През последните дни четем за различните ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID-19. Повечето от нас в чантите си имат антибактериални кърпички и дезинфектант, почистваме работното си място в офиса все по-старателно и караме децата да мият ръцете си по-често. Разбира се, правим го и ние.
Замисляме ли се обаче как се предпазват тези, които се срещат с големи групи от хора и чиято работа е свързана с комуникацията с тях? Които няма как да си свършат работата професионално, ако не отидат в центъра на събитието и понякога дори да се изложат на риск за здравето си? И това да не се случва само в дните, в които целият свят говори за коронавирус.
Сред тези хора несъмнено са фоторепортерите.
Мартин Николов се срещна с Любомир Бенковски-Бенджи, за да го попита дали и как се отразява на работата му разпространението на коронавируса:
„Когато човек става фоторепортер, той знае, че ще се излага на опасност. Аз не смятам, че тя е голяма. Работя си нормално. Не смятам, че трябва да се притеснявам”.
Замисляш ли се, когато трябва да отидеш на място, където има риск за собствения ти живот?
Всеки се замисля. Не е въпрос на смелост, а на добре пресметнат риск. Взимаш необходимите предпазни мерки, отиваш и си свършваш работата. Правят го лекари, правят го и много други хора.
Личната отговорност към близките?
Стремя се, доколкото мога, да се предпазя. В крайна сметка не можем да се затворим вкъщи и да закрием държавата, защото е възникнал някакъв вирус. Аз съм преживял няколко такива истерии – първо беше птичи грип, ходихме да снимаме разни ферми как избиват птици. После беше свинският грип, сега е коронавирус. Не мисля, че е нещо по-различно. Мисля, че паниката е малко повече.
Имало ли е случай, в който си тръгвал за обект някъде, разбирал си, че е опасно и си се връщал? Като фотограф знам, че трябва да предаваш събитията от първа линия.
Когато стане прекалено опасно, с колегите се изтегляме на безопасна позиция и се опитваме да си свършим работата с минимален риск за нас. В крайна сметка човешкият живот и здравето са по-скъпи, отколкото която и да било снимка. Но това е въпрос на личен избор. Аз не се смятам за смел човек. Но паниката е по-опасна. Фоторепортерите и фотографите сме доста ревностни към професията си и се стремим да покажем най-доброто от себе си. Когато гледаме през визьора, се получава едно дистанциране от събитието. Човек си внушава, че едва ли не го гледа на кино, че не е там и по този начин страхът пада до някаква степен. Това е изиграло лоша шега на доста фотографи.
С тези ограничителни мерки в момента как се предпазваш?
Както препоръчват здравните власти, гледам да си мия ръцете по-често, да не си докосвам устата и носа, ако съм пипал нещо на обществени места. Избягвам да се прегръщам и целувам с хората без нужда. Нищо по-различно.
Целото интервю с Любомир Бенковски-Бенджи може да чуете в звуковия файл в началото на публикацията.
Любомир Бенковски има опит като телевизионен оператор и фоторепортер към вестници и телевизии в родния си град Плевен и като кореспондент на БТА. От 2000 година живее и работи във Варна. Като фоторепортер е снимал близо 7 години за вестниците "24 часа" и Труд". В момента е регионален мениджър за Североизточна България на Агенция "Булфото".
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..