Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Смешното в училище" в Добрич

Младежкият център „Захари Стоянов“ организира за 17-а поредна година конкурс за карикатури и рисунки на тема „Смешното в училище“. Тази година конкурсът е с променен регламент, наложен от извънредното положение в страната и се провежда във виртуалното пространство. Въпреки наложената промяна, участници не липсват, а всички рисунки на децата и младежите могат да бъдат разгледани от днес на страницата на Младежкия център във Фейсбук.

Класните стаи на децата от седмици са преместени в домовете им, черните дъски са техните компютри или телефони, а общуването им със съучениците и учителите става във виртуалното пространство. Въпреки че условията са променени и непознати за тях, като че ли децата са много по-адаптивни и приемат промените с повечко шега и добро настроение. Организаторката на конкурса за карикатури и рисунки „Смешното в училище“ Силвия Венелинова споделя, че за голямо щастие участници в инициативата им не липсват и 34 деца са изпратили своите 35 рисунки. 

Рисунки в конкурса „Смешното в училище“ са били изпратени и от други градове в България, споделя още Силвия Венелинова. Творбите на всички деца и младежи могат да бъдат разгледани от днес на страницата на Младежкия център в Добрич във Фейсбук. А посланието на организаторите е да не спираме да се усмихваме.

Повече за конкурса и как децата откриват смешното в училище чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказка за теб онлайн от Варненския куклен театър

„ Приказка за теб ” се нарича най-новото онлайн пространство, което Варненският куклен театър създаде за среща със своите зрители. В сайта актьорите разказват приказки, изпълняват песни, предлагат идеи за справяне със скуката, учат децата как сами да си изработят кукли с подръчни материали. През декември ще има и коледни изненади. Вратите..

публикувано на 01.12.20 в 11:47

Пандемията удари и по книгата, спадът в продажбите е 30%

30% е спадът в продажбите на книги през 2020 година, показва проучване на Асоциация „Българска книга”, като книгоиздатели и книготърговци посочват април и май като най-тежките за сектора. Според тях 9% ДДС за книгите от временна, трябва да се превърне в постоянна мярка, предаде репортер на БГНЕС, цитирайки проучването на единствената организация на..

публикувано на 01.12.20 в 09:22

Археологическият музей във Варна няма да приема посетители до 21 декември

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната работата на Регионален исторически музей – Варна с посетители се реорганизира от 1 декември  21 декември 2020 г., съобщават от музея.  Всички закрити музейни експозиции ще бъдат затворени за посещения. Индивидуални посетители и групи под 10 души ще бъдат допускани в откритите обекти..

публикувано на 30.11.20 в 17:28
Опера Варна

Примабалерината на Националната опера и балет в Скопие гостува на варненска сцена

Примабалерината на Националната опера и балет на Северна Македония Мария Кичевска ще гостува на варненска сцена , съобщиха днес от Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град. Тя ще танцува в два спектакъла в рамките на Петия международен балетен форум "Варна 2020". На 17 декември Кичевска ще влезе в ролята на Одета/Одилия от "Лебедово..

публикувано на 30.11.20 в 16:31

205 разказа участваха в Националния литературен конкурс "Атанас Липчев" 2020

Приключи 6 - ят Национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев" , който се организира от Сдружението на писателите – Варна и Дирекция „Култура и духовно развитие“ в общината. Първа награда спечели Красимира Николова от Русе с разказа си „Танчето“. Втора е Десислава Грамадникова от Пловдив, трети - Даниел Донев от София. Жури в..

обновено на 30.11.20 в 15:30

Пътеводител представя три от емблематичните музеи на Варна

Ново издание, посветено на три от емблематичните музеи в морската столица, излиза от печат с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна. Пътеводителят „Музеите на Варна - Етнографски музей, Музей на Възраждането, Музей за нова история на Варна” разказва за миналото на града ни в периода XV – XX в., като представя и популяризира ценни..

публикувано на 30.11.20 в 13:55

"Купи 1 книга, подари я за Коледа" за поредна година организира Асоциация "Българска книга"

В навечерието на коледните и новогодишните празници Асоциация „Българска книга” организира поредна и интересна кампания. Тя е под наслов „Купи 1 книга, подари я за Коледа”. От Асоциацията призовават всеки да направи подарък с кауза и със смисъл на своите близки и да им подарим книга за Коледа. Книгата остава най-стойностният и непреходен подарък,..

обновено на 30.11.20 в 10:37