Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

12 хиляди души изследват дневно в Германия за COVID-19

Позитивното мислене е много важно в днешно време и колкото и да е трудно трябва да намираме поводи и причина да се усмихваме. Това сподели за Радио Варна Ралица Максимова, когнитивно-поведенченски психолог. Тя живее от 2014 година в Германия. Как се справя и какви съвети дава:


Немската провинция Баден – Вюртемберг вече е на второ място по брой заразени с Ковид 19, сподели Ралица Максимова. Тя живее там, но и в най-лошото, което се случва, се стреми да вижда положителното. Затова първото, което сподели е , че в Германия се наблюдава изключително ниска смъртност на заболелите от Ковид 19. В Германия на ден се изследват повече от 12 000 души в частни лаборатории и специалистите казват, че германците „улавят“ т.е. диагностицират вируса и при най-леките симптоматики, съответно бързо изолират болните, коментира Максимова.

Какво е забранено и какво не към днешна дата – Ралица Максимова каза:

Децата и студентите преминаха на онлайн обучение, засега до 19 април, общо 5 седмици.

От 21 март влезе в сила и забраната за ресторантите, те могат да извършват само доставки. Фризьoрските салони затварят също. Всички събирания на малки и по-големи групи на обществени места са забранени, т.е. групи повече от трима човека няма да се допускат и ще бъдат санкционирани /тук е момента да кажа, че санкциите за престъпване на закона в тези ситуации варират до 25000 евро и 5 г.затвор /.

Разрешени са разходките на семейства, които са в едно домакинство, но разбира се трябва да спазват ограниченията за дистанция – 2м. от останалите хора.

Разрешен е и спорт /бягане и вървене с щеки/ на открито, в паркове и гори, но задължително трябва да се спазва дистанция. Това се прави с цел да запазят не само физическото здраве, а и духът на населението.

Общини, кметства, бюрото по труда, социално подпомагане и т.н. контактуват с нуждаещите се чрез телефон, интернет и поща.

Големи вериги магазини промениха работното си време с клиенти, т.е. работят между 10 и 18 ч., ако днес една стока е изчерпана, утре е на щанда. Персонала не носи защитно облекло, нито маски и ръкавици… затова пък, клиентите отново са задължени да спазват 2 м дистанция, които са обозначени почти навсякъде в магазините. Паника няма.“

След всеки дъжд изгрява слънце и ние трябва да сме отговорни пред нас и обществото ни, казва още психологът и споделя как се справя със седенето вкъщи.

„Гледам немски и български новини веднъж на ден, спортувам и танцувам вкъщи, обучавам се онлайн в посоката, която съм избрала вече, когато времето позволява прекарваме със семейството време сред природата. Т.е. въпросната Криза я ползвам като един рестарт за живота ми.  Искам да изляза от нея силна духом, здрава физически и не само това, но и подготвена за един нов живот пълен с различни предизвикателства, защото както виждаме, светът се промени и ако искаме да му устоим просто трябва да се интегрираме добре с новостите му.“


И няколко съвета за справяне в трудната ситуация от Ралица Максимова:

„Информирайте се само от официални източници. Дефинирайте страха си, т.е. от какво ви е страх и как можете сами да си помогнете в тази ситуация. Когато човек е наясно с емоциите си на 50% е решил и проблемите си, ако не успявате сами ви апелирам навреме да потърсите професионална помощ. В България вече голяма част от психолозите са профилирани да действат в кризисни ситуации.

При възможност не губете връзка с природата. Опитайте да прилагате хобитата си вкъщи, ако не е възможно намерете други, но от изключителна важност е да изпитвате позитивни емоции в тези трудни времена.

Внимавайте какъв пример давате на децата си, каква информация приемат те през социалните мрежи, защото децата възприемат по различен начин от възрастните и ако бъдат наранени в крехка възраст, рискувате тяхната здрава психика да придобие други измерения. "Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”. Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация: Всъщност това е раят на четящия..

публикувано на 27.03.20 в 18:54

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре..

обновено на 27.03.20 в 16:18

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи п осочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 12:25

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на..

публикувано на 27.03.20 в 09:35

"Устремени": Да възстановим маршрутите в Родопите

Отдавна мъртвите, разпродадени, унищожени хижи са гледка, която съпътства маршрутите във всяка една планина, пише на страницата си във Фейсбук екскурзоводът Ивайло Мирчев от асеновградското сдружение „Устремени”. През втората половина на миналия век пешеходният туризъм е бил една от политиките в държавата, която е имала за цел стимулиране на..

публикувано на 26.03.20 в 09:00

"Отче наш" срещу COVID-19

По призива на папа Франциск, християните по цял свят спряха за малко по обед, /13 часа българско време/ , за да кажат заедно молитвата "Отче наш". "Т ова е начин да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието и на нежността" , каза папата. Отец Яцек Вуйчик от католическата общност във Варна изпълни папския призив:..

публикувано на 25.03.20 в 16:45