Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантина и в махалата в "Аспарухово"

15 души в момента са под карантина в ромската махала в кв. "Аспарухово". Те са пристигнали от Германия, където са били на работа. Засега няма заразени. Карантината се спазва, информира за Радио Варна ромският медиатор Николай Николов. Банкети и музика вече няма, всичко е сведено до минимум.

Според него голяма част от хората са разбрали, че освен обществена отговорност, трябва да имат и лична отговорност към семейството си.  "Хигиената е издигната в култ", разказва Николов.

Има разбиране и за спазване на дистанция от два метра, въпреки че в по-топлите дни се е налагало по-често да им се напомня да не събират на групи, което е характерно за етноса. "Ако една искра пламне, ако не се спазват правилата, ще стане страшно за самата махала, която ще е обект на зараза. Хората осъзнават това и се пазят" .

Чуйте повече в прикачения файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: По 250 000 лева за олимпийските шампиони, всички до осмо място с премии

Всички спортисти, завършили до осмо място на Олимпийските игри в Париж, ще получат премия от държавата. Тримата ни олимпийски шампиони ще получат по 250 000 лева, сребърната Боряна Калейн - 200 хил., а тримата бронзови медалисти - 100 хил. Това потвърди премиерът Димитър Главчев на днешното заседание на служебното правителство, предаде БГНЕС. Относно..

публикувано на 14.08.24 в 13:26

Другата седмица започва почистването на утаителя, който прелива на метри от пристанище "Варна-Запад"

В началото на следващата седмица ще започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи Николай Димитров, който е управител на фирмата, наета от содовия завод, за да извърши почистването. Днес той и директора на РИОСВ-Варна Ерджан Ебатин представиха пред медиите..

публикувано на 14.08.24 в 13:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 14.08.24 в 13:14

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48