галерия - Варна

Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00 часа. Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в..

публикувано на 27.07.24 в 11:41

Концерт на площад "Независимост" за Освобождението на Варна

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър..

публикувано на 27.07.24 в 10:46

Експозицията на Етнографски музей – Варна навършва 50 години

Днес, 27 юли 2024 г., експозицията на Етнографски музей – Варна  навършва 50 години. По този повод, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". Колекцията от порцелан на Етнографския музей съдържа над 400 образци от средата на XIX до първата половина на XX век. В изложбата са..

публикувано на 27.07.24 в 10:40