Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 21 потвърдени случая на Covid-19, стават 163

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени е 163, от които трима починали и трима оздравели.

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг за деня.

Няма информация за заразен служител на Президентството.

В Болница "Токуда" има един заразен. Той е в белодробното отделение на болницата. Болницата е затворена от РЗИ за 24 часа, за да бъде дезинфекцирана. След това тя ще продължи да функционира. През това време е осигурен достъп за болните на спешни легла и за ражданията.

В Бургас има още двама заразени, контактни на първите и заразените са 4. 

В Пазарджишка област има един пациент - в Пещера.

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни Мутафчийски: 

"Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка" каза той и допълни, че се наблюдава "едно безгрижие все още по улиците и централните части". 

В Италия само вчера са загинали 600 души, подчерта той.

Великобритания е въвела изключително стриктни мерки за възрастните хора. 

Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин, допълни той.

Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът, но няма да е този месец, допълни Мутафчийски: 

"Дали ще е в края на април или май, дай Боже да е тогава, а да не е септември. Защото, ако продължава така до септември, тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз".

"Опитваме се с всички мерки, които препоръчваме да вземе правителството, да снижим големината на този пик и плавността на покачването му. Защото мога да ви кажа днес какво се случва.. Една частна лаборатория, вместо чрез Щаба, защото ние имаме изградена информационна система ... се обаждат на пациентите си, казват че са положителни, казаха им да отиват в болница и в момента е залят "Пирогов" и ВМА с пациенти, които нямат симптоматика, в истерия са и искат неистово да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, те остават в къщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика - гърло да го боли, температура, кашлица - не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка, за да ги вози в болницата. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има. А тук е едно непрекъснато движение от пациенти, на които е създаден умишлен хаос".

Помага ли българското хининово лекарство

"Извъдиха се веднага специалисти по този въпрос, без никога да е имало изследване за нашия хининов препарат! Да напомня, всички препарати, които са изпробвани за коронавирус, са изпробвани в неистовото търсене за медикамент, който може да окаже влияние върху този нов вирус. Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите - че е изпробван на 5 човека. Това, което се появи в пространството, че видите ли е панацеята, е на 36 човека, което също е абсолютно несериозно... За "Резохин"-а, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. Някакво влияние! Разберете, и това не е съвсем достоверно. Но, в гайдлайните, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото вирусът, след като даде интерстициалната пневмония, много лесно се наслоява след това бактериална пневмония. Тука принципът на лечението е по същия начин, както се лекуват и другите вирусни пневмонии". 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11