Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Метеорология не се прави в "home office"

До средата на април времето в източна България ще е с нормални температури, дори малко по-високи от обичайните и с повече валежи, прогнозира Венета Тодорова, ръководител  сектор „Прогнози“ в НИМХ-Варна.

Както в световен мащаб, така и у нас се отчита, че 2019 година е втората най-топла година след 2016-а, каза Тодорова. С над 3 градуса и половина над нормалното са се движили температурите в Източна България от декември 2019 до февруари 2020 година. Във Варна отклонението от средните температури е между 2.8 и 3.5 градуса, а през месец март се отчитат 4 градуса над нормалното.

Въпреки коронавируса, работата на НИМХ-Варна не е спирала – наблюдателната мрежа продължава да функционира, денонощно се извършват наблюдения. В сравнително редки случаи научният персонал извършва служебните си ангажименти от вкъщи.  "Метеорология се прави в метеослужбите", каза Тодорова.

Тази година навършват 130 години от създаването на метеорологичната служба в България и 100 години от установяване на хидроложките измервания.  Шефката на варненските прогнози Венета Тодорова препоръча хората да вярват повече в синоптиците, за да се чувстват по-удовлетворени и с повече хъс за работа. 

Повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кога емоцията ни сковава физически

Константин Кръстев се занимава с приложна кинезитерапия и помага на много хора да подобрят начина си на живот чрез серия от упражнения.     Приложната кинезиология приема, че здравето е три системи емоция, биохимия и физика.  Много често физиката и структурата страда следствие  проблем с емициите. Една негативна емоция може да ни скове целите -..

публикувано на 15.07.20 в 13:42

Доброволци помагат на българското село

Във всяко българско село има много работа за вършене – да се окоси тревата, да се почистят тротоарите, да се поддържат   градинките, да се измаже оградата и... какво ли още не. В много малко села, обаче, има кой да свърши тази работа. Точно затова младежите от Сдружение „Фабрика за идеи“ създадоха инициативата „С ръце за село“ , за да помогнат..

обновено на 15.07.20 в 12:10

На предпоследно място сме в ЕС по цифрова грамотност на младите

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите, предаде репортер на БГНЕС. У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е „вечният ни конкурент“ Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още..

публикувано на 15.07.20 в 11:29

Симеон Сакскобургготски: Сблъсъците да се преодолеят в името на България

Трябва да обърнем представата за българското и когато нещо е чудесно, тогава трябва да кажем, че то е българско. Т ова заяви бившият български министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски пред бТВ. „Не трябва да се..

публикувано на 15.07.20 в 09:25

Представиха BULGARIA WANTS YOU – новата платформа за кариера и живот в България

Сайтът предлага обяви за работа, богато видео съдържание и калкулатор за стандарта на живот в различните региони на страната. Днес бе представена мултимедийната платформа BULGARIA WANTS YOU на продуцентите Иван и Андрей, която цели да популяризира България като..

публикувано на 14.07.20 в 16:56

Живееш на село, работиш във Варна, пътуваш на автостоп

Янка   Дженкова живее в Долище, община Аксаково но работи в хотел в центъра на Варна. За съжаление, след проблемите с коронавируса , автобусът до Варна и обратно, пътува само два пъти седмично . Хората са принудени или да пътуват на автостоп, или да търсят  хора с лични автомобили от селото. Дженкова  е внесла подписка с 52..

публикувано на 14.07.20 в 15:05

Как Монголия се справи с COVID-19

Монголия е известна с това, че е една от последните страни в света с номадска култура и се намира между два гиганта, а отсега нататък и с успешната си стратегия срещу пандемията от коронавирус, съобщава Би Би Си На страната принадлежи един особен рекорд: от..

публикувано на 14.07.20 в 14:10