Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Люпке: До месец България може да има серум срещу COVID-19

| обновено на 08.04.20 в 17:14

"България реагира безупречно по отношение на превенцията срещу коронавируса и много ми се иска да бъде водеща и в лечението на заболяването. А за това има реална възможност." Това каза за Радио Варна ветеринарният лекар, вирусолог и имунолог доц. д-р Волфганг Люпке. Той е създател на първата българска ваксина срещу инфекциозния бурсит при пилетата, участвал е в екипа, създал противогрипното лекарство "Ремантадин". Какво предлага д-р Люпке за лечение на коронавирусната инфекция чуйте в интервюто на Валерия Василева.

Срещу вирусите най-ефикасно действат антитела. Тези антитела можем да намерим при преболедувалите.

         Те могат да бъдат произведени чрез инжектиране на възбудителя на телета или други животни. После от животните се придобива кръв, от кръвта серум и този серум се криоконсервира, т.е. превръща се в лед. След стерилна филтрация се превръща в прахообразна субстанция. Тази субстнация се прибавя към овлажнителите на  въздуха в апартите за обдишване. Така  с въздуха, кислорода, който се използва за обдишване на пациента, антителата ще стигнат до самите клетки на респираторния тракт, където вирусът атакува. И по този начин антитеталата свързват вируса и му пречат да действа, да се размножава и да разрушава клетки. Вероятно сами сте виждали подобно нещо под най-простата форма - спрей, който се впръсква в устата на болния. Аерозолът може да бъде използван и профилактично от персонала, който обслужва болните.

Това би ли могло да създаде имунитет?

Да, по този начин първо се създава пасивен имунитет, защото готовите антитела се вкарват в белите дробове. 

Може ли да послужи за  по-широка профилактика?

Може. Зависи от мащабите на производството, за да има по-големи количества.

Имате ли опит с подобна интервенция във вашата дългогодишна кариера и практика?

Когато работех в Германия като млад вирусолог имаше полицейски, граничарски и митничарски кучета, които бяха много ценни. Тези кучета се бяха разболели, защото са търсили следи върху нива, наторена със свинска тор от ферма, където е върлувал коронавирус. Тогава използвахме серум от свинете с храната на кучетата и по този начин въведохме антителата в червата на кучетата и така ги спасихме. Тук принципът е същият - трябва да се вкарват антитела там, където коронавирусът атакува. Те засягат или респираторният тракт, или червата. Това е типично за коронавирусните инфекции, които са известни от 40-те години на миналия век. За първи път при пилета е установено, че има коронавирус. Отдавна има и ваксина срещу него. Затова и днес пилетата се ваксинират по специална програма.

Ще трябва да има и клинични изпитвания?

Серумът се изпитва за безвредност. Той се филтрира стерилно, това се прави, изследва се, за да е чист от други вируси, например хепатитен, но това се прави и при изследвания на кърводарители, т.е. това са известни методи и не усложняват процедурата.

Бихте ли го изпробвал върху себе си?

Да, разбира се!

Зная, че във вашата практика сте се сблъсквал с изключително тежки болести и епидемии - изпитвал ли сте някога страх?

Не, цял живот се занимавам с това и не изпитвам страх. Но отчаяние в момента, да, защото не се използват най-ефикасните средства и не разбирам защо. Защо световната наука в момента не реагира адекватно? Моето внимание и всичките ми  дейности в момента са насочени изцяло към създаването на този препарат - лиофилизиран имунен серум със специфични антитела срещу вируса КОВИД-19

Събирате българо-германски екип. Кога ще започнете лабораторната работа?

Аз се надявам, че в най-скоро време ще имаме резултат. На мен ми се иска България, както демонстрира в момента едно образцово поведение и борбеност срещу коронавируса, с този метод да стане пример в света.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34