Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ню Йорк с нов черен рекорд

Снимка: Анелия Кръндева

Щатът Ню Йорк регистрира рекордните за САЩ 562 починали от коронавируса за едноденонощие. Общо жертвите в щата стават 2935, а заразените са над 100 000, от които 14 000 са приети в болници, а 8800 са изписани, предаде АФП. По данни на университета “Джонс Хопкинс” инфектираните в цялата страна са над 246 000, а починалите – над 6000. Губернаторът на Ню Йорк предупреди, че съвсем скоро хора ще започнат да умират поради липса на апарати за обдишване и болнични легла и поиска ресурси от цялата страна да се съсредоточат в неговия щат, който е епицентър на епидемията в Съединените щати.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции. На дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а “само за препоръка”, която да бъде спазвана на доброволна основа. “Аз лично няма да нося” маска на лицето, подчерта той. Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома. Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди освен това той. Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърти ден антиправителствен протест във Варна /обновява се/

Поредна вечер участиците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината.   От петък насам те поемат по традиция по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол"  Вижте хронологията на събитията тази вече, които следи фоторепортерът Румен Сарандев: 18.30 Около 200 варненци вече се събраха пред..

обновено на 13.07.20 в 20:12

Марица Гърдева: Лидерът на „Да, България“ във Варна продаде на ТИМ обекти на „Алея първа“

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните бани, къпалните) - на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ, по време на сесия на Общинския съвет във Варна. В местния парламент съветниците от „Да, България“ и ДСБ са в обща група „Демократична..

публикувано на 13.07.20 в 18:19

172 са свободните места в детските градини за третото класиране

Толкова са местата за първа група и 27 места за яслена група са обявени за трето класиране в детските градини във Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности" към Община Варна. Подаването на нови или редактирането на активни електронни заявления може да се извърши в периода от 14 юли 2020 г. до 23:59 часа на 17 юли .2020..

публикувано на 13.07.20 в 18:13

Общество за предпазване от боклучени чудовища гостува в Провадия

Спектакълът „Общество за предпазване от боклучени чудовища“ ще гостува на жителите на град Провадия на 14 юли от 19.00 часа пред сградата на общината при вход свободен. В града ще гостуват актьорите от независимия театър „Паник бутон“, чийто основател, режисьорът Василена Радева, е родом от Провадия.   Спектакълът е част от националното турне на..

публикувано на 13.07.20 в 17:42

Дебати в местния парламент във Варна за удължаване на сесията днес

Горещи дебати се разразиха на днешното заседание на общинския съвет във Варна малко преди края му. Повод за размяна на реплики и изказвания на няколко общински съветници станаха точките за разпореждане с имоти общинска собственост, а причината искане за продължаване на сеси ята. Председателят на "Възраждане"- Костадин Костадинов, направи предложение да..

публикувано на 13.07.20 в 16:59

Фондация „Лъки Хънт“ ще поеме грижата за бездомните кучета на Варна

Местният парламент даде положително становище Община Варна и неправителствената организация да подпишат договор за съвместна дейност. След бурни дебати съветниците одобриха сключването на договор между община Варна и фондацията. Целта на договора е фондацията и общината да извършват съвместна дейност за овладяване на популацията от бездомни..

публикувано на 13.07.20 в 15:56

Въздушният трафик над Европа отново се е увеличил след карантината

Повече самолети вече летят в небето над Европа, като секторът на въздушния транспорт се възстановява от спирането на пътуванията заради коронaвируса, което почти го пoстави на колене тази година, информира ДПА. През седмицата, приключила вчера, Европейската асоциация за безопасност на въздухоплаването - Евроконтрол е регистрирала 90 549 полета, което е..

публикувано на 13.07.20 в 15:46