Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зад барикада от тоалетна хартия

Като конвулсивна покупка определи масовата истерия за тоалетна хартия психологът от Варна Светлана Павлова. Подобна покупка е породена  от нуждата да контролираш ситуация, която на практика не подлежи на контрол. Тоалетната хартия гарантира хигиена и чистота, но с нея може и да предпазиш ръцете си. Обяснението за истеричните покупки е в желанието на човек да направи нещо в ситуация, в която няма много възможности. Освен това тоалетната хартия е относително евтин продукт, но за сметка на това е обемист. Когато купуваш големи пакети, имаш чувството, че си свършил много голяма работа по своята защита. Можем да разсъждаваме и върху това как страхът свива перисталтиката, оттам пък идва идеята за изпразване на стомаха и последващата защита. Общо взето като поведенчески модел това показва един много дълбинен страх на човека, че в този свят, който той е смятал за познаваем и контролируем, в който той е имал ясни представи как се случват нещата, в един момент всичко това му е изтръгнато.

- В началото на епидемията магазините бяха изпразнени като резултат на масово пазаруване след дълги опашки и риск от заразяване. Може ли да направим извода, че страхът от това да останем гладни е по-голям от страха да се разболеем?

- Хората разсъждават така: Нещата, които се случват на другите, няма да се случат на мен, така че докато другите боледуват и измират, аз поне ще имам какво да ям. Човек трудно вярва, че е смъртен. Идеята за собствената смъртност я приемаме доста трудно. Затова предпочитаме да вярваме, че ако имаме достатъчно ядене и пиене у дома, достатъчно тоалетна хартия, ние ще оцелеем въпреки всичко, каквото и да става с другите и със света навън.  Ние ще се скрием в къщи, ще имаме своята крепост, ще се барикадираме и ще оцелеем, което не е никак лошо. Представете си другия начин, при който всички са убедени, че ще измрат. Тогава паниката ще изглежда по друг начин. 

- На хората с по-лабилна психика да кажем нещо успокоително. Например, каква е вашата работеща формула за щастие като психолог

- Моята формула е казаното от Виктор Франкъл "Ако човек знае защо живее, той може да понесе всяко как". Смисълът е да продължим да вършим смислените неща, които вършихме и до момента, това, което ни дава смисъла като хора. Как ще живеем зависи от много фактори и не всички от тях можем да управляваме. Достатъчно е да запазим здрав разум, уважение към околните, уважение към себе си и да се погрижим в един труден период да си помагаме и да знаем, че не живеем безсмислено. Има смисъл в това да живеем.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00