Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местна власт и фирми разчитат все повече на кооперациите на хора с увреждания

Държавни, общински и частни предприятия проявяват солидарност с едни от най-уязвимите групи в обществото - хората с увреждания, като им възлагат поръчки за производство на предпазни маски и защитни облекла.

17 трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна поемат подадената ръка, преориентирайки производството си в рамките на няколко дни.

С организационната помощ на Националният съюз на трудово-производителните кооперации (член на Българска стопанска камара), шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бр. общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

    За да подкрепят на свой ред местното производство, специализираните предприятия на хора с увреждания  купуват материали само от български текстилни производители.

Считаме, че именно такива синергични решения, целящи едновременно стимулиране на българското производство на материали, насърчаване на потребление на произведените продукти на вътрешния пазар и грижа за най-уязвимите групи на обществото, не само ще помогнат заедно да преодолеем кризата, но и ще се превърнат в устойчиво работещи примери на социално предприемачество”, заяви Стилиян Баласопулов, председател на НС на ТПК. 

Освен че са се доверили за доставката на платове на българските си колеги производители, кооперациите са подбрали висококачествени материали, които са изцяло рециклируеми и щадящи природата.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

550 души на 4 диети разчитат на социален патронаж във Варна

Дарина Стоянова е директор на домашни ясоциалне патронаж във Варна, който осигурява топла храна на 550 души . Даниела Стойнова разговаря с нея, след като г-жа Настева-слушател на Радио Варна съобщи, че напоследък храната, доставяна на потребителите   понякога е суха, а и с намален грамаж. Стана ясно, че преди Нова година, заради пандемията,..

публикувано на 27.01.21 в 10:53

„Web-родител“ - всичко за детските градини и ясли в Добрич

Община Добрич подготвя приложение за жителите на града, чиито деца посещават детските заведения. То ще се нарича „Web-родител“ и ще предоставя полезна информация за родителите. Те ще трябва да направят свой профил, от който ще имат възможността да следят какво е менюто в детското заведение и таксата, която дължи. През приложението ще..

публикувано на 27.01.21 в 10:34

Затруднено е движението на пътя Варна - Кичево, има закъсал автобус

Пътят от Варна до Кичево е непроходим. Има големи снегонавявания. Много за закъсалите автомобили. Автобус също остана в капана на усложнената пътна обстановка. Екипи на АПИ правят обход на маршрута, видя фоторепортерът на Радио Варна.  На 3 км. след Телевизионната кула движението е силно затруднено заради по-плътната снежна покривка. Снегопочистваща..

публикувано на 27.01.21 в 10:34
Петер Мотичка, яз. Цонево

След три години отново сняг в Дългопол, обстановката е нормална. Язовир Цонево пълен на една трета

Пътищата в община Дългопол са разчистени, Айтоският проход остава затворен, заради продължаващите ремонтно-възстановителни дейности. Снежната покривка е 5-10 см. Аварийни ситуации не е имало, единствено са разчиствани паднали клони на разклона на пътя между селата Камен дял и Комунари. Това каза за Радио Варна гл. инспектор Валентин Николов, началник на..

публикувано на 27.01.21 в 10:31

От петък, 29 януари, в България ще се влиза само с отрицателен PCR

От 29 януари, петък, до края на април всички пристигащи в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, който трябва да е направен до 72 часа преди влизането в страната, гласи нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Изключение се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и..

публикувано на 27.01.21 в 10:28

Шкорпиловци е без ток поради скъсани жици

Без ток от сутринта заради скъсани жици е село Шкорпиловци в община Долни Чифлик, каза за Радио Варна кметът на общината Красимира Анастасова. Снегът е мокър и тежък и това затруднява отстраняването на аварията, но екип на Енерго-про работи в момента, допълни тя. Няма затворени пътища в общината, всички пътни артерии се обработват от машини...

публикувано на 27.01.21 в 10:28
Път Варна - Добрич; зимна обстановка

Пътната обстановка в Община Аврен е нормална

Нормална е пътната обстановка в Община Аврен, това съобщи за Радио Варна кметът Емануил Манолов. Пътищата са мокри и проходими, но повечето от тях са почистени.  Пътят Харамията – с. Здравец – с. Аврен – с. Синдел е почистен и продължаваме с обработката му, каза Манолов  и добави, че се работи и по вътрешната улична мрежа в с. Аврен. Проблеми..

публикувано на 27.01.21 в 10:05