Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен.

Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които измислят заедно с децата си продължение на различните детски истории, не са останали само мил спомен. Нали?

Децата имат въображение, а то се подхранва най-добре с писаното слово. Благодарение на змейовете, принцесите и феите, на живота в замъците или преживяванията на горската пътечка, най-малките изграждат своята представа за света.

Днес светът е различен. Особено точно на 2 април 2020-а, когато децата ни са вкъщи. Те учат дистанционно, рисуват, творят с пластелин, готвят с родителите си. За да разнообразят деня си, който понякога ни се струва особено дълъг.

Но голяма част от децата и днес се потапят в приказките. Заедно със своите родители:Анна е почти на шест години. След няколко дни ще има рожден ден и много ясно осъзнава, че празникът й ще бъде различен. Детето много харесва приказките, но най-много обича да си ги измисля:Честит Международен ден на детската книга! Сигурна съм, че всеки от вас има любима приказка или детско издание, от което са ви чели като малки. Вземете го. Разтворете на любимата си страница и я прочетете. На себе си, на детето до вас, на приятелите си. Точно днес. На 2 април 2020-а!ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от БЧК-Варна засадиха десет фиданки червен дъб в "Аспарухово"

Десет фиданки червен дъб засадиха на поляната до Аспаруховия вал в парка в едноименния квартал във Варна доброволци от младежката организация на БЧК. Поводът е Денят на земята и 100-годишнинната на младежката организация. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществото към темите..

публикувано на 22.04.21 в 16:51

Благотворителна кампания в помощ на бездомните животни организират тази неделя във Варна

Мащабна благотворителна инициатива "Подай ръка - спаси лапа" ще се проведе навръх Цветница (25 април) в Морската градина във Варна. Целта на инициативата е набирането на средства за есенната кампания по кастрация на безстопанствени кучета и котки. Това каза за Радио Варна Илияна Стойчева от "Animal Hope Varna", които са организатори на събитието заедно с..

обновено на 22.04.21 в 16:45

Стоян Пасев с почетен златен знак на Държавната агенция за метрологичен технически надзор

Председателят на  Държавната агенция за метрологичен технически надзор Петър Горновски награди с почетен златен знак на агенцията областния управител на Варненска област Стоян Пасев за доброто сътрудничество по време на съвместни проверки и бързата реакция за решаването на проблемите на гражданите от региона. Петър Горновски каза,че като пример..

публикувано на 22.04.21 в 16:33
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

обновено на 22.04.21 в 14:41
Наталия Николова

„Да почистим заедно“ – тази събота в кв. „Аспарухово“

Акция „Да почистим заедно“   ще се проведе тази събота /24 април 2021г./ в кв. „Аспарухово“ във Варна. Организатор на доброволческата проява е Наталия Николова, основател на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. В проявата може да се включи всеки, който желае да живее на по-чисто място и не пести усилия за това, каза за Радио..

обновено на 22.04.21 в 10:17

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. "В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не..

публикувано на 21.04.21 в 11:45