Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазват ли в малките населени места ограничителните мерки

Снимка: Пламен Иванчев - Личен архив

Отговор на този въпрос потърси кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова.

В се­ло Цър­ква по­ло­же­ние­то е нор­мал­но, при­вид­но спо­кой­но, хо­ра­та са при­тес­нени и се ста­раят да спаз­ват мер­ки­те, спо­де­ли кмет­ският на­мес­тник Ка­лин Кал­чев. В се­ло­то пе­ти­ма ду­ши са се вър­на­ли от Ав­стрия, а съв­сем нас­ко­ро - и мом­че от Шот­лан­дия. Хра­ни­тел­ният ма­га­зин е доб­ре снаб­ден и хо­ра­та па­за­рят, спаз­вай­ки дис­тан­ция. 

В Ля­хо­во са са­мо мес­тни жи­те­ли, ка­за кме­тът Ред­жеб Ред­же­бов. Ина­че ля­хов­ци са пръс­на­ти да ра­бо­тят в Ев­ро­па и в рис­ко­ви­те дър­жа­ви ка­то Гер­ма­ния, Хо­лан­дия, Ис­па­ния и Ита­лия. Ни­кой оба­че не се е вър­нал на се­ло. Да­но та­ка без­проб­лем­но да про­дъл­жи, до­ка­то от­ми­не то­ва из­вън­ред­но по­ло­же­ние и опас­ност­та от за­ра­зя­ва­не с ко­ро­на­ви­рус, на­дя­ва се Ред­же­бов.

Ко­ле­га­та му от Стра­жи­ца Шук­ри Али съ­що спо­де­ли, че ня­мат хо­ра под ка­ран­ти­на, ре­дов­но е снаб­дя­ва­нето в ма­га­зи­на, ня­мат проб­ле­ми.

В Бо­бо­вец кмет­ският на­мес­тник Ор­хан Алиев съоб­щи за един прис­тиг­нал от Ис­па­ния, но пре­ди по­ве­че от две сед­ми­ци. До­маш­ният со­циа­лен пат­ро­наж об­служ­ва въз­рас­тни­те хо­ра, ма­га­зи­ни­те са от­во­ре­ни.

По­доб­но е по­ло­же­ние­то и в се­ло Дъб­ра­ва, ка­за на­мес­тни­кът Стой­ка До­не­ва. Нас­ко­ро е прис­тиг­на­ла же­на от Пол­ша, за коя­то е съоб­ще­но на ком­пе­тен­тни­те влас­ти. "Пра­ви­ла­та се спаз­ват, ня­ма как в ма­га­зи­на да има струп­ва­не на хо­ра, за­що­то и жи­те­ли­те са мал­ко. Пра­ви се нуж­на­та де­зин­фек­ция, под­гот­вя­ме се да да­дем и пен­сии­те, то­га­ва въз­рас­тни­те раз­го­во­рят и не­вол­но скъ­ся­ват дис­тан­ция­та”, обясни Донева. 

Сер­гей Геор­гиев от Пряс­па съоб­щи за че­ти­ри­ма под ка­ран­ти­на, дош­ли от Гер­ма­ния и Ан­глия, за пър­ви­те из­ти­ча, дру­ги­те - имат още сед­ми­ца. Ка­ран­ти­на­та се спаз­ва. По­ли­ция­та все­ки ден ги про­ве­ря­ва, ка­за на­мес­тни­кът. Въз­рас­тни­те хо­ра в се­ло­то си стоят у до­ма, кмет­ство­то съ­дей­ства за па­за­ре­не. Кой­то же­лае, оси­гу­ря­ваме пред­паз­ни мас­ки, раз­дал съм вече 20 броя, по­со­чи още Сер­гей Геор­гиев.

От се­ло Храб­ро­во има не­мал­ко из­лез­ли хо­ра, но за­ра­ди из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние в се­ло­то се е вър­на­ло са­мо ед­но се­мей­ство от Ан­глия, което е на фи­на­ла на ка­ран­ти­на­та. Ма­га­зи­нът ра­бо­ти, ня­ма­ме проб­ле­ми за­се­га, а и мес­тни­те прес­ка­чат до Бал­чик за про­до­вол­ствие, обоб­щи кмет­ският на­мес­тник Йор­дан Коев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12