Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазват ли в малките населени места ограничителните мерки

Снимка: Пламен Иванчев - Личен архив

Отговор на този въпрос потърси кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова.

В се­ло Цър­ква по­ло­же­ние­то е нор­мал­но, при­вид­но спо­кой­но, хо­ра­та са при­тес­нени и се ста­раят да спаз­ват мер­ки­те, спо­де­ли кмет­ският на­мес­тник Ка­лин Кал­чев. В се­ло­то пе­ти­ма ду­ши са се вър­на­ли от Ав­стрия, а съв­сем нас­ко­ро - и мом­че от Шот­лан­дия. Хра­ни­тел­ният ма­га­зин е доб­ре снаб­ден и хо­ра­та па­за­рят, спаз­вай­ки дис­тан­ция. 

В Ля­хо­во са са­мо мес­тни жи­те­ли, ка­за кме­тът Ред­жеб Ред­же­бов. Ина­че ля­хов­ци са пръс­на­ти да ра­бо­тят в Ев­ро­па и в рис­ко­ви­те дър­жа­ви ка­то Гер­ма­ния, Хо­лан­дия, Ис­па­ния и Ита­лия. Ни­кой оба­че не се е вър­нал на се­ло. Да­но та­ка без­проб­лем­но да про­дъл­жи, до­ка­то от­ми­не то­ва из­вън­ред­но по­ло­же­ние и опас­ност­та от за­ра­зя­ва­не с ко­ро­на­ви­рус, на­дя­ва се Ред­же­бов.

Ко­ле­га­та му от Стра­жи­ца Шук­ри Али съ­що спо­де­ли, че ня­мат хо­ра под ка­ран­ти­на, ре­дов­но е снаб­дя­ва­нето в ма­га­зи­на, ня­мат проб­ле­ми.

В Бо­бо­вец кмет­ският на­мес­тник Ор­хан Алиев съоб­щи за един прис­тиг­нал от Ис­па­ния, но пре­ди по­ве­че от две сед­ми­ци. До­маш­ният со­циа­лен пат­ро­наж об­служ­ва въз­рас­тни­те хо­ра, ма­га­зи­ни­те са от­во­ре­ни.

По­доб­но е по­ло­же­ние­то и в се­ло Дъб­ра­ва, ка­за на­мес­тни­кът Стой­ка До­не­ва. Нас­ко­ро е прис­тиг­на­ла же­на от Пол­ша, за коя­то е съоб­ще­но на ком­пе­тен­тни­те влас­ти. "Пра­ви­ла­та се спаз­ват, ня­ма как в ма­га­зи­на да има струп­ва­не на хо­ра, за­що­то и жи­те­ли­те са мал­ко. Пра­ви се нуж­на­та де­зин­фек­ция, под­гот­вя­ме се да да­дем и пен­сии­те, то­га­ва въз­рас­тни­те раз­го­во­рят и не­вол­но скъ­ся­ват дис­тан­ция­та”, обясни Донева. 

Сер­гей Геор­гиев от Пряс­па съоб­щи за че­ти­ри­ма под ка­ран­ти­на, дош­ли от Гер­ма­ния и Ан­глия, за пър­ви­те из­ти­ча, дру­ги­те - имат още сед­ми­ца. Ка­ран­ти­на­та се спаз­ва. По­ли­ция­та все­ки ден ги про­ве­ря­ва, ка­за на­мес­тни­кът. Въз­рас­тни­те хо­ра в се­ло­то си стоят у до­ма, кмет­ство­то съ­дей­ства за па­за­ре­не. Кой­то же­лае, оси­гу­ря­ваме пред­паз­ни мас­ки, раз­дал съм вече 20 броя, по­со­чи още Сер­гей Геор­гиев.

От се­ло Храб­ро­во има не­мал­ко из­лез­ли хо­ра, но за­ра­ди из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние в се­ло­то се е вър­на­ло са­мо ед­но се­мей­ство от Ан­глия, което е на фи­на­ла на ка­ран­ти­на­та. Ма­га­зи­нът ра­бо­ти, ня­ма­ме проб­ле­ми за­се­га, а и мес­тни­те прес­ка­чат до Бал­чик за про­до­вол­ствие, обоб­щи кмет­ският на­мес­тник Йор­дан Коев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21,00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал. Влакът е бил натоварен с пясък.   Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока. Променя се и маршрутът на бързия..

публикувано на 17.07.24 в 21:49