Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докато стоим у дома какво да направим за себе си?

При по-продължително стоене у дома човек инстинктивно започва повече да се храни. Какво се случва в момент, в който разполагаме с голямо количество храна и сме затворени у дома?   До какво ще доведе истерията по пазаруването и как ще се отрази на здравето ни, както и какви са основните съвети за здравословно хранене, разказа в интервю пред Нина Милошевич, Кирил Танев, познат фитнес инструктор и специалист по хранене




Първото и най-важното е да не се тъпчат и да не прияждат хората, които нямат физическа активност. Проблем е, че при презапасяването дори си купуваха храни, които не са ползвали по-рано .Освен това повечето храна не е здравословна. Така освен постоянното тъпчене, проблем създава и по-големият брой калории.  И ето имаме доста храна у дома, самата храна не е само здравословна и на трето място активността ни е по-ниска. Затова вероятно следващият  бум ще бъде на хора с наднормено тегло, а знаем, че то води до много други проблеми със здравето. Ще разрашим един проблам евентуално, но ще създадем предпоставки за нов.
Значи трябва да си изградим режим на хранене, докато сме у дома. Да направим и опис на това, които имаме като храна в наличност.  Защото всеки има в къщи количества ориз, боб, леща, а те са богати на фибри.
Това, които аз препоръчвам на хората, които търсят съвети от мен , е да си разпределят храненията правилно.  Закуска, обяд, леко следобедно хапване и вечеря. И да се придържат стриктно към тези хранения.  И помежду им да не приемат разни дебни сладки, бесквитки, бонбончета, ядки, плодове. Тове е абсолюдно излишно, тк калориите започват неусетно да се трупат и това ще ни създаде проблем. Другата причина е, че когато постоянно хапваме нещо си играев с инсулина и кръвната захар и това ни кара да ядем още повече. Основоното е храненето да бъде разпределено на равни интервали и да не се преяжда. Това е.
Децата винаги поглеждат към шкафа със забранените храни. Сега е момента да им дадем пример като родители как да не злоупотребяват с вредни храни
      Децата и без това имат проблем с т.нар. "мръсни храни". Още повече когато денят им е доста по-сбоводен. Моят съвет е да се приготвят  домашни десерти за децата . Сега имат хората свободно време, а и ресурси.  Много добър вариант е един диетечен кекс с пълнозърнесто брашно и заместител на захарта като стевия или плодов сироп. Такъв тип храни не отнемат повече от 10-15 минути и не са толкова скъпи.



В тези дни много семейство ще си станат по-близки И трябва да се мисли как да са активни всички заедно у дома

   
Ние се шегуваме у дома, че тази криза ни върна назад към настолните игри като "Не се сърди човече",  карти. И други мисловни и забавни игри също може да бъдат част от ежедневнието ни.




Добре е да зесегнем храненето по възрасти. Ако може да направите едно обобщение за всяка възраст какви храни  са полезни в момонета.
По принцип в България има проблем с неправилното хранене, претрупването с бързи въглехидрати и храни, богати на маснини. Но все по-малко храни, които са полезни за нашето тяло. Имунната система използва белтъчини, т.и. на първо място трябава да се осигурят качествени белтъчини-бяло месо, риба, вискомаслен млечни продукти - това е основата. След това са плодовете и зеленчуците. Те трябва да присъстват във всяко ядене, за да ни дадат фибри и минерали. И  на трето място за полезните мазнини - омега 3 от по-мазни риби и др морски продукти, зехтин, авокадо.  Много хора като чуят ядки си представят шепи с орехи или фъстъци, но за да си доставим необходимия селен например са необходими само два бразилски ореха на ден.  И не е нужно да се редите по опашки пред аптеките, за да си купите селен, а са достатъмни само два бразилски опера, които ще дадат и полезни мазнини на тялото.  Т.е. тъпченето с колбаси за възрастните хора е пагубно. Първо че си смазват имунната система, второ това влияе на кръвната им захар, високо кръвно, предпоставки за инсулт са и тн. Възрастните хора трябва да бъдат най-внимателни с какаво се хранят.  Проблем в България е, че тази информация по-трудно стига до тях, защото по-трудно работят с интернет, по-младите не м обръщат внимание, а и те самите гледат с насмешка на това.
Факт е, че за доброто здраве на пръво място е доброто хранене. От дрогериите и др магазини обаче изчезнаха и различни добавки. 
Това е като да имате кола с разбит двигатели и да наливате най-доброто гориво, масло и добавки различни, тя никога няма да може да се движи, въпреки всичко к олкото и да я стимулирате. Затова първото и най-важно нещо е да поддържате организма си в добро състояне постоянно, а не само в такива ситуации.  Първото нещо е хранат, второто е активност, трето свалянето на стреса и чак на четвърто място идват добавките. Те са важни за организма, но  само подпомагат имунната система. Тя се нуждае от качествени белтъчини, от почивка, от намаляване на вредите, които я смазван  като стрес и лошо хранене. Едното без другото няма как да стане. Хубаво е да се приемат витамини и минерали, но не спорадично и веднъж в годината. Хубаво е целогодишно човек да се храни правилно и да обръща внимание на деицитите, които се получват.


.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10