Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на деня избра Градската художествена галерия – Варна

Александър Мутафов, Морето кипи, 1951, маслени бои, платно, 95х156 Репродукция Александър Николов
Снимка: ГХГ

Александър Мутафов и сбогуването със зимното бурно море

Картината на деня на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна днес е един шедьовър на българската маринистика, работа на Александър Мутафов (1879-1957). Бурните вълни, които тези дни се вдигнаха на височина няколко метра, разбивайки се във вълнолома на Морска гара – Варна, ни насочиха към търсенето на паралели в класиката на българското изобразително изкуство. Затова сега Варненската галерия среща ценителите с първомайстора на българския морски пейзаж Александър Мутафов. 

В зала 8 на Градската художествена галерия със своята драматичност се откроява пейзажът „Морето кипи”, 1951, маслени бои, платно, 95х156 см, инв. номер 385.

За да почувствате галерийната атмосфера и от дома, можете да посетите виртуално Градската художествена галерия – Варна. Виртуалният тур представя постоянната експозиция: https://www.google.com/maps/@43.2068534,27.9191249,2a,75y,292.47h,73.66t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTuz2iDDSOhquDLKjy0zisA!2e0!7i13312!8i6656.

 

Картината представя Доротея Павлова – уредник в ГХГ – Варна:

„Тази картина е отличен образец от зрелия творчески период на художника, когато символистичните и импресионистичните художествени влияния допълват реалистичното изобразяване на натурата. Александър Мутафов е първият маринист в българската живопис. Той налага морския пейзажен жанр в българското изкуство и се превръща в „баща на всички маринисти”, според определението на изкуствоведа Никола Мавродинов.

  По-ранните произведения на художника се характеризират с лиричност и романтично настроение. Отсъстват пейзажи, изобразяващи бурно море. В ранното творчество на Мутафов се открива и декоративният орнамент в „плетеници от морска пяна”. За тези факти свидетелстват впечатленията на Добрин Василев (изкуствовед, уредник на Регионалната библиотека във Варна), поместени в периодичния печат, за изложбата на Александър Мутафов, открита в Приморската градина на Варна на 12 август 1928 г. В тази изложба са представени 89 картини, изпълнение с маслени, акварелни и гвашови бои, както и офорти. „Характерно за неговото творчество е спокойното море. Неговият пейзаж е пропит с уталоженото наблюдение, с дъх на тихото море, с безтрепетния чар на морското ширине или усамотения морски бряг. Бурята на морето, страшното движение на морската стихия, очарованието на наближаващата хала липсва в картините... В изложбата личат разкошни табла от безкрайно море и замислен бряг, които през линии на една много добра техника се открояват ценни импресии и одухотворени снимки... Водата у г. Ал. Мутафов е повече светла, с по-малко пяна, без тъмна страшна маса, с която морето неотразимо се впечатлява“ – пише Добрин Василев в своята рецензия.

  Изложбата на Александър Мутафов през 1928 г. във Варна е организирана със съдействието на Българския народен морски сговор (1920-1944). Художникът подкрепя безкористно дейността на обществената културно-просветна организация, ангажирана с популяризирането на морското дело с всички възможни средства в името на националния просперитет. Години наред той подпомага художественото оформление на списание „Морски сговор”, както и на различни други издания на БНМС като брошури, календари, афиши и картички.

  В живописната картина „Морето кипи“ от експозицията на Варненската галерия художникът предава бурния кипеж на морето посредством богата колоритна нюансировка – от синьо-черните тонове във водната дълбочина, през синьо-зелената вода до искрящо бялата пяна в разбития гребен на вълната. Морето е мрачно, негостоприемно и тревожно. То е кипяща стихия. Мутафов успешно предава динамиката на морските масиви като фиксира в различни части на композицията неподвижни скални силуети насред  бушуващите вълни. Чрез опозицията движение-покой картинният образ създава внушение за първичната суровост на морето. Формите на скалите са предадена с плътни, тежки мазки, за да се постигне материалност и фактурност, противоположна на леката природа на водата. Пределно високият хоризонт е доминиран от тъмно небе, осеяно с черни облаци, което в дясната половина е обзето от снежнобелите пръски на разбитата вълна. Така се налага втората опозиция тъмно-светло, която Мутафов използва като художествен похват в картината. Посредством нея създава драматични контрасти и извежда внушението от самата живописна материя. Светлината освен изобразителни стойности има и символични функции, придавайки напрегнатото състояние на пейзажа. Композиционният похват, които използва художникът, за да постигне максимално широко зрително поле, е диагоналната ориентация на вълните вляво и дясно, спрямо фронталната гледна точка на зрителя. Така създава усещане за панорамност и предоставя възможност на въображението на зрителя да продължи границите на картината.“

Александър Мутафов е роден на 08 май 1879 г. в Шумен в семейството на опълченеца Нако Мутафов. Детските си години прекарва във Варна. Гимназиално образование получава във Варненската държавна мъжка гимназия – Сградата на днешната Градска художествена галерия - Варна, където негов учител по рисуване е Антон Митов. Следва живопис в академия Албертина в Торино (1899-1902) при проф. Джакомо Гросо и в Мюнхенската художествена академия (1902-1909) при проф. Лео фон Льофц. През 1904 г. представя първата си изложба във Варна. След завръщането си в България работи като учител по рисуване в Дупница и София. През 1920 г. е назначен за професор по „Практическа и конструктивна перспектива” в Художествената академия в София. Там преподава  до 1933 г. Участва в български и международни изложби в Лондон, Загреб, Мюнхен и Венеция. През Първата световна война Мутафов е мобилизиран като военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия в Добруджа. По-късно по негова молба е преместен във Варна към Черноморския флот. Създава множество рисунка с туш, креда, молив, пастел и акварел от живота на фронта.

От началото на 1920-те години морето се превръща в устойчив изобразителен мотив в изкуството на Александър Мутафов с предпочитание към големия формат. От тогава датират маринистичните творби „Море” 1922, „Рибар” 1923, „Песента на морето” 1934, „Голяма вълна” 1938 и др.  През 1937 г. е отличен със сребърен медал от Световното изложение в Париж за живописната картина „Синята лодка”. С получените средства строи ателие в Созопол, където прекарва голяма част от времето си, живописвайки морето. Представял е изкуството си в 17 самостоятелни изложби. Умира на 21 ноември 1957 г. в София.

    Открийте още произведения в сайта http://varnacityartgallery.com/ и на Фейсбук страницата на Галерията https://web.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery/ . Харесайте страницата, за да научавате първи новините от ГХГ – Варна.

Бъдете отговорни, останете вкъщи и поддържайте духа си със стойностно изкуство! Бъдете здрави!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54