Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варна гони цените на столицата

Основните хранителни продукти във Варна се очаква да паднат на най-ниските ценови равнища, валидни за София. Причината е, че хотелите и ресторантите са затворени. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища предвижда и реална опасност от дефлационен натиск на пазара с излишъци и падащи цени. 

Във Варна се отчитат по-високи равнища на определен род продукти, каза Иванов. "Олиото винаги е с около 10 стотинки повече в сравнение със София, което е учудващо при един и същи доставчик и дори при по-малки транспортни разходи. Месото също държеше по-високи цени, необяснимо, при едно и също транспортно разстояние."

Владимир Иванов категорично отрече на пазара у нас да има спекула. Повишената с около 30 % цена на джинджифила обясни с голямото търсене на чудодейния корен:  

"Българският хрян има същото действие на имунната система, както и джинджифилът. Може да се яде и горчица".

Освен джинджифила, през последните 30 дни са поскъпнали и някои луксозни стоки, извън всекидневното пазаруване като скъпи и вносни сирена. Скумрията повиши цената си с 10%, заради увеличената консумация. Причината е, че рибата е полезна в условията на пандемия. Свинското месо е с ценови равнища от миналата година. Очаква се да има свръхпредлагане на агнешко месо, което да доведе до по-ниски цени от  миналогодишните. Цените на пресните плодове и зеленчуци започнаха сезонното си понижение.  

Пазарът сега е балансиран и високо конкурентен, с превес на предлагането над търсенето, обобщава Владимир Иванов.

Чуйте повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Карта с обхвата на

"Синя зона - широк център" във Варна ще заработи от 1 юли

Новите участъци от "синя зона - широк център" се очаква да бъдат въведени в експлоатация на 1 юли.  От 1 юни пък започва прием на документи за локално платено паркиране за живеещите в обхвата на зоната, както  и на юридически лица, съобщават от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“. Това се отнася за следните три подзони: -Подзона..

публикувано на 26.05.20 в 13:22

Над 500 села у нас са без население или с един жител

Общо 617 села в страната ни са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2019 година. Към същата дата в страната има общо 5 257 населени места, от които градовете са 257, селата - 4 998, а два са..

публикувано на 26.05.20 в 12:46

Турция отваря две нови болници, изградени за пациенти с Ковид-19

Турция отваря тази седмица две нови болници, изградени на летищата в Йешилкьой и Санджактепе в Истанбул, за да приемат пациенти с Ковид-19, съобщава турската частна телевизия НТВ. В петък, 29 май, ще започне да функционира новата болница в Санджактепе, а два дни по-късно, на 31 май, ще заработи и болницата в Йешилкьой. Болницата в..

публикувано на 26.05.20 в 12:33

Нов приют за 15 бездомни в Добрич, ако общината спечели проект за 78 хил. лева

Община Добрич ще кандидатства по проект за финансиране на дейността на новия приют за бездомни лица. Предвидените средства са в размер на 78 хиляди лева. Офетите за строително-монтажните работи и строителния надзор ще бъдат отворени в началото на месец юни, стана ясно на днешното редовно заседание на общинския съвет в града. Информация..

публикувано на 26.05.20 в 11:56

Пожарникарите на първа линия в Балчик

През последното денонощие пожарникарите в Балчик гасиха два пожара – за щастие само с материални щети Около 15,00 часа на 25 май е изгорял фургон в квартал Изток. Предполагаемата причина е незагасена цигара, обясни шефът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Помещението не е било електрифицирано и в него не е имало никой, уточни той...

публикувано на 26.05.20 в 11:51
Стоянка Георгиева от транспортна компания в Балчик

Транспортният бранш се съживява

От средата на май автобусите от Северното Черноморие за столицата подновиха курсове, възстановена е само сутрешната линия. „В момента се изпълнява линията в 8,00 ч. сутринта, тръгваща от Шабла – Каварна (8,30 ч.) – Балчик (8,55 ч.) – София“, съобщи Стоянка Георгиева от офиса на транспортната компания “Юнион Ивкони” в Балчик. По-нататък ще..

публикувано на 26.05.20 в 11:36

Църквите в Гърция отбелязват Възкресение Христово

ърквите и манастирите в Гърция се подготвят тази вечер да отбележат Възкресение, което беше забранено по време на празниците като част от мерките срещу коронавируса. Гръцките духовници призоваха да се спазват всички противоепидемични мерки. Украсяват църквите и манастирите в Гърция за празника тази вечер. Във всички църковни..

публикувано на 26.05.20 в 11:12