Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Люпке: До месец България може да има серум срещу COVID-19

| обновено на 08.04.20 в 17:14

"България реагира безупречно по отношение на превенцията срещу коронавируса и много ми се иска да бъде водеща и в лечението на заболяването. А за това има реална възможност." Това каза за Радио Варна ветеринарният лекар, вирусолог и имунолог доц. д-р Волфганг Люпке. Той е създател на първата българска ваксина срещу инфекциозния бурсит при пилетата, участвал е в екипа, създал противогрипното лекарство "Ремантадин". Какво предлага д-р Люпке за лечение на коронавирусната инфекция чуйте в интервюто на Валерия Василева.

Срещу вирусите най-ефикасно действат антитела. Тези антитела можем да намерим при преболедувалите.

         Те могат да бъдат произведени чрез инжектиране на възбудителя на телета или други животни. После от животните се придобива кръв, от кръвта серум и този серум се криоконсервира, т.е. превръща се в лед. След стерилна филтрация се превръща в прахообразна субстанция. Тази субстнация се прибавя към овлажнителите на  въздуха в апартите за обдишване. Така  с въздуха, кислорода, който се използва за обдишване на пациента, антителата ще стигнат до самите клетки на респираторния тракт, където вирусът атакува. И по този начин антитеталата свързват вируса и му пречат да действа, да се размножава и да разрушава клетки. Вероятно сами сте виждали подобно нещо под най-простата форма - спрей, който се впръсква в устата на болния. Аерозолът може да бъде използван и профилактично от персонала, който обслужва болните.

Това би ли могло да създаде имунитет?

Да, по този начин първо се създава пасивен имунитет, защото готовите антитела се вкарват в белите дробове. 

Може ли да послужи за  по-широка профилактика?

Може. Зависи от мащабите на производството, за да има по-големи количества.

Имате ли опит с подобна интервенция във вашата дългогодишна кариера и практика?

Когато работех в Германия като млад вирусолог имаше полицейски, граничарски и митничарски кучета, които бяха много ценни. Тези кучета се бяха разболели, защото са търсили следи върху нива, наторена със свинска тор от ферма, където е върлувал коронавирус. Тогава използвахме серум от свинете с храната на кучетата и по този начин въведохме антителата в червата на кучетата и така ги спасихме. Тук принципът е същият - трябва да се вкарват антитела там, където коронавирусът атакува. Те засягат или респираторният тракт, или червата. Това е типично за коронавирусните инфекции, които са известни от 40-те години на миналия век. За първи път при пилета е установено, че има коронавирус. Отдавна има и ваксина срещу него. Затова и днес пилетата се ваксинират по специална програма.

Ще трябва да има и клинични изпитвания?

Серумът се изпитва за безвредност. Той се филтрира стерилно, това се прави, изследва се, за да е чист от други вируси, например хепатитен, но това се прави и при изследвания на кърводарители, т.е. това са известни методи и не усложняват процедурата.

Бихте ли го изпробвал върху себе си?

Да, разбира се!

Зная, че във вашата практика сте се сблъсквал с изключително тежки болести и епидемии - изпитвал ли сте някога страх?

Не, цял живот се занимавам с това и не изпитвам страх. Но отчаяние в момента, да, защото не се използват най-ефикасните средства и не разбирам защо. Защо световната наука в момента не реагира адекватно? Моето внимание и всичките ми  дейности в момента са насочени изцяло към създаването на този препарат - лиофилизиран имунен серум със специфични антитела срещу вируса КОВИД-19

Събирате българо-германски екип. Кога ще започнете лабораторната работа?

Аз се надявам, че в най-скоро време ще имаме резултат. На мен ми се иска България, както демонстрира в момента едно образцово поведение и борбеност срещу коронавируса, с този метод да стане пример в света.ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00