Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българка в Испания: След кризата ще бъдем по-мъдри, разумни и отговорни

Испанците започват да се ядосват на правителството за късните мерки срещу Ковид 19

Жителите на Испания започват да се ядосват на правителството, заради забавянето на мерките срещу разпространението на новия коронавирус в страната. Това коментира за радио Варна Илиана Илиева – Дъбова, основател на българското неделно училище в Реус, Тарагона. Все по-напрегната става ситуацията в Испания, където заболелите от Ковид 19 се увеличават непрекъснато. Прекратяването на дейността и на второстепенните производства ще остави още хора без работа. Това влияе много и върху голяма  част от българите в Испания, защото повечето от жените си изкарват прехраната като домашни помощници. Само там, където те гледат възрастни хора в много тежко състояние, жените са оставени на работа. Останалите в момента са безработни. Обикновено голямата част от тях нямат трудови договори и не могат да разчитат на никакво обезщетение от страна на държавата, споделя учителката.

В Испания хората си седят по къщите и излизат само до хранителен магазин или аптека. Няма дефицит на стоки, но и там като в България в първите дни на карантинния период много хора са започнали да се презапасяват с продукти.


Никой не е задължен да ползва предпазна мака и ръкавици когато излиза навън, каза още Илияна Дъбова. Лично тя не ползва.

„Испанците много се възмущават в момента и вероятно възмущението ще стане още по-силно, заради това, че правителството първоначално доста неглижира проблема. Знаеше се какво се случва в Китай и какво се случва в Италия. Излизаха говорителите на правителството и казваха:“Спокойно, няма никакъв проблем, това е една паника, не бива така и по този начин.“ И сега вече населението наистина се ядосва, че не са взети мерки навреме. Правителството е обвинявано в това и  е съвсем правилно, според мен.“, коментира още Дъбова.

Не знам дали медиците ще успеят да се справят, каза още учителката. Мобилизират се всички лекари, които са в състояние да бъдат мобилизирани.

Най-правилното поведение в момента е ограничаване на контактите с други хора, добави Дъбова. „Човек трябва да е няаясно, че в разглезения 21 век има нужда от ред и дисциплина. Никой няма да умре, ако днес задължително не излезе в парка, за да изпуши 2-3 цигари. Просто ще си седи вкъщи, защото така трябва.Тук не опира до това какво е бъдещето на планетата земя, а какво ще бъде бъдещето на една или друга социална общност. Ако ние сами себе си не спасим в този момент, не можем да чакаме някой друг да го направи вместо нас. Защото човекът е господстващия вид на планетата и той трябва да спасява себе си.“

Трябва да престанем да мислим само за себе си и собствените си удоволствия, споделя още Дъбова. Тя се надява след тази криза да излезем по-мъдри, по-разумни и по-отговорни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00