Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росица Дичева чете Джани Родари

25 март 2020, 19.00, https://www.facebook.com/dramavarna/

Специален гост на „Театърът чете от вкъщи” днес ще бъде актрисата Росица Дичева, която започна своя професионален творчески път на сцената на Варненския театър. Помните я като Адриана във „Време да обичаш, време да умреш” от Фриц Катер, реж. Гергана Димитрова; Жулиета в „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, реж. Десислава Боева; Марияна в „Тартюф” по Жан-Батист Молиер, реж. Стоян Радев – Ге. К. ; Друзила в „Калигула” от Албер Камю, реж. Явор Гърдев; Силвия в „История на обикновената лудост” от Петер Зеленка, реж. Гергана Димитрова.

В момента Росица не играе на сцена, живее в едно село в Котленския балкан и рисува. Но театърът е винаги в душата и.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказки по телефона

Вечните приказки от сладкодумни автори разказват по телефона възпитаници на НАТФИЗ. От света на големите проблеми можете да се пренесете и в света на приказките, където короната е само на главата на лошите герои, които често накрая се оказват от добрите, объркали пътя. В началото те са само студенти от класа по Актьорство за куклен театър..

публикувано на 07.04.20 в 16:41

Тя е Белла и е влюбена в театъра

От днес на виртуалната сцена на „Театърът чете от вкъщи” стъпва Негово Величество Зрителят. Новата инициатива е под наслов "ВИЕ ЧЕТЕТЕ в Театърът чете от вкъщи" и ще се случва всеки вторник . Кой ще е първият зрител в първото издание на новата рубрика? Отговорът – днес, 7 април, в 19.00 часа на страницата на Драматичен театър "Стоян..

обновено на 07.04.20 в 13:50

"За да я има книгата" обедини 200 издателства и книжарници

Кампанията "Купи 1 книга" обедини близо 200 издателства и книжарници в обща кауза под надслов "За да я има книгата". Инициативата започна в Деня на детската книга с призив към читателите в цялата страна за подкрепа на бранша. Издатели, автори, художници, дизайнери, страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари и търговци отправиха апел..

публикувано на 07.04.20 в 12:34

Война и епидемия във Варна, запечатани в стара литография

Варненският военноморки музей в профила си в социалните мрежи днес разказва за едно от големите бедствия в региона на Варна, което  се случва по време на Кримската война (1853 – 1856), когато военните действия са съпътствани от епидемия от холера. По това време Варна е база на съюзническите английски, френски и турски войски. Болестта е пренесена..

публикувано на 07.04.20 в 10:56

Васил Михайлов - един актьор на 82

82 години навършва днес  обичаният български актьор Васил Михайлов.  Той  има десетки роли в театъра, телевизията и киното. Има множество награди и ордени, но образът му на Капитан Петко войвода в едноименния сериал остава най-известният му образ. Чуйте в интервю за радио Варна от 2015 тодини как актьорът определя своето кредо в живота  - за..

публикувано на 06.04.20 в 17:29

Театърът чете за операта

Историята на Варненската опера започва с името на варненеца Петър Райчев, първата българска оперна легенда, първият наш прочут белкантов тенор, първият от плеядата брилянтни гласове, които светът аплодира като „българското оперно чудо“. През 1947 г. Петър Райчев става основател и пръв художествен ръководител на Варненската опера, регистрирана..

публикувано на 06.04.20 в 15:01

Десетият фестивал „Черноморски звуци“ се отлага за 2021

Десетото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик се отлага за 2021 г. Това съобщи Валентина Георгиева – директор на хоровия форум, който трябваше да открие фестивалния сезон в Белия град в началото на юни. Новите дати на събитието са 2-7 юни 2021 година. „Това беше едно от най-трудните решения, които съм вземала..

публикувано на 06.04.20 в 12:23