Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик и Добрич с допълнителни мерки заради COVID-19

Областният координационен щаб в Добрич излезе с допълнителни препоръки днес. Една от тях е всички, живеещи на територията на общината, завърнали се от рискови страни и/или градове в страната (напр. Банско) с установени случаи на коронавирус, са длъжни: да уведомят личния си лекар, кметовете и кметските наместници или органите на РЗИ; да уведомят дежурните служители на полицията; да спазват 14-дневен карантинен период.
Кметовете на общини да организират поставянето на обозначителен знак за карантина върху входната врата на жилища, в които има поставени лица под доброволна или задължителна карантина. Към вчерашна дата на територията на област Добрич има поставени под домашна карантина 44 лица, съобщават от щаба.

В община Балчик със заповед на кмета е определено контактно лице, което да обработва информацията от постъпилите сигнали на граждани, кметове на населени места и кметски наместници относно лица, завърнали се от чужбина. Тел. за връзка е  0579 71077,  или на ел. поща: m.indzheva@balchik.bg.

На т.нар. горещ телефон до дата 19 март са докладвани 29 души – от град Балчик и от почти всички населени места в общината. В село Рогачево има завърнали се от Италия, Испания, Гърция, Русия, Германия, Кувейт; в съседното село Църква – има семейство от Австрия, в село Оброчище - от Германия. В село Кранево снощи е пристигнал 42-годишен мъж от Банско.  Обаждания има още от Дропла, Гурково, Соколово, Пряспа, Кремена. От общината информацията се подава до полицията и РЗИ.

Служителят на телефона призова да не се злоупотребява с обажданията, защото има и такива. Така се отнема човешки ресурс от тези, които наистина се нуждаят от помощ. А това са възрастните и немощни хора. За тях чрез Домашния социален патронаж се организира покупката и доставка на храна. Услугата е за цялата община и може да бъде заявена на телефони 0579 73698, 089 555 4028.

"Завърналите се от чужбина, ако имат отговорност към близките и населението, трябва да информират личните си лекари за инструкции и да спазват карантина. Но за жалост много не го правят, оказва се, че обикалят по магазини, това са пациенти – егоисти, много от тях са без здравноосигурителни права", коментира общопрактикуващ лекар от Белия град с апел за повече дисциплина и спазване на разпоредените мерки за ограничаване разпространението от зараза с COVID-19.

От Областния координационен щаб призоваха за пореден път хората да не се събират на групи и да ограничават излизанията си, а напускането на дома да става само, когато това е необходимо. В Балчик е взето решение за отмяна заседанията на местния парламент този месец, приемните дни на кметовете, въведен е пропускателен режим в обществените сгради и интензивна дезинфекция. Сигнали за струпване на хора, нарушена карантина или работещи заведения може да се подават на телефон 0579 72523.

Мерките, предложени от Областния щаб, препоръчват още:

  Издаване на заповед за въвеждане на вечерен час – 20:00 ч., за лица ненавършили 18 години без родител или настойник на територията на общината;

  Всички превозвачи, които изпълняват таксиметрови превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности – дръжки, прозорци, ръкохватки, след всеки курс. Водачите на превозните средства да работят със защитна маска, която да се сменя на всеки два часа, и да бъдат снабдени с медицински ръкавици и препарати за дезинфекция на ръце;

  Препоръчва се на всички домоуправители да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите

  Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности – дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс;

  Всички управители на търговски дружества, в това число търговски вериги, банки и други, работещи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден и ред в опашките пред обектите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21:00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Информацията е потвърдена от централата на БДЖ. Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока...

публикувано на 17.07.24 в 21:49

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите . Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър. По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В...

публикувано на 17.07.24 в 19:40
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Здравният министър за казуса с медикаментите за химиотерапия във Варна: Това е проблем на самото лечебно заведение

От март беше предвидена промяна в нормативната уредба за реимбурсиране на безплатните лекарства от Здравната каса, лечебните заведения бяха наясно с тези процеси. Така коментира казуса с връщаните с отказ да им бъде проведена химиотерапия пациенти на Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков" във Варна министърът на здравеопазването..

обновено на 17.07.24 в 19:33

Даваме на САЩ варненец, разследван за данъчни измами онлайн за над 3 млн.щатски долара

Екстрадираме 48-годишен мъж от Варна, който е издирван от съдебните власти в САЩ. Там срещу него има образувано наказателно дело по обвинителен акт, издаден на 18 декември 2019 г. Искането за екстрадиция е на Районен федерален съд на Съединените щати в Източен район на Ню Йорк, съобщават Варненския окръжен съд. Разглеждането на делото беше прекъснато..

публикувано на 17.07.24 в 18:39