Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малки бягства" - виртуална изложба на Елина Гайдарджиева

На 19 март 2020 г заради въведената извънредна ситуация, варненската галерия "Папийон" кани почитателите на изобразителното изкуство на виртуалното откриване на първата самостоятелна изложба на Елина Гайдарджиева "Малки бягства". Тя е носител на награда от второто издание на Международно Триенале на Акварела – Варна 2019. Младата художничка е избрала да се изразява в трудната техника на акварела. В експозицията са включени 20 творби, които пренасят зрителя през пейзажи, улици, вълноломи от Дания, Португалия, Южна Франция, през северното ни Черноморие до родния град на художничката Варна. Класическият реализъм стои в основата на изразността на Елина Гайдарджиева и показва не само безспорния й талант, прецизността, търпението, пълната й отдаденост към детайла и любовта й към изкуството, но и отвлича зрителя в „малки бягства“, в емоционално свързани моменти и съзерцания случайно срещнати по пътя.

"Елина Гайдарджиева - това съм аз. Рисувам, графичен дизайнер съм. Живея в Дания, въпреки че съм отраснала във Варна, човек, който обича морето и спокойствието. Опитвам се чрез картините си да го предам на другите. Варненското и каварненското море ги чувствам най-близки. Мирисът на морето, където и да отидеш, е съвсем различен. Позволявам си "малки бягства", за да допринеса за изкуството си."

Повече от художничката Елина Гайдарджиева и нейната първа самостоятелна изложба във Варна чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие във Варна Европейския музикален фестивал

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие Европейския музикален фестивал - Варна на 30 март. Това е найното първо гостуване на варненска сцена. „Много обичам да идвам в България, защото публиката е прекрасна, много музикална, ентусиазирана, подготвена...“ сподели в интервю за Радио Варна пианистката. Башкирова произхожда от известна..

публикувано на 18.03.24 в 15:46

15-о издание на София Филм Фест във Варна от 22 до 30 март

В програмата на тазгодишното издание влизат филми удостоени с награди “Златна палма, номинации за “ОСКАР” и “Златен глобус”, селекция творби на LUX 2024 и още много от най-доброто световно кино! „Клопка“ на Надежда Косева открива София Филм Фест във Варна на 22-ри март от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център...

публикувано на 18.03.24 в 14:20
Шакира

Шакира издава албума "Women Don't Cry Anymore" на 22 март

Шакира разкрива, че в 11-годишната ѝ връзка с Жерар Пике е имало "много жертви в името на любовта". 47-годишната певица от "Hips Don't Lie" разказа от какво се е отказала по време на връзката си с 37-годишния футболист Жерар Пике. "Дълго време отлагах..

публикувано на 17.03.24 в 14:01

"Пристан" - изложба на Стилияна Узунова

До 31-ви март своеобразният „Пристан“ на Стилияна Узунова, изграден под формата на картини, ще остане във варненската галерия „Папийон“. Творбите са част от личната изповед на художничката. И са своеобразно пътешествие през пространството и времето. "Крайната цел на изкуството ми е изповед. Ако трябва да направя някаква метафора с мойта форма на..

публикувано на 16.03.24 в 15:28

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 16.03.24 в 15:08

Варненската опера изпраща патриарх Неофит с "Упокой души его" от Чайковски

Варненската опера споделя скръбта на всички българи за кончината на блаженопочившия Български патриарх Неофит, първосветителя на родната Православна църква. "Негово светейшество докосваше сърцата с всеотдайната си посветеност на християнската вяра, ерудицията и красноречието, благостта и смирението, с които приобщаваше миряните към духовното дело...

публикувано на 15.03.24 в 13:51
Драматичен театър

Без промяна в програмата на ДТ "Стоян Бъчваров" в петък и събота

Няма да има промяна в програмата на операта и театъра във Варна в дните на траур – петък (15 март) и събота (16 март).  Всички спектакли в ТМПЦ – Варна ще започват с едноминутно мълчание в памет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, съобщиха за Радио Варна от културната институция. 

публикувано на 14.03.24 в 18:52