Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минимална заплата за свободните артисти заради извънредното положение

Автор:
Боил Банов
Снимка: БГНЕС

За времето на извънредното положение два месеца, плюс един месец още след това, ще се осигури по една минимална работна заплата на тези хора заедно с осигуровките. Това каза на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов,  който оповести идеята вчера.

“Така е и в документите - за миналата година са получавали до 1000 лв., са заработвали до 1000 лв. на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през най-тежката част от кризата – извънредното положение и първия месец след него“, посочи още Банов и допълни, че за изготвянето на мярката се е работило с целия сектор в продължение на над 2 седмици. 

“В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, като под артисти, знаете, това включва всички – и актьори, и художници, и танцьори и музиканти, литератори и т.н. – една огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се от тази група“, каза още министърът на културата.

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка да имат самочувствие. Да дойдат спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота".

Банов нарече мярката "много ключово решение за момента, за тази криза ситуация, но мислим много сериозно и занапред".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56