Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Офис у дома - какво ни съветва психологът?

Оставането вкъщи за дистанционна работа, дори и за седмица, променя начина на живот. Това създава реален риск да се засилят стресът и притесненията. Рутината ни се променя, а безкрайни са съветите, публикувани в интернет пространството. Какво обаче мислят психолозите и какви препоръки дават на всеки от хората, за които офисът за известно време се премества у дома? И които, напълно нормално, имат хиляди въпроси и страхове.

Даниела Стойнова разговаря с психолога Цвета Стоянова.

"Факт е, че сме изправени пред нещо, което не е познато в световен мащаб. Въпросът е кой какви умения за справяне е развил в живота си. Ние носим в себе си естествения инстинкт, в който да реагираме. А резултатът е: "Или бягай, или се бий!", подчерта Стоянова,

Трудно е да останеш вкъщи за седмица или две. Ограничените социални контакти, невъзможността да прегърнеш приятелите си и да поговориш с колегите си затруднява всеки един по различен начин. "Ситуацията провокира много базисни наши инстинкти. Това е социална изолация, но нека не забравяме, че имаме всякакви средства за комуникация. Всеки от нас се страхува, това е нормално. Въпросът е този страх да не се превърне в паника. Въпрос на личен избор и доверие е как приемаш това, което чуваш. Въображението на всеки е много богато, а когато то е подплътено с базисните емоции - тогава става много трудно", каза още психологът.

По думите на Цвета Стоянова, ние, българите сме много тревожни хора и индивидуалните ни реакции са трудни за прогнозиране.

Цялото интервю с нея чуйте в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00