Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Малки бягства" - виртуална изложба на Елина Гайдарджиева

На 19 март 2020 г заради въведената извънредна ситуация, варненската галерия "Папийон" кани почитателите на изобразителното изкуство на виртуалното откриване на първата самостоятелна изложба на Елина Гайдарджиева "Малки бягства". Тя е носител на награда от второто издание на Международно Триенале на Акварела – Варна 2019. Младата художничка е избрала да се изразява в трудната техника на акварела. В експозицията са включени 20 творби, които пренасят зрителя през пейзажи, улици, вълноломи от Дания, Португалия, Южна Франция, през северното ни Черноморие до родния град на художничката Варна. Класическият реализъм стои в основата на изразността на Елина Гайдарджиева и показва не само безспорния й талант, прецизността, търпението, пълната й отдаденост към детайла и любовта й към изкуството, но и отвлича зрителя в „малки бягства“, в емоционално свързани моменти и съзерцания случайно срещнати по пътя.

"Елина Гайдарджиева - това съм аз. Рисувам, графичен дизайнер съм. Живея в Дания, въпреки че съм отраснала във Варна, човек, който обича морето и спокойствието. Опитвам се чрез картините си да го предам на другите. Варненското и каварненското море ги чувствам най-близки. Мирисът на морето, където и да отидеш, е съвсем различен. Позволявам си "малки бягства", за да допринеса за изкуството си."

Повече от художничката Елина Гайдарджиева и нейната първа самостоятелна изложба във Варна чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Записват за Десетото издание на Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Отложеното заради Ковид пандемията десето издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик ще се проведе през тази година. Събитието е планирано да премине както присъствено, така и онлайн, съобщи директорът на фестивала Валентина Георгиева,  председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“. „Така ще можем да се съобразим с..

обновено на 22.01.21 в 17:37

Изложба графики "Из колекциите"

За 14-та поредна година галерия "Папийон", по традиция през януари, обявява среща на почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат. Любителите на изкуството отново имат шанса да се запознаят, както със селекция от наградени творби, така и с последните произведения на обичани, утвърдени, награждавани, а и млади художници, изразяващи..

публикувано на 22.01.21 в 13:56

Въведение в Иван Вазов

"Въведение в Иван Вазов" и най-новият труд на Панко Анчев. В него авторът проследява идеите в трудно обхватното творчество на Патриарха на българската литература. „Въведение в...” е поредица изследвания на Панко Анчев, в които той обяснява на достъпен език определени посоки от търсенията на значими български писатели. За Иван Вазов Панко Анчев е..

публикувано на 22.01.21 в 13:46

„Котешка джаз симфония" - симбиоза между джаз и класика

В края на миналата година във Варна своята премиера трябваше да има новият проект на Христо Йоцов и Варненската опера „Котешка джаз симфония”.            Заради усложнената здравна обстановка, тя беше отложена и получи дата на двадесетия ден от новата 2021 година. Т.е. днес от 19 часа на сцената на операта във Варна ще бъде световната..

обновено на 22.01.21 в 13:37

Дават по 5000 лв. на индивидуални артисти за проекти, полуляризиращи Варна

Общината ще подкрепи индивидуални артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на „100 години Варна – курортен град“. Това е заложено в насоките  за кандидатстване по направленията на общински фонд „Култура“ за 2021 г., които  ресорната комисия към местния парламент  одобри на първото за годината заседание, съобщават от..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

"Midnight Call" - новата песен на Чавдар Гочев

" Midnight Call"  е заглавието на новия сингъл на Чавдар Гочев . Песента ще бъде включена в дебютния албум на варненския артист "Завинаги" , който ще се появи до няколко дни. Тя е първата за него, изпята на английски език. Текстът е дело на Костадин Костадинов , а музиката и аранжиментът - на Чавдар Гочев. Единственият гост-музикант в..

публикувано на 22.01.21 в 07:41

Зарадвай любим човек, подари му книга!

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта  https://kupi1kniga.com.   Това каза за Радио Варна Виктория Бисерова, инициатор на кампанията, издател и книготърговец. Асоциация „Българска книга“  ще продължи с  редица..

обновено на 21.01.21 в 17:07