Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Думи под карантина

Карантината по време на пандемия роди в българския език четири глагола – карантирам, карантинирам, карантизирам и карантинизирам. От тях само карантинирам може би ще остане да съществува, смята проф. Владко Мурдаров . Според него обаче по-добре би било да се използва словосъчетанието "оставам под карантина". През последните дни се наблюдава засилената  употреба на страдателните причастия на всички тези глаголи. В езика ни влязоха и думите самокарантинирам  /сам се поставям под карантина/ и таблетирам /правя на таблетки/.  "Това са думи-еднодневки, които няма да се задържат дълго", категоричен е езиковедът.

От началото на извънредното положение в езика ни навлязоха термини от медицина, психология и социология като социална изолация, социална дистанция, изравняване на кривата и скрининг.  "Не можем да кажем, че езикът ни се обогатява съществено, но интересното е,  че във всекидневния ни език се заемат думи от различните терминологични системи, които започваме да употребяваме."

Професор Мурдаров е притеснен от използването на словосъчетания като "шествието на смъртта" или "мор по хората"  - "това са увлечения на журналистите да описват със зловещи краски всичко, което се случва, това са ефектни думи, които трябва употребяваме по-внимателно."

Имунизиран ли е българският език и как отговаря на COVID-19 чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда от Ивайло Евстатиев в Арт Маркони

Варненската галерия "Арт Маркони" показва изложбата живопис "Надежда" на Ивайло Евстатиев. Платната може да бъдат разгледани във Варна на  ул."Охрид" 22  до  12 юни. Изложбата се открива с двудневен вернисаж -  от  11.30  до 19.00 часа на 28 и 29 май /четвъртък и петък/ 2020 г. Трудно се провокира вдъхновение в сложните..

обновено на 29.05.20 в 17:52
Донко Марков

Донко Марков: Изключителна привилегия е да имам родители, които създават песни специално за мен!

Само за половин година младият народен певец Донко Марков записа песни за половин албум. С такова темпо възможността 15-годишният възпитаник на НУИ „Добри Христов“ – Варна, специалност „Поп и джаз пеене“ да е готов с цял албум докрая на 2020-а, е съвсем обозрима. Песните „Мома Елица“, „Ранила мома“, „Три дена и три вечера“, „Време..

обновено на 29.05.20 в 15:42

Хитове от мюзикъли в Арии от Балкона на Театъра във Варна

В събота, 30 май от 18:00 новият любим градски музикален формат на варненци ще ги зарадва с песни и арии от мюзикълите, превърнали се в емблема на жанра, като „Фантомът на операта“, „Зоро“, „Исус Христос суперзвезда“. В поредицата Арии от Балкона на Държавна опера – Варна на 30 май ще прозвучат тотални хитове от най-популярните мюзикъли на..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Големите от Вулкан

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя  портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Откриването е на 29 май, петък, в ГХГ на Варна от 18 часа. Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от..

публикувано на 29.05.20 в 07:45

Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ.Изследването е дело на д-р Мария Тошева, дългогодишен лекар в Свищовската болница. За БТА д-р Тошева уточни, че в книгата е поместено фототипно издание на дисертацията на д-р Георги Атанасович. Той е роден в..

публикувано на 28.05.20 в 10:19

Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето

На 1 и 3 юни ще отвори врати за най-малките зрители новата Лятна сцена „Зад Театъра“. „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и „Приказка за деца“ по Чайковски са първите заглавия в летния афиш. Билетите са в продажба на касата на ТМПЦ – Варна. Детският празник е слънчева възможност деца и родители да бъдат заедно в общуването с..

обновено на 28.05.20 в 09:23
Иван Полинчев

90 години от рождението на Иван Полинчев – сладостно-тъжовният глас на Странджа

На 22 май се навършиха 90 години от рождението на странджанския певец Иван Полинчев (1930-2002) . Един от най-омайните, сладостно-тъжновни гласове на Странджа продължава да вълнува почитателите на песента, а изпълненията му и днес увличат младите, избрали да популяризират песните на рупци, тронки и загорци. В предаването „Съботна..

обновено на 27.05.20 в 23:07