Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Носенето на маска продължава и след справянето с COVID-19

| обновено на 11.04.20 в 09:45

Александър Шишков е варненец, който живее и работи в Сеул, Южна Корея от 2014г.  Заминава, за да учи магистратура, а днес вече е щастливо женен за корейка. Работи в една от големите логистични компании в света. Споделя, че българи и корейци си приличат по много неща, като например по пиенето на алкохол и по начина на забавление. И българи, и корейци обичат спорта. Ако у нас на почит са футбол, волейбол и баскетбол, то в Южна Корея се тачи най-много бейзболът.  Александър следи събитията у нас и смята, че са правилни, но трябва и да има момент на разхлабване на мерките, за да може икономиката да се "пробуди" отново. Важен момент, според него, ще е носенето на маски и след извънредното положение. Поне така практикуват в Южна Корея след сваляне на мерките там. И още интересни факти, Александър Шишков сподели пред Нина Милошевич:Тук в Корея не изолираха хората така, както в България. Имаше само в третия по големина град около 5 хиляди заразени и всички поискаха този град да бъде буквално затворен, изолиран. Президентът обаче реши, че това не е правилното решение. Чрез много дисциплина, работа с добровлци успяха да овладеят ситуацията. В момента има по-малко от 50 нови заразени.

Какви информации получавате от медиите в Южна Корея? Говорят ли много за цифрите и епидемията, повече на числата ли наблягат или повече за добрите новини?

О, по цял ден за това говорят. Хубавото е, че тук хората имат имат тази култура на поведение да носят маски.

По твое мнение кога човечеството ще се завърне към нормалния си начин на живот?

Честно казано не допусках, че ще достигне Европа и САЩ тази епидемия. Тук до края на този месец или следващия ще има минимален брой заразени. Тук в Корея няма паника или нещо подобно. Моловете работят, заведенията също, просто всеки носи маска и така се разхожда навън. Когато хората приемат, че ако носят маски, ще са по-защитени, отколкото без маска, няма да има проблем. Южна Кроея е същата по размер като България, но живеят седем пъти повече хора. Милиони носят маски и ходят на работа.

Предполагам, че следиш какво се случва тук - как ти се струват мерките, които бяха предприети в България?

Да изолират хората, да не напускат домовете си, беше правилно. Вече мина месец и трябва да се измислят други мерки, така че хората да могат да ходят на работа и да получават пари. Защото не трябва да се забравя, че здравето е на първо място, но сиренето е с пари.

И на финал ми се иска да кажеш нещо на корейски на слушателите ни.

Всички бъдете здрави и щастливи!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38

Сателитни снимки показват презастрояването по Черноморието през последните 17 години

Как се промениха плажните ивици по Черноморието през последните 17 години? Отговорът дават снимки, заснети със сателит, които показват разликата между 2003 и днес. Подбрани са от еколога Борислав Борисов. Той определя застрояването, особено по Южното Черноморие като необратимо. „Унищожена е природа, която трудно ще бъде възстановена, а и не виждам..

обновено на 05.05.21 в 10:52

Уют с аромат на кафе в живота и в картините на Мария Чакърова

В третия ден на Възкресение Христово ви срещаме с Мария Чакърова. Тя е част от групата участници в проекта, завършил с изложба „Кафето. Друг начин на употреба.“ Първата част от нея вече бе представена във Варна, а втората предстои да бъде показан утре в Галерия 8. За кафето като култура, начин на живот, вдъхновение и материал за създаване на изкуство,..

публикувано на 04.05.21 в 09:43

Необичайните шевици на Диана Димитрова

Впечатляващи пана, голям формат с български шевици създава Диана Димитрова от Елин Пелин. Преди няколко години, след десетилетие в Америка, тя прибра сърцето си вкъщи, както сама казва. Завърнала се е с цялото си семейство и днес се е посветила на просвещението на най-малките в българските традиции и фолклор. Диана създава пана под формата на мозайки..

публикувано на 03.05.21 в 14:00

Отец Алексей е най-щастливият човек във Варна, с шест деца, чиито имена започват с буквата А

Божият промисъл е нещо, което трудно можем да обясним, твърди отец Алексей. Пет от децата са планирани, шестото, което се казва Ангела, не е. Всяко дете идва със свои вродени качества на земята. Те си личат от ранна възраст. Бременността не е математика, има хора, които са без проблеми, но не могат да имат деца. Бог знае бъдещето, преди то да е..

публикувано на 02.05.21 в 09:33

Данаил Николов: По-качествена е продукцията от старите породи животни

Във варненското село Доброглед се отглеждат стари породи животни. Такива, които вече рядко се срещат у нас. Това се случва благодарение на фермата на Данаил Николов. Той по професия е ветеринарен лекар. А от малък обича животните и прекарва достатъчно време с тях. Чуйте какво разказа пред Ваня Славова за стопанството си:..

публикувано на 30.04.21 в 10:25