Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българка в Испания: След кризата ще бъдем по-мъдри, разумни и отговорни

Испанците започват да се ядосват на правителството за късните мерки срещу Ковид 19

Жителите на Испания започват да се ядосват на правителството, заради забавянето на мерките срещу разпространението на новия коронавирус в страната. Това коментира за радио Варна Илиана Илиева – Дъбова, основател на българското неделно училище в Реус, Тарагона. Все по-напрегната става ситуацията в Испания, където заболелите от Ковид 19 се увеличават непрекъснато. Прекратяването на дейността и на второстепенните производства ще остави още хора без работа. Това влияе много и върху голяма  част от българите в Испания, защото повечето от жените си изкарват прехраната като домашни помощници. Само там, където те гледат възрастни хора в много тежко състояние, жените са оставени на работа. Останалите в момента са безработни. Обикновено голямата част от тях нямат трудови договори и не могат да разчитат на никакво обезщетение от страна на държавата, споделя учителката.

В Испания хората си седят по къщите и излизат само до хранителен магазин или аптека. Няма дефицит на стоки, но и там като в България в първите дни на карантинния период много хора са започнали да се презапасяват с продукти.


Никой не е задължен да ползва предпазна мака и ръкавици когато излиза навън, каза още Илияна Дъбова. Лично тя не ползва.

„Испанците много се възмущават в момента и вероятно възмущението ще стане още по-силно, заради това, че правителството първоначално доста неглижира проблема. Знаеше се какво се случва в Китай и какво се случва в Италия. Излизаха говорителите на правителството и казваха:“Спокойно, няма никакъв проблем, това е една паника, не бива така и по този начин.“ И сега вече населението наистина се ядосва, че не са взети мерки навреме. Правителството е обвинявано в това и  е съвсем правилно, според мен.“, коментира още Дъбова.

Не знам дали медиците ще успеят да се справят, каза още учителката. Мобилизират се всички лекари, които са в състояние да бъдат мобилизирани.

Най-правилното поведение в момента е ограничаване на контактите с други хора, добави Дъбова. „Човек трябва да е няаясно, че в разглезения 21 век има нужда от ред и дисциплина. Никой няма да умре, ако днес задължително не излезе в парка, за да изпуши 2-3 цигари. Просто ще си седи вкъщи, защото така трябва.Тук не опира до това какво е бъдещето на планетата земя, а какво ще бъде бъдещето на една или друга социална общност. Ако ние сами себе си не спасим в този момент, не можем да чакаме някой друг да го направи вместо нас. Защото човекът е господстващия вид на планетата и той трябва да спасява себе си.“

Трябва да престанем да мислим само за себе си и собствените си удоволствия, споделя още Дъбова. Тя се надява след тази криза да излезем по-мъдри, по-разумни и по-отговорни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на..

публикувано на 16.01.21 в 14:49

Борислав Хаджиев: Ножарството е съвкупност от занаяти

Всеки ден използваме ножове. Най-често в домакинството. Сигурно малцина се замислят, че ножът може да е и произведение на изкуството, а ножарството – занаят, който изисква познания в различни области и години трупане на знания. Борислав Хаджиев, който от години живее във Варна, е самоук. Не приема, че е майстор, защото, както казва, цял живот..

публикувано на 15.01.21 в 09:15

Васил Василев от Дългопол разказа колекцията си от носии в книга

Книга "Носии от Ченге и Дългопол" със снимки и описание на облеклото от този етнографски регион в Източна Стара планина създаде 24-годишният Васил Василев. Той е роден и израснал в Дългопол, от малък танцува народни танци, а днес понякога свири на тъпан. Студент е шести курс "Ветеринарна медицина" в Старозагорския университет, но вече и..

публикувано на 14.01.21 в 09:50

Вениамин Милев: "1500 километра, 10 планини, 2 национални парка за 50 дни... Пеша..."

Мечтите са за това, за да се преследват. И за да се осъществяват, разбира се. Вениамин Милев почти успява със своята. Един ден решава, че ще направи най-голямото предизвикателство пред пешеходните туристи – маршрутът Ком-Емине. Обаче по свой начин. Не както останалите – качват се на Ком и по билото на Балкана акостират на нос Емине. Не че не е..

обновено на 13.01.21 в 13:48

В бизнеса, както и в брака, е по-добре да си моногамен

Макар и във време на криза, не бива да забравяме, че подобни времена са и едни от най-подходящите за стартиране на бизнес. Още повече, че след последната година видяхме, че голяма част, включително и от най-успешните бизнеси могат и се управляват само online. На практика, пандемията ни "вкара" в нещо, за което в последните няколко години само се..

обновено на 13.01.21 в 07:08

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „ Купи изкуство, подкрепи художник” . Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно..

обновено на 11.01.21 в 13:21