Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 март: ОТРИЦАТЕЛНИ са пробите за COVID - 19 във Варна

Изображение на коронавируса, причинител на Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отрицателни са 36-те проби, които са отчетени във варненската лаборатория към УМБАЛ „Св. Марина“, съобщиха от лечебното заведение за Радио Варна. Две от пробите са на контактни лица със заразения мъж от Варна, който е в инфекциозната клиника.

Има още 13 проби на хора от Варна, 11 от Шумен, една от Търговище, 5 от Русе и 4 от Добрич.

Радио Варна припомня, че потвърдените случаи на зараза с коронавирус у нас вече са 62. Новите случаи са от София - 8 и от монтанското село Василовци - 2. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19  проф. Венцислав Мутафчийски:

„62-ма души са вече заразените с коронавирус в България. Във ВМА от 95 направени проби четири са положителни, като пациентите се намират на домашно лечение.

От Националната лаборатория са направени 145 проби, като шест са положителни“.

Пациентите с коронавирус, настанени  в отделните клиники

„Във ВМА има десет пациенти, в „Пирогов“ са двама, в „Александровска“ болница са двама, в Габрово – също двама и в Плевен – четирима. В Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина, като знаете, че те нямаха никакви клинични оплаквания, включително и децата. Подписали са декларация, носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи“.

Има случай на грубо нарушение на протокола за лечение при Covid-19

Днес беше допуснато много грубо нарушение на правилата и най-вероятно прокуратурата се самосезира за това, каза проф. Мутафчийски:

„Изпратен е болен, който е доказан положителен за коронавирус от Лом в „Александровска“ болница, Разбира се, не е върнат, но това е грубо нарушение на лечението и правилата за лечение инфекциозни болести въобще и със сигурност прокуратурата се е самосезирала“.

Проф. Мутафчийски се възмути от фармацевтите, които продават лекарства без рецепта:

“От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензи за всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други щуротии. Това няма да остане така! Това е безумие, което трябва да се прекрати, дори и със силови мерки“.

В четири поредни дни премиерът Борисов и проф. Мутафчийски са били изследвани по два метода за коронавирус. Направени и са и бързи кръвни тестове. Резултатите са отрицателни. Всички членове на Националния щаб също са изследвани, техните резултати също са отрицателни, беше съобщено на брифинга на щаба.

До момента няма потвърден втори случай на коронавирус при британски турист в Банско, стана ясно още на брифинга на Националния щаб. По-рано стана известно, че там има заразено деветгодишно английско дете, пристигнало на почивка със свои роднини. 

Динамиката на разпространение на Covid-19  по света

„В света 173 000 са случаите на Covid-19, смъртните случаи са 6 660. В Румъния има скок с 19 случая  -158 общо,  в Гърция са 331, в Австрия над 1000 случая вече има, Белгия  - над 1000, Германия с 430 случаи са повече, отколкото сутринта, 6248 случая са общо в Германия, знаете, че  в последните часове тя затвори сухоземните си граници.

В Испания са с 800 случая повече, и общо  8 794 са вече регистрираните с Covid-19 в страната“, информира проф. Венцислав Мутафчийски.

На 14-дневна задължителна карантина ще бъдат подлагани вече пристигащите от Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

„Тъй като ситуацията се развива доста динамично и се налага често да допълваме заповедите по отношение на ограничителните мерки, ние ще подготвим заповедта на министъра и ще бъде разпратена до РЗИ - за добавяне към сегашните пет страни при пристигане, от които всички граждани подлежат на задължителна 14-дневна карантина - и Франция,  Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия.

Това е базирано на точните числа за броя на регистрираните случаи от днес, които получихме от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм и, разбира се, по нататък, ако има съществена промяна тези страни ще бъдат допълвани“.

Как се осъществява тази карантина

"При  пристигане, независимо дали по въздух, порт или по сухоземна граница, екипите, които работят 24 часа там, дават декларация, която се попълва - тя досега беше декларация, а сега е под формата на предписание, където се поема ангажимент, задължението по-точно, за задължителна карантина и се указва носенето на наказателна отговорност от страна на лицето, ако то я наруши, съгласно последната промяна в НК, член 355 - с глоба или затвор до пет години“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29