Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Хората може да останат без доходи, след като платеният им отпуск приключи

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Правителството спешно трябва да изтегли заем, за да може да финансира новите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат взети заради кризата с коронавируса. Това заяви в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и напомни:

Европейската комисия каза, че няма да следва никакви фискални правила, с което всъщност каза на държавите: "Взимайте дългове!". А и сега лихвите са отрицателни, т.е. дългът не само не се увеличава, а дори се намалява. Първото, което трябва да се направи с парите от новия заем е да се помогне с предпазни средства на медиците и на работещите в другите сфери. Освен това, трябва да се даде възможност на майките с малки деца да не ходят на работа и да имат заместващ доход. Същото важи и за хората с хронични заболявания.

Според Ваня Григорова, държавата трябва да помисли, не само за легално работещите, но и за тези в сивия сектор, за безработните и бездомните.

Никой не казва какво се случва с тези хора! Да не говорим, че въпросните 60 процента от заплатата, ще биват изплащани, не работника, а на работодателя, което означава, че може въобще да не стигнат до хората, които работят.

"Много от работодатели са пуснали служителите си в платен отпуск. Когато времето на този отпуск приключи, хората може да останат без доходи", каза икономистът и подчерта:

Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск без тяхно желание. Това означава, че когато платения отпуск приключи, работодателите ще започнат да съкращават хора.

Синдикалистът коментира и ситуацията в туристическия бранш:

Там нещата ще бъдат много по-драматични, отколкото ще бъде съобщено официално, защото много хора работят за минимална заплата и получават останалото "на ръка".ВИЖТЕ ОЩЕ

Труден сезон очаква туристическият бранш във Варна и околността

Началото на сезона може да го броим от момента, когато пристигнат първите чуждестранни туристи с автотранспорт или когато  пристигнат  туристи с чартъри. Това каза за радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и преподавател по туризъм в учебното заведение. Той уточни, че в курортите край Варна има..

публикувано на 02.06.20 в 08:55

35-40% от нормалното са приходите на "Градски транспорт" във Варна

Всички абонаментни карти за градския транспорт във Варна на пенсионери над 65 години ще се признават за валидни до издаването на новите карти за пътуване – това съобщи Злати Златев-изпълнителен директор на „Градски транспорт”. Издаването на новите карти ще се извърши в периода от 5 до 15 юли на всички пунктове на дружеството в града...

публикувано на 02.06.20 в 08:40

19 нови случаи и четирима починали с COVID-19 у нас

За вчерашния ден са регистрирани 19 нови случаи на коронавирус. В болница са настанени 9 души, останалите са на домашно лечение. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в Министерския съвет. 2538 са общо случаите на коронавирус у нас. 1220..

публикувано на 02.06.20 в 08:08

Изпити по желание след 12-ти клас

От 8 ч. и от 14 ч. днес и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища.  За участие в двата дни на  изпитите заявления са подали общо 970 ученици. От 8 часа днес ще се проведат изпитите по физика и астрономия, химия..

публикувано на 02.06.20 в 08:07

Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да стартира отново, смятат учени. На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г. Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си..

публикувано на 02.06.20 в 07:20

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

На втори юни Фонд „Земеделие“ ще преведе дължимите средства по мярка 11 за Кампания 2019 за биологичните производители. Проблемната регистрация на биопроизводителите, която трябваше да се извърши от сертифициращите организации, е причината плащанията по мярка 11 „Биологично производство” да се забавят толкова много и да не се преведат през май,..

публикувано на 02.06.20 в 07:17

България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и..

публикувано на 02.06.20 в 07:17