Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пролетната ваканция се съкращава

| обновено на 09.04.20 в 06:52

Пролетна ваканция на учениците се съкращава, гласи заповед на образователния министър. Учениците ще почиват само в дните на Великденските празници - от 17 до 20 април - петък, събота, неделя и понеделник, които по календар са неработни. Според първоначалния план пролетната ваканция трябваше да продължи от 11 до 20 април за учениците до 11 клас, а за зрелостниците - от 16 до 20 април. Учениците вече имаха удължена междусрочна ваканция заради грипната епидемия, а от началото на извънредното положение се обучават дистанционно.

 Занятията от 13 до 16 април, които ще се провеждат в електронна среда, няма да имат учебен характер. Няма да бъдат и задължителни. Учениците сами ще избират къде да се включат. Това обясни за Радио Варна началникът на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова

Четирите дни преди Великден ще се използват за консултации, за компенсиране на пропуските и занимания по интереси. Инициативата за дейностите е в правомощията на директора на всяко училище. Средношколското общежитие и Центърът за подкрепа на личностното развитие ще инициират свои дейности, които ще предложат на училищата във Варна. Те ще са насочени предимно към учениците, които ще кандидатстват след 7 и 12 клас. НАОП "Николай Коперник" ще продължи да подготвя отбори за участие в олимпиади.

"Когато започна активната работа в електронна среда, учителите проследяват как учениците участват в занятията, отчитат тяхната активност, а и присъствието им, за да могат да бъдат оценени", каза Генова. Тя уточни, че отсъствия, познати от дневната форма на обучение, не се поставят.

Подробностите чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Над 48 хиляди зрелостници се явяват на матура в понеделник

48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците трябва да носят документ за..

публикувано на 30.05.20 в 07:14
мотористи

Затварят за час движението в центъра на Варна днес

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти май (събота) от 11.00 ч. до приключване на мероприятието - около 12.00 ч. На същия ден от 11.00 ч. до 12.00 ч. ще бъде преустановено и движението..

обновено на 30.05.20 в 07:10

Франция отваря паркове, градини и музеи

Франция започва постепенно да отваря важни търговски, културни и обществени обелкти, като част от ограничаване на мерките срещу коронавируса. Днес ще отворят отново обществените паркове и градини във френската столица, както и големият магазин Галери Лафайет..

публикувано на 30.05.20 в 07:09

Гърция ще субсидира покупката на електрически автомобили, мотоциклети и велосипеди

Екологичен бонус или субсидии за физически лица, фирми и таксиметрови служби за закупуване на електромобили, мотори, велосипеди и микробуси предвижда законопроект в Гърция. Документът е част от обширния план за „зелен транспорт” и подобряване качеството на живот,..

публикувано на 30.05.20 в 07:07

Облаци и дъжд в събота

Сутринта облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи и гръмотевици, остава опасността от градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и югозапад, по Черноморието следобед от юг. Ще остане хладно за края..

публикувано на 30.05.20 в 06:46

Допълнително обучение за необхванатите от електронното обучение ученици

До края на учебната година и по време на лятната ваканция в допълнително обучение ще бъдат включени учениците, които не са участвали в електронното обучение или са се обучавали частично с учебни материали на хартия. По данни на Министерството на образованието става въпрос за около 10% от всички ученици, а причините за неучастието им в..

публикувано на 29.05.20 в 18:07

Захариева: Надявам се до 15 юни да се възстанови свободното движение в Европа

„Много искам да се върнем побързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за нискорисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло..

публикувано на 29.05.20 в 17:59