Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хиляди хора, заети в обувната и текстилната промишленост, може да останат без работа

Хиляди хора, заети в обувната и текстилната промишленост, може да останат без работа. Това каза в интервю за Радио Варна Станислав Митев, който е собственик на фирма за производство на обувки. Много от фирмите в двата сектора ще затворят до една или две седмици и работещите в тях ще отидат на трудовата борса, съобщи Митев:

Фирми, които имат крайно произвоство, като нашата, работят с кожи от Италия. В същото време, тези които шият на ишлеме, работят също с Италия. Така че ни виждам никакъв оптимистичен вариант.

Според него, мерките, предложени от правителството за подкрепа на бизнеса, няма да сработят:

Тези 60 процента, за които се говори, всъщност реално са 15% над това, което ние, като работодатели бихме дали. Държавата ще поеме 60-те процента от заплатата, но пълните осигуровки ще платим ние. Като се приспаднат осигуровки и данъци, реално хората ще вземат с 30-35 лева повече. Това помощ ли е?!

Станислав Митев каза, че във фирмите се обмислят варианти за това как хората да бъдат освободени от работа. Най-удачният за собствениците начин е фирмата да прекрати дейност:

Ако съкратим хората, трябва да им платим обезщетение и след месец да отидат на борсата. По този начин обаче работодателите ще бъдат натоварени допълнително.ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангела Меркел, канцлер на Германия

Меркел отказа участие в Г-7 във Вашингтон

Германската канцлерка Ангела Меркел няма да участва в срещата на Г-7 на четири очи във Вашингтон в края на юни. Това заяви правителственият говорител Щефен Зайберт за вестник „Политико”. „Към днешна дата, отчитайки общата ситуация с пандемията, тя не може да се съгласи на лично присъствие, на пътуване..

публикувано на 30.05.20 в 09:45

Турция започва сондажи за нефт в Източното Средиземноморие до 3-4 месеца

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в региона, включително Гърция, Международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия (ПНС) подписа..

публикувано на 30.05.20 в 09:37
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Над 48 хиляди зрелостници се явяват на матура в понеделник

48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците трябва да носят документ за..

публикувано на 30.05.20 в 07:14
мотористи

Затварят за час движението в центъра на Варна днес

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти май (събота) от 11.00 ч. до приключване на мероприятието - около 12.00 ч. На същия ден от 11.00 ч. до 12.00 ч. ще бъде преустановено и движението..

обновено на 30.05.20 в 07:10

Франция отваря паркове, градини и музеи

Франция започва постепенно да отваря важни търговски, културни и обществени обелкти, като част от ограничаване на мерките срещу коронавируса. Днес ще отворят отново обществените паркове и градини във френската столица, както и големият магазин Галери Лафайет..

публикувано на 30.05.20 в 07:09

Гърция ще субсидира покупката на електрически автомобили, мотоциклети и велосипеди

Екологичен бонус или субсидии за физически лица, фирми и таксиметрови служби за закупуване на електромобили, мотори, велосипеди и микробуси предвижда законопроект в Гърция. Документът е част от обширния план за „зелен транспорт” и подобряване качеството на живот,..

публикувано на 30.05.20 в 07:07

Облаци и дъжд в събота

Сутринта облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи и гръмотевици, остава опасността от градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и югозапад, по Черноморието следобед от юг. Ще остане хладно за края..

публикувано на 30.05.20 в 06:46