Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пенсионер под карантина /разказ с елементи на разсъждение/

снимката е илюстративна

Михаела Маринова е на 82 години. Страхът от заразата с коронавирус, в съчетание с две хронични заболявания, са я накарали  сама да се постави под домашна карантина. И така вече шести ден.

Пенсионерката, която е бивш здравен работник, сподели, че поддържа много добра хигиена. Дори мие ръцете си по-старателно, отколкото експертите препоръчват:

Мия ги поне 30-40 секунди и то с четка и сапун, така както правят хирурзите. След това ги дезинфекцирам. Лошото е, че никъде не мога да намеря, както маски, така и дезинфектант. Един мой бивш пациент ми услужи с ракия която е 70 градуса и също върши добра работа.

Михаела разказа и как се оцелява под домашна карантина с пенсия от 219 лева:

Много е трудно. Само сметката ми за ток беше над сто лева, плюс 30-40 лева за лекарства. За храна остава много малко. Не пазарувам в малките квартални магазини, защото там тоста за повишили цените. Обикновено ходя в големите маркети.

За Радио Варна тя сподели, че, според нея, двата часа, отделени за пазаруване на възрастните хора не са достатъчни.  Пенсионерите най-често посещавали големите хранителни магазини заради промоциите в тях. Трудно обаче стигали до хипермаркетите навреме, понеже автобусите от градския транспорт се движат по-рядко./Може би е добре да напомним на Михаела и на другите пенсионери, че ограничението от 8:30 до 10:30 важи за хората под 60 години и, че пенсионерите могат да пазаруват и в останалото време. Освен това, доброволци може да доставят храна и лекарствана на възрастни и самотни хора и трудноподвижни лица. Всички нуждаещи се от помощ за закупуване на храна и лекарства могат да се обаждат на телефони 052-985-099 и 0889 911 791, всеки ден от 9 до 17 часа/.


ВИЖТЕ ОЩЕ
По пътя

АББА, "Куийн" и "Би Джийс" с най-щастливите хитове

Хитове на "Куийн", "Би Джийс" и Рик Астли са сред най-щастливите песни, издавани някога, пише в. "Дейли стар", позовавайки на допитване, направено във Великобритания. Все пак, на първо място в класацията на Radio Gratest Hits e хитът от 1978 година на Илектрик лайт оркестра "Mr Blue Sky" .  За нея са гласували една пета от анкетираните...

обновено на 27.05.20 в 17:37

Родителите да не задоволяват веднага желанията на децата

Всеки човек иска да бъде щастлив, но точна рецепта за щастие няма.  Всеки, който има дете или деца, желае да бъде най-добрият родител. И търси много рецепти да постигне точно това. В ролята на родители не винаги знаем как да постъпим при множеството различни ситуации, с които се срещаме ежедневно заедно с децата си.  Тук на помощ идват съветите от..

публикувано на 27.05.20 в 14:14

Тропически риби завземат Средиземноморието

Мигрирайки от Суецкия канал, Индийския океан и Гибралтарския проток поради глобалното затопляне, тропически риби вече доминират в Средиземно море, съобщава Бианет. Проф. Мехмет Гьокоглу от Факултета по аквакултура на университета в Анталия съобщи, че миграцията на..

публикувано на 27.05.20 в 13:18

За хората, които са до нас между живота и смъртта

Честит празник на  екипите от "Спешна помощ" ! Те са първи до нас когато плачем и викаме от болка, когато треперим за близките си, за родилката или детето. Те са хората, които вземат най-бързите решения.  Те са до нас в най-крайните ни състояния. Правят го спокойно и уверено, а когато ги попиташ защо си го причиняват, казват че просто някой трябва..

обновено на 27.05.20 в 11:20

Кръгово кръстовище за 5,5 млн. лева има вече Варна

Приключиха строителните дейности по новото кръгово кръстовище в района на Максуда във Варна.  Пет милиона и половина лева струва  неговото изграждането, каза заместник-кметът Христо Иванов. От вчера шофьорите се радват на облекчен трафик. Работата по това кръстовище започна миналата година и продължи почти 9 месеца. Има обаче какво още да се..

публикувано на 27.05.20 в 10:04

Църквата „Рождество Христово” във Витлеем отвори врати

Църквата "Рождество Христово" във Витлеем е отворена за поклонниците за първи път от 5 март, заяви председателят на МИХ-Християнския фонд за подкрепа на Йерусалим Хана Иса пред РИА Новости."Църквата на Рождество Христово в град Витлеем за първи път от 5 март отвори врати. Няколко християнски духовници контролираха отварянето на храма", каза..

публикувано на 27.05.20 в 06:18

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени Програма "Хоризонт" на БНР коментира днес темата..

публикувано на 26.05.20 в 17:25