Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът, правителството и Националният щаб обсъждат ситуацията с коронавируса

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев организира среща с премира Бойко Борисов, други представители на правителството, както и с членовете на Националния оперативен щаб. Срещата започна в 12 часа в сградата на президентството.

В началото президентът подчерта, че преди да бъдат наказвани лекари, отказали да спазят Хипократовата си клетва, трябва да им бъдат осигурени условия за работа и начини за предпазване от заразата.

Искам да призова всички институции да не се всява страх и паника. Институциите трябва да работят изцяло в своите правомощия и да не надскачат закона.

Президентът каза още:

В страната се вихри спекула с предпазни средства и дезинфектанти, която институциите явно не виждат. Призовавам хората да продължават да подават сигнали за това. На спекулантите мога само да кажа: Грозно е!


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е внесен законопроект, в който се предлага телковите решения и протоколите за скъпите лекарства да бъдат удължени с два месеца след приключване на извънредното положение.Професор Венцислав Мутафчийски съобщи, че много от курсантите във Варна са изявили желание да станат доброволци и да помагат на хора, засегнати от ограниченията на извънредното положение. Мутафчийски подчерта, че България още е в дъното на кривата и разпространението на коронавируса не е особено голямо. Според него, мерките целят държавата да се справи при увеличение на заболелите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Новото кръгово кръстовище във Варна на бул.

Довършват новото кръгово по бул. "Левски" във Варна

Приключват строителните дейности на новото кръстовище на бул. "Васил Левски", ул. "Девня" и ул. "Г. Пеячевич", предстои полагане на маркировка , написа в профила си кметът Иван Портних. Продължава засаждането на дървета. Използва се специализирана техника за пренасяне на дърветата от разсадник и засаждането им в обновената зона, в която ще..

обновено на 26.05.20 в 16:01

Резултати от пробите на Басейнова дирекция за мъртвата риба в езерото

Излязоха резултатите по сигнали за наличие на мъртва риба във Варненско езеро, съобщават от Басейнова дирекция за Moreto.net От БДЧР са извършени проверки и пробовземане по сигнали за мъртва риба на 19.05.2020 г. и 20.05.2020 г. в акваторията на Варненско езеро. При анализа и интерпретацията на резултатите се констатира влошено състояние по..

публикувано на 26.05.20 в 15:59

Задържан е шофьорът на автомобила, който блъсна майка и дете във Варна

Неправоспособен е шофьорът, който тази сутрин блъсна 40-годишна жена и 6-годишното й дете на пешеходна пътека във варненския квартал „Възраждане“.  Пътнотранспортното произшествие е станало на кръстовището на бул.“Цар Освободител“ и улица „Анна Феликсова“.  Майката и детето са в добро здравословно състояние, но са с контузии. Не са..

публикувано на 26.05.20 в 15:38

Парадът на победата в Москва ще се проведе на 24 юни

Парадът на победата в Москва ще се проведе на 24 юни, съобщи днес руският президент Владимир Путин. На тази дата през 1945 г. на Червения площад в Москва се е състоял историческия парад на победата над хитлеристка Германия. Държавният глава нареди началото на подготовката за това събитие...

публикувано на 26.05.20 в 15:32
Държавен куклен театър-Варна-1

Кукленият театър във Варна отваря врати за Деня на детето

Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представленията вече ще играят само на лятната сцена. Броят на децата и възрастните, които ще се допускат, е ограничен като превантиван мярка срещу разпространението на коронавируса. Само 30% от сцената може да бъде..

публикувано на 26.05.20 в 15:29

Около 3 680 малчугани са тръгнали на детска градина или ясла във Варна

Около 3 680 малчугани са тръгнали днес на детска градина или ясла, които отвориха врати за първи път след обявяването на извънредното положение, съобщиха от дирекциите „Образование и младежки дейности“ и „Здравеопазване“ в Община Варна. Близо 3 000 са децата в детските градини, като 192 от тях са в яслените групи. В самостоятелните детски..

публикувано на 26.05.20 в 14:58

Учени откриха начин да спасят белите дробове от коронавируса

Шведски учени разработиха начин за възстановяване на тъканта на белите дробове, което е сред основните усложнения, предизвикани при заразяване с коронавирус, пише РИА Новости. Специалисти от академичната болница в университета в Упсала са използвали за лечение на..

публикувано на 26.05.20 в 14:55