Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.
        За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на Валерия Василева в звуковия файл:
Българската общественост е удовлетворена от работата на журналистите като цяло. От начина, по който те се справят максимално бързо, експедитивно да съобщават новините, колкото и тревожни и трагични да са те понякога.

Без да звучи като критика, но не винаги въпросите са най-подходящите. По-нататък СБЖ трябва да помисли как да повиши професионалното ниво на журналистите, специализирани в определана сфера. Факт е, че благодарение труда на журналистите, хората научават за живота в села и градове, последни новини, и то достверни и тн.

В този момент на извънредно положение, в което всички трябва да сме нащрек за възможни проблеми и нарушения, има ли манипулативни сигнали?

Вероятно се появяват и фалшиви новини, а това е и тъжно, и срамно, и недостойно. Едно е да искаш да известиш свои познати и близки, и да пуснеш нещо по телефона си – самата аз се хванах на тази въдица. Трудно е в тези условия всичко да успеем всичко да проверим. Друг въпрос е, че ни заливат по интернет страхотно много писания, публикации, включително и хора, които се представят за медици. Всеки от тях дава съвети, които взаимно се изключват. Непроверени информации са. Трудно се проверяват сега, когато сме изолирани, под карантина, с тежък достъп.

И затова БРАВО на колегите-журналисти, които от рано сутрин са пред болниците, до късно отразяват брифингите, при това не винаги с предпазни средства, но знаят, че тази професия служи на обществото. И първи закон на тази професия е истината, истината и само истината.ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев.  Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят.  Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд...

публикувано на 20.05.20 в 23:05