Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Носенето на маска продължава и след справянето с COVID-19

| обновено на 11.04.20 в 09:45

Александър Шишков е варненец, който живее и работи в Сеул, Южна Корея от 2014г.  Заминава, за да учи магистратура, а днес вече е щастливо женен за корейка. Работи в една от големите логистични компании в света. Споделя, че българи и корейци си приличат по много неща, като например по пиенето на алкохол и по начина на забавление. И българи, и корейци обичат спорта. Ако у нас на почит са футбол, волейбол и баскетбол, то в Южна Корея се тачи най-много бейзболът.  Александър следи събитията у нас и смята, че са правилни, но трябва и да има момент на разхлабване на мерките, за да може икономиката да се "пробуди" отново. Важен момент, според него, ще е носенето на маски и след извънредното положение. Поне така практикуват в Южна Корея след сваляне на мерките там. И още интересни факти, Александър Шишков сподели пред Нина Милошевич:Тук в Корея не изолираха хората така, както в България. Имаше само в третия по големина град около 5 хиляди заразени и всички поискаха този град да бъде буквално затворен, изолиран. Президентът обаче реши, че това не е правилното решение. Чрез много дисциплина, работа с добровлци успяха да овладеят ситуацията. В момента има по-малко от 50 нови заразени.

Какви информации получавате от медиите в Южна Корея? Говорят ли много за цифрите и епидемията, повече на числата ли наблягат или повече за добрите новини?

О, по цял ден за това говорят. Хубавото е, че тук хората имат имат тази култура на поведение да носят маски.

По твое мнение кога човечеството ще се завърне към нормалния си начин на живот?

Честно казано не допусках, че ще достигне Европа и САЩ тази епидемия. Тук до края на този месец или следващия ще има минимален брой заразени. Тук в Корея няма паника или нещо подобно. Моловете работят, заведенията също, просто всеки носи маска и така се разхожда навън. Когато хората приемат, че ако носят маски, ще са по-защитени, отколкото без маска, няма да има проблем. Южна Кроея е същата по размер като България, но живеят седем пъти повече хора. Милиони носят маски и ходят на работа.

Предполагам, че следиш какво се случва тук - как ти се струват мерките, които бяха предприети в България?

Да изолират хората, да не напускат домовете си, беше правилно. Вече мина месец и трябва да се измислят други мерки, така че хората да могат да ходят на работа и да получават пари. Защото не трябва да се забравя, че здравето е на първо място, но сиренето е с пари.

И на финал ми се иска да кажеш нещо на корейски на слушателите ни.

Всички бъдете здрави и щастливи!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47