Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зад барикада от тоалетна хартия

Като конвулсивна покупка определи масовата истерия за тоалетна хартия психологът от Варна Светлана Павлова. Подобна покупка е породена  от нуждата да контролираш ситуация, която на практика не подлежи на контрол. Тоалетната хартия гарантира хигиена и чистота, но с нея може и да предпазиш ръцете си. Обяснението за истеричните покупки е в желанието на човек да направи нещо в ситуация, в която няма много възможности. Освен това тоалетната хартия е относително евтин продукт, но за сметка на това е обемист. Когато купуваш големи пакети, имаш чувството, че си свършил много голяма работа по своята защита. Можем да разсъждаваме и върху това как страхът свива перисталтиката, оттам пък идва идеята за изпразване на стомаха и последващата защита. Общо взето като поведенчески модел това показва един много дълбинен страх на човека, че в този свят, който той е смятал за познаваем и контролируем, в който той е имал ясни представи как се случват нещата, в един момент всичко това му е изтръгнато.

- В началото на епидемията магазините бяха изпразнени като резултат на масово пазаруване след дълги опашки и риск от заразяване. Може ли да направим извода, че страхът от това да останем гладни е по-голям от страха да се разболеем?

- Хората разсъждават така: Нещата, които се случват на другите, няма да се случат на мен, така че докато другите боледуват и измират, аз поне ще имам какво да ям. Човек трудно вярва, че е смъртен. Идеята за собствената смъртност я приемаме доста трудно. Затова предпочитаме да вярваме, че ако имаме достатъчно ядене и пиене у дома, достатъчно тоалетна хартия, ние ще оцелеем въпреки всичко, каквото и да става с другите и със света навън.  Ние ще се скрием в къщи, ще имаме своята крепост, ще се барикадираме и ще оцелеем, което не е никак лошо. Представете си другия начин, при който всички са убедени, че ще измрат. Тогава паниката ще изглежда по друг начин. 

- На хората с по-лабилна психика да кажем нещо успокоително. Например, каква е вашата работеща формула за щастие като психолог

- Моята формула е казаното от Виктор Франкъл "Ако човек знае защо живее, той може да понесе всяко как". Смисълът е да продължим да вършим смислените неща, които вършихме и до момента, това, което ни дава смисъла като хора. Как ще живеем зависи от много фактори и не всички от тях можем да управляваме. Достатъчно е да запазим здрав разум, уважение към околните, уважение към себе си и да се погрижим в един труден период да си помагаме и да знаем, че не живеем безсмислено. Има смисъл в това да живеем.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Лечев: Няма възраст, няма кроткост, няма умора...постоянно съм луд

Д о 11 октомври в Градската художествена галерия на Варна може да видите ю билейна та изложба „Пътят“, посветена на 70-годишнина та на Георги Лечев . Световнопризнатият художник показва работи от различни периоди в графиката и живописта. Куратор на изложбата е изкуствоведът Румен Серафимов . Георги Лечев е роден във Варна...

публикувано на 30.09.20 в 09:00

Емилия Милушева: В Судан има пирамиди, по-стари от египетските

Емилия Милушева е приключенец по душа, посетил всички континенти на нашата планета. Наскоро тя издаде своята книга, описваща последните 10 години от нейните пътешествия, наречена "Да пребродиш хоризонта" ....или 8 обиколки на Екватора.  Тя съдържа разкази за Антарктида, Южна Джоржия, Южнооркнейски острови, племената в долината Омо в Етиопия, Бутан,..

публикувано на 29.09.20 в 07:53

Александър Кашъмов: Българските институции все още нямат култура на информационна прозрачност

В много държави по света се глобява институцията, отказала информация. За съжаление, предвидените в българския закон глоби за конкретен служител или длъжностно лице, все още са прецеденти. Проблемът не е в ефективността на глобите, а в това, че те не се налагат. Това е както негатив, така и възможност, каза ръководителят на правния екип на Програма..

публикувано на 28.09.20 в 13:09

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13