Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на маска продължава и след справянето с COVID-19

| обновено на 11.04.20 в 09:45

Александър Шишков е варненец, който живее и работи в Сеул, Южна Корея от 2014г.  Заминава, за да учи магистратура, а днес вече е щастливо женен за корейка. Работи в една от големите логистични компании в света. Споделя, че българи и корейци си приличат по много неща, като например по пиенето на алкохол и по начина на забавление. И българи, и корейци обичат спорта. Ако у нас на почит са футбол, волейбол и баскетбол, то в Южна Корея се тачи най-много бейзболът.  Александър следи събитията у нас и смята, че са правилни, но трябва и да има момент на разхлабване на мерките, за да може икономиката да се "пробуди" отново. Важен момент, според него, ще е носенето на маски и след извънредното положение. Поне така практикуват в Южна Корея след сваляне на мерките там. И още интересни факти, Александър Шишков сподели пред Нина Милошевич:



Тук в Корея не изолираха хората така, както в България. Имаше само в третия по големина град около 5 хиляди заразени и всички поискаха този град да бъде буквално затворен, изолиран. Президентът обаче реши, че това не е правилното решение. Чрез много дисциплина, работа с добровлци успяха да овладеят ситуацията. В момента има по-малко от 50 нови заразени.

Какви информации получавате от медиите в Южна Корея? Говорят ли много за цифрите и епидемията, повече на числата ли наблягат или повече за добрите новини?

О, по цял ден за това говорят. Хубавото е, че тук хората имат имат тази култура на поведение да носят маски.

По твое мнение кога човечеството ще се завърне към нормалния си начин на живот?

Честно казано не допусках, че ще достигне Европа и САЩ тази епидемия. Тук до края на този месец или следващия ще има минимален брой заразени. Тук в Корея няма паника или нещо подобно. Моловете работят, заведенията също, просто всеки носи маска и така се разхожда навън. Когато хората приемат, че ако носят маски, ще са по-защитени, отколкото без маска, няма да има проблем. Южна Кроея е същата по размер като България, но живеят седем пъти повече хора. Милиони носят маски и ходят на работа.

Предполагам, че следиш какво се случва тук - как ти се струват мерките, които бяха предприети в България?

Да изолират хората, да не напускат домовете си, беше правилно. Вече мина месец и трябва да се измислят други мерки, така че хората да могат да ходят на работа и да получават пари. Защото не трябва да се забравя, че здравето е на първо място, но сиренето е с пари.

И на финал ми се иска да кажеш нещо на корейски на слушателите ни.

Всички бъдете здрави и щастливи!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00